Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahamaineisen Isisin juuret ovat Irakissa

Kotimaa
 

Irakin ja Suur-Syyrian islamilainen valtio eli Isis on noussut nopeasti yhdeksi maailman pelätyimmistä terroristijärjestöistä.

Isis on sunnalainen ääriliike, jonka juuret ovat Irakin al-Qaidassa. Järjestö oli yksi aseellisista sunniryhmistä, jotka tekivät 2000-luvulla Irakissa iskuja Yhdysvaltojen joukkoja, Irakin hallitusta ja shiiamuslimeja vastaan.

Kun Syyria suistui veriseen sisällissotaan, järjestö laajensi toimintaansa rajan yli.

Isisistä tuli yksi Syyrian parhaiten aseistetuista kapinallisryhmistä. Se onnistui valtaamaan itselleen alueita Pohjois- ja Itä-Syyriasta.

Omapäinen johtaja Abu Bakr al-Bagdadi ajautui kuitenkin Syyriassa erimielisyyksiin al-Qaidan keskusjohdon kanssa. Helmikuussa al-Qaida ilmoitti, ettei Isis ole enää sen jäsen.

Isisin välit myös muihin Syyrian kapinallisryhmiin ovat vihamieliset. Alkuvuodesta 2014 muut ryhmät käynnistivät sodan Isisiä vastaan.

Samaan aikaan Isis alkoi aktivoitua jälleen Irakissa. Kesäkuussa 2014 Isis onnistui valtaamaan laajoja alueita Pohjois-Irakissa ja julisti perustaneensa Syyriaan ja Irakiin islamilaisen kalifaatin.

Isisin tavoite on luoda kalifaatti, jota hallitaan äärimmäisten islamintulkintojen mukaisesti. Isis käy pyhää sotaa "vääräuskoisia" vastaan. Erityisen vihamielisesti se on suhtautunut shiiamuslimeihin.

Isis käyttää sosiaalista mediaa tehokkaasti propagandan levittämiseen ja julmuuksiensa esittelyyn. Järjestö tunnetaan poikkeuksellisen raa'asta väkivallasta, joka kohdistuu usein siviileihin.

Länsimaissa uskotaan suurimman osan Syyriaan lähteneistä päätyneen juuri Isisin riveihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat