Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lestadiolaisliike ei tingi ehkäisykiellosta

Vanhoillislestadiolaisten johto haluaa tukea uupumuksen kanssa kamppailevia perheitä

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Viljo Juntunen tiedostaa perheiden uupumusongelmat.
Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Viljo Juntunen tiedostaa perheiden uupumusongelmat. Kuva: Vesa Ranta

Lestadiolaisliikkeen johdossa mietitään keinoja, joilla uupumuksen kanssa kamppailevia suurperheitä voitaisiin tukea. Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Viljo Juntunen toivoo, että väsyneet vanhemmat puhuisivat ongelmistaan.

"Tiedostamme perheiden uupumusongelmat emmekä väheksy niitä. Sen sijaan pohdimme keinoja, kuinka perheitä voitaisiin tukea. Vanhempien pitäisi saada tukea esimerkiksi liikkeemme perhe- ja diakoniatyöstä, sisarilloista ja aviopuolisoleireiltä. Myös aviomiehen tuki on hyvin tärkeää."

Tästä on kyse

Vanhoillislestadiolaisten perheiden uupumista valottava kirja Usko, toivo ja raskaus ilmestyy tällä viikolla.

 Aila Ruohon ja Vuokko Ilolan kokoamassa kirjassa käsitellään suurperheiden vanhempien ja lasten pärjäämistä kirkon suurimmassa herätysliikkeessä.

 HS kertoi sunnuntaina, kuinka ehkäisykielto ajaa monen lestadiolaisperheen äärirajoille.

HS kertoi sunnuntaina tällä viikolla ilmestyvästä Usko, toivo ja raskaus -kirjasta, jonka mukaan monet vanhoillislestadiolaisten suurperheiden vanhemmat taistelevat jaksamisensa äärirajoilla. Taakkana on ehkäisykielto.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen oppi siitä, että ehkäisy on kielletty, ei ole muuttumassa tai lieventymässä. Liike opettaa, että uskova ottaa kaikki lapset vastaan.

"Tämä ei ole muuttunut mitenkään. Otamme erittäin vakavasti sen, että Jumala on elämän ja kuoleman herra", Juntunen selventää.

Psyykkisiin ja fyysisiin terveydellisiin ongelmiin voi hakea apua terveydenhuollosta, kun kysymyksessä ovat esimerkiksi lukuisten raskauksien aiheuttamat fyysiset terveysongelmat tai uupumus.

"Isä ja äiti tekevät ratkaisun vapaasti omatuntonsa mukaan, emmekä puhu ehkäisystä vaan sairauden hoidosta."

Vanhoillislestadiolaisuutta tutkinut pastori Mari Leppänen uskoo, että lestadiolaisyhteisö on monille perheille turvallinen paikka, jossa myös väsymyksestä ja ongelmista pystyy puhumaan ääneen.

Hän painottaa, että lestadiolaisille suurperheille kuuluvat samat tukitoimet kuin muillekin yhteiskunnan perheille, mutta kokemus erilaisuudesta saattaa sulkea lestadiolaisperheitä pois tukimuotojen piiristä.

"Nämä kysymykset kulminoituvat Raamatun kovaan tulkintaan. Mitä, jos ei jaksa, halua tai pysty elämään ilman ehkäisyä? Toivon, että lestadiolaisliikkeen johto yrittää parhaansa, mutta toisaalta perheiden uupumisongelmista eivät voi olla keskustelemassa vain keski-iän ylittäneet miehet, vaan mukaan tarvitaan myös naisen ääntä aivan liikkeen johtoa myöden."

Usko, toivo ja raskaus -kirjassa kerrotaan tapauksesta, jossa perheen isä hakeutuu vaimoltaan salaa sterilisaatioon. Leppäsen mukaan on todennäköistä, että vanhoillislestadiolaisissa perheissä käytetään usein ehkäisyä salaa.

"Mutta onko se rehellisen ja hyvinvoivan yhteisön merkki?" hän kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat