Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten laatikoissa lojuu jopa 10 miljoonaa kännykkää

Valmistajat haluaisivat vanhojen puhelinten arvokkaat raaka-aineet uudelleen käyttöön

Kotimaa
 

Suomalaiskotien laatikoiden pohjille on jäänyt jopa yli kymmenen miljoonaa käytettyä matkapuhelinta.

Fakta

Kierrätysmaksut myyntihinnoissa

 Vanhan sähkö- tai elektroniikkalaitteen voi toimittaa maksutta SER-keräyspisteeseen. Lähimmän pisteen voi katsoa osoitteesta www.kierrätys.info.

 Myös erikoiskaupat ja isot päivittäistavarakaupat vastaanottavat käytettyjä laiteita.

 Kauppoihin voi viedä maksutta pieniä laitteita. Suurempien laitteiden vastaanoton kaupat hoitavat maksutta vain uuden laitteen oston yhteydessä.

 Vanha laite pitää palauttaa ilman pakkausta. Mukana ei saa olla paristoja, pölypusseja, ohjekirjoja eikä mustekasetteja.

 Sähkö- ja elektroniikkajätteen keräys rahoitetaan kierrätysmaksuilla. Ne on sisällytetty tuotteiden myyntihintoihin.

 

Lähde: SER-tuottajayhteisö

SER-tuottajayhteisö ry arvioi, että suomalaiset kierrättävät alle 15 prosenttia vanhoista matkapuhelimistaan. Suomalaiset ostavat vuosittain yli 1,5 miljoonaa matkapuhelinta, joten virallisen kierrätysverkon kautta kierrätykseen päätyy vain runsaat 200 000 laitetta.

SER-tuottajayhteisö on sähkö- ja elektroniikka-alan maahantuojien ja valmistajien yhdistys, joka vastaa laitteiden jätehuollosta.

"Suomalaiset ovat tottuneet säilyttämään matkapuhelimiaan. Vanhat puhelimet laitetaan talteen pahan päivän varalle tai muistoarvon takia. Yhdellä perheellä voi olla tallessa kymmenen vanhaa puhelinta", sanoo SER-tuottajayhteisö ry:n toiminnanjohtaja Arto Puumalainen.

Muihin eurooppalaisiin verrattuna suomalaiset ovat laiskoja matkapuhelinkierrättäjiä. Microsoftin arvion mukaan noin joka kolmas Euroopassa myyty puhelin päätyy kierrätykseen.

Suomalaisten hamstraamisongelma koskee Puumalaisen mukaan myös taulutietokoneita ja kannettavia tietokoneita.

Elektroniset laitteet ovat ongelmajätettä, joten ne eivät saisi päätyä kaatopaikalle. Silti joka kymmenes Euroopassa myyty matkapuhelin päätyy sekajätteen mukana kaatopaikalle tai polttolaitokseen.

Suomalaiset eivät säilö matkapuhelimiaan tietoturvapelkojen takia.

"Minä olen vastannut kymmenen vuoden aikana kolmeen tietoturvakyselyyn. Itse asiassa suomalaiset ovat aika leväperäisiä tietoturva-asioissa. Kovalevyllisiä tietokoneita näkyy jopa avolavakeräyksissä", Puumalainen sanoo.

Monissa suurissa päivittäistavarakaupoissa on Data-ser-keräyspisteitä, joihin voi jättää muistilliset laitteet turvallista tuhoamista varten.

Matkapuhelinmyyjät ja -valmistajat haluaisivat vanhat matkapuhelimet kierrätykseen niiden arvokkaiden raaka-aineiden takia. Puhelimen valmistuksessa käytetään kuparin lisäksi yli kymmentä eri metallia. Laitteissa on pieniä määriä jalometalleja, kuten kultaa ja palladiumia.

"Jos kierrätys saadaan toimimaan, vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti merkittävät. Kierrättämällä voitaisiin välttää yhden uuden kaivoksen avaaminen", Puumalainen sanoo.

Kierrätykseen tuodut puhelimet käsitellään Suomessa moniportaisen prosessin aikana.

"Ensimmäinen vaihe on käsityötä, eli puhelimesta irrotetaan muun muassa akku ja näyttö. Sen jälkeen siitä erotellaan muoviosat, ja loppuosa murskataan", kertoo kierrätyslaitos Rantasalmen Scelin hallituksen puheenjohtaja Timo Miettinen.

Murskatut osat lähetetään kuparisulattoon, jossa kuparista erotellaan jalometallit.

Metallit myydään eteenpäin, muoviosat kierrätetään esimerkiksi muovipusseiksi ja akut murskataan uudelleen hyödynnettäväksi jauheeksi.

Matkapuhelimien kierrätys nousee tulevaisuudessa nykyistäkin tärkeämpään asemaan, sillä laitteissa käytetään harvinaisia maametalleja. Kiina tuottaa elektronisissa laitteissa elintärkeistä maametalleista 97 prosenttia. Kännyköiden maametallit kierrätetään nyt kuparin ja muiden metallien mukana, mutta tekniikoiden kehittäminen olisi raaka-aineen turvattavuuden kannalta iso asia.

"'Niukat metallit on saatava hyödynnettyä. Tällä hetkellä maametallien erottelemiseksi ei oikein ole toimivia keinoja", Miettinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat