Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavallinen suomalaismuslimi ei innostu sotakutsuista

Isis-järjestön värväysyritykset raivostuttavat helsinkiläistä Hossein Bahmanpouria

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Tavalliset Suomessa asuvat muslimit ovat ahdistuneita väkivaltaisesta islamilaisesta radikalismista. Monet pitävät sitä uhkana kovalla työllä rakennetulle elämäntavalle.

"Suurin osa meistä on ahkeria, työssä käyviä ihmisiä, jotka maksavat veroja ja lyhentävät asuntolainoja", sanoo 30-vuotias matematiikan opiskelija Hossein Bahmanpour kotonaan Helsingissä.

"Kaltaiseni ihmiset raivostuvat, kun tulee joku tyyppi huutamaan, että pitäisi muka lähteä sotimaan jonnekin."

Bahmanpour kuuluu shiiavähemmistöön. Hänen isänsä on irakilainen. Bahmanpour uskoo, että valtaosa sotimaan lähteneistä on yksinäisiä syrjäytyneitä.

"Ei kukaan normaalia elämää elävä perheellinen lähde sotimaan."

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin sotimaan noin 40 ihmistä. Lähtijöiden todellinen määrä lienee hieman suurempi, koska kaikki tapaukset eivät tule Supon tietoon. Ainakin muutamia on kuollut taisteluissa.

Suojelupoliisi kertoo, että Suomessa asuvia on yritetty houkutella ja värvätä taistelijoiksi Syyriaan ja Irakiin muun muassa suomalaisissa moskeijoissa, kouluissa ja kauppakeskuksissa.

"Paikka ei ole tässä asiassa ratkaiseva. Moskeijan tai kauppakeskuksen johto ei järjestä värväystä, vaan samanhenkiset henkilöt keskustelevat siitä keskenään", sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Suomessa tapahtuva värväystoiminta Syyriaan ja Irakiin on suojelupoliisin mukaan edelleen varsin löyhästi organisoitua. Sen sijaan suomalaisiin ja muiden maiden kansalaisiin kohdistettu värväyspropaganda sosiaalisessa mediassa ja nettivideoilla on selvästi organisoidumpaa.

Ensi vuonna Suomi saattaa lähettää suojelupoliisin yhdysmiehen Turkkiin, jonka kautta moni Suomesta lähtenyt matkustaa taistelualueille. Yhdysmiehen tehtävänä olisi kerätä tietoa paikallisilta toimijoilta.

Pariisissa pidettiin maanantaina ääri-islamilaista Isis-järjestöä koskeva kansainvälinen kokous. Siihen osallistuivat YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata sekä useat Euroopan maat ja arabimaat.

Kokouksessa esitetyt ratkaisut taistelussa Isis-järjestöä vastaan saivat tuen 30 maalta. Yhteisen julkilausuman mukaan maat hyväksyvät "sopivat sotilaalliset keinot".

Presidentti François Hollande ilmoitti kokouksen aluksi Ranskan lähettävän Irakiin taistelulentokoneita. Ranskalaiset hävittäjät tekivätkin maanantaina ensimmäiset tiedustelulentonsa Irakin yllä osana Yhdysvaltojen johtamaa terroristijärjestö Isisin vastaista operaatiota.

"Tämä liike ei ole pelkästään katkonut päitä toimittajilta ja avustustyöntekijöiltä. Se on myös tehnyt joukkomurhia ja käynyt kaikista heikoimpia, kuten naisia, lapsia ja vähemmistöjä, vastaan", Hollande sanoi.

Maanantaina ennen Pariisin kokousta Norja ilmoitti harkitsevansa osallistumista Yhdysvaltain johtamaan Isisin-vastaiseen operaatioon. Verdens Gang -lehden mukaan ulkoministeri Børge Brende kertoi maan pohtivan paitsi humanitaarisen avun lisäämistä myös esimerkiksi joukkojen koulutusapua.

Helsingissä poliisi järjesti maanantaina tilaisuuden, jossa sunni- ja shiiamuslimit pääsivät keskustelemaan muslimiyhteisöjen välejä mahdollisesti hiertävistä kysymyksistä. Tarkoitus oli selvittää, mitä ongelmia islamin eri haaroja edustavien muslimien välillä mahdollisesti on.

"Keskustelu oli alustava. Tutustuimme toisiimme puolin ja toisin. Tunnelma oli miellyttävä ja kohtelias. Konkreettisia päätöksiä ei vielä tehty", sanoi shiiojen imaami Abbas Bahmanpour keskustelun jälkeen.

Isisistäkin keskusteltiin, mutta Bahmanpourin mukaan vain yleisellä tasolla. Yksittäisistä värväyksistä ei puhuttu.

Myös sunnimuslimien imaami Anas Hajjar piti tilaisuutta miellyttävänä.

"Tutustuimme toisiimme ja poliisin toimintaan. Keskustelimme myös mediasta. On tärkeää, ettei islamista levitetä vain kauhukuvia, vaan on kerrottava myös positiivisista asioista. Eivät kaikki ulkomaille sotimaan lähtevät ole muslimeja."

Matematiikan opiskelija Hossein Bahmanpour uskoo, ettei radikalismia kukisteta pommittamalla Syyriaa ja Irakia.

"Väkivaltaista ideologiaa vastaan taistellaan voittamalla mieliä ja sydämiä. Radikalismi sikiää, kun koemme, että meitä ei hyväksytä osaksi yhteiskuntaa."

Hänen mukaansa on aivan välttämätöntä, että muslimit saavat pitää kiinni perinteistään.

"Tästä ei voi keskustella. Mutta vihapuheesta ja terrorismista voi keskustella. Teidän on hyväksyttävä elämäntapamme, ja meidän on oltava ihmisiksi."

 

HS-työryhmä: Lasse Kerkelä, Kalle Koponen, Tiina Rajamäki, Tuomo Väliaho

Kalle Koponen HS
Shiiavähemmistöön kuuluva Hossein Bahmanpour sanoo kotonaan Helsingissä, että poliisin ja viranomaisten on asetettava rajat radikaalille islamilaiselle vihapuheelle, jota julkaistaan internetissä.
Shiiavähemmistöön kuuluva Hossein Bahmanpour sanoo kotonaan Helsingissä, että poliisin ja viranomaisten on asetettava rajat radikaalille islamilaiselle vihapuheelle, jota julkaistaan internetissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat