Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuija Brax jättää eduskunnan ja politiikan

Eduskunnan jättävä Tuija Brax on huolissaan naisten asemasta

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Tuija Braxin (vihr) mielestä kansanedustajat eivät ole kumileimasimia. "Tämä talo on hirvittävän tärkeä. Kyllä täällä voi vaikuttaa", hän sanoo.
Tuija Braxin (vihr) mielestä kansanedustajat eivät ole kumileimasimia. "Tämä talo on hirvittävän tärkeä. Kyllä täällä voi vaikuttaa", hän sanoo. Kuva: Kimmo Räisänen

Vihreiden kansanedustaja Tuija Brax, 49, on päättänyt yllättäen jättää politiikan. "En asetu ehdolle ensi kevään vaaleissa", hän kertoo Helsingin Sanomille.

Vihreiden eduskuntaryhmän huoneen seinillä on perhekuvia vihreistä eri kokoonpanoissa. Huomaa, että koripalloa harrastavalle Braxille vihreiden "joukkue" on tärkeä. Hän katselee kuvia hymyillen.

Helsinkiläinen Brax on kuulunut parikymmentä vuotta vihreiden "aivoihin" ja näkyvimpiin poliitikkoihin. Kuluneella kaudella hän on ollut Uudenmaan vaalipiirin kansanedustaja.

Miksi hän haluaa jättää eduskuntatyön, tämän kaiken?

Brax kertoo, että hänellä on aina ollut rento ja itsevarma olo, koska hän ei ole ollut poliitikon tehtävästä riippuvainen. Nyt hänestä kuitenkin on tuntunut siltä, että varmuus siitä, että vaihtoehtoja riittää, heikkenee.

"Täytän tammikuussa 50 vuotta. Kyllä työmarkkinoilla aletaan katsoa tämän ikäisiä naisia sillä silmällä, että nyt on aika toimia", hän sanoo viitaten tilastotietoihin.

Brax on muutenkin elämänsä käännekohdassa. Hän vietti miehensä kanssa juuri hopeahääpäivää, ja perheen pojatkin kasvavat pesästä pois.

"Olen ajatellut, että ei politiikka ole niin kaukana koko muusta Suomesta, ettei tästä kokemuksesta olisi hyötyä jossain muussa organisaatiossa."

Brax ei ole tällä hallituskaudella ollut puolueensa näkyviä ykkösnimiä, vaikka johtaakin vaativaa eduskunnan tarkastusvaliokuntaa. Sen lisäksi hän on perustuslakivaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsen eli hänellä on poikkeuksellisen monta valiokuntapaikkaa.

"Juoksen aika lailla ja teen töitä aika lailla, mutta olen tarkoituksella halunnut antaa tilaa nuoremmille ja puskenut heitä esille. Silloin kun minulla on asiaa, pääsen kyllä esille."

Brax muistuttaa, ettei vihreillä voi olla kymmentä kärkeä. Kärkiviestin pitää tulla ministereiltä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalta. "En ole yrittänyt heidän tonteilleen."

Pirkkalassa kasvanut Brax ei ole ollut monen muun vihreän aktiivin tapaan entinen nuoriso- tai opiskelijapoliitikko.

"Ykköshaaveeni oli päätyä perusjuridiikan pariin tai kansainvälisen oikeuden tehtäviin, ei politiikkaan", hän muistuttaa.

Hän päätyi politiikkaan oikeastaan vahingossa. Ympäristöoikeudesta kiinnostunut nuori juristi napattiin ensin vihreiden lainsäädäntösihteeriksi. Vuoden 1993 kunnallisvaaleissa hän oli jo Helsingin ääniharava, ja parin vuoden kuluttua hänet valittiin eduskuntaan ja vihreiden puheenjohtajaksi.

Vanhasen ja Kiviniemen hallituksissa hän oli oikeusministeri.

"Huomasin pian, miten mielekästä työtä tämä on ja että saamme asioita aikaan."

Naisten heikko asema eduskunnassa vaivaa Braxia, vaikka hän vakuuttaa, että hänen oma asemansa on vahva.

Viime keväänä hän huomasi eduskunnan kyselytunnilla, kun aiheena oli Äänekosken sellutehdasinvestointi, että puhujat olivat pääasiassa miehiä.

Se johtui osaltaan siitä, että miehet johtavat sellaisia valiokuntia, joissa tällaisia asioita käsitellään.

"Ajattelin, että herranjestas. On pelottavaa, jos ajatellaan, ettei ole naisten kannalta tärkeää, miten uusi moderni perusteollisuus syntyy."

Braxin johtamassa tarkastusvaliokunnassa talousasioita käsitellään runsaasti, samoin Tarja Filatovin (sd) johtamassa työ- ja tasa-arvovaliokunnassa.

Braxin mukaan talous- ja ulkopolitiikkaa koskevissa keskusteluissa naiskansanedustajien puheenvuoroja ei juuri kuulla.

Hän otti ongelman esille niin puhemiesneuvostossa kuin eduskunnan naisverkostossakin.

"Vastuu on eduskuntaryhmillä, jotka ovat miehittäneet keskeisten valiokuntien johtopaikat", hän sanoo.

Brax on pannut tyytyväisenä merkille, että viesti on ainakin jollain lailla mennyt perille. Syyskauden alussa eduskunnassa käydyssä Ukraina-keskustelussa ryhmät olivat nostaneet esille myös naispuhujia.

"Naistenkin pitää muistaa, että nyt tärkeintä ovat talous ja työllisyys sekä turvallisuus ja ulkopolitiikka", hän tähdentää.

Hän vetoaa eduskuntaryhmiin, jotta ne valitsisivat vastaisuudessa naisia tärkeiden valiokuntien johtoon.

"Se on tehokkain keino saada naisten ääni kuuluviin", Brax sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat