Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkästään äänitaso ei selitä tuulivoimaloiden äänen häiritsevyyttä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Tuulivoimalan melutaso vaihtelee huomattavasti päivittäin, ja se voi olla voimakkaimmillaan illalla ja yöllä.
Tuulivoimalan melutaso vaihtelee huomattavasti päivittäin, ja se voi olla voimakkaimmillaan illalla ja yöllä.

Tuulivoiman melun häiritsevyyteen vaikuttavat äänitason lisäksi tuulivoimalan näkyminen, asenteet tuulivoimaa kohtaan sekä mahdollinen taloudellinen hyötyminen tuulivoimalasta.

Tieto selviää Työterveyslaitoksen vielä julkistamattomasta Tuulivoimalamelun terveysvaikutukset -raportista. Siinä käydään läpi tuulivoimaloiden melusta tehdyt vertaisarvioidut kansainväliset tutkimukset.

Suurin osa tutkimuksiin osallistuneista ihmisistä asuu alueilla, joilla tuulivoimaloiden keskimääräinen äänitaso on alle 40 desibeliä.

Äänitutkija Valtteri Hongiston mukaan häiritsevyyttä selittävät enemmän muut seikat kuin äänitaso.

"Yksistään se, näkyykö voimala asunnon ikkunasta tai pihamaalta, vaikuttaa melun koettuun häiritsevyyteen. Myös vastaajien asenteet voimaloiden aiheuttamia maisemavaikutuksia kohtaan vaikuttavat", Hongisto kertoo.

Kolmas vaikuttava seikka on taloudellinen hyöty.

"Melu on vähemmän häiritsevää niille, jotka saavat voimaloista taloudellista hyötyä. Tällaisia hyötyjä ovat vaikkapa osaomistus tuulivoimalasta, maanvuokraaminen voimalalle tai sähkön hinnanalennukset."

Uusimpien tietojen mukaan noin joka kymmenes ihminen kokee tuulivoimalan äänen häiritseväksi sisätiloissa, jos äänenvoimakkuus ulkona on 40 desibeliä.

Työterveyslaitoksen raportissa perataan 13 tutkimusta, jotka pohjaavat Tanskassa, Hollannissa, Saksassa, Ruotsissa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa tehtyihin kenttätutkimuksiin. Suomessa ei ole tehty vastaavaa kenttätutkimusta.

Ympäristöministeriö on laatimassa esitystä asetuksesta, johon kirjattaisiin tuulivoimalarakentamiselle meluarvot. Ne ohjaavat vastedes voimaloiden rakentamista. Nykyisin käytetään kahta ohjeistusta. Uudemmissa, ympäristöministeriön vuonna 2012 antamissa ohjearvoissa tiukin raja-arvo on 35 desibeliä. Tämä äänitaso koskee vapaa-ajanasuntoja yöaikaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on vaatinut tuulivoimaloille kahden kilometrin puskurivyöhykettä. Jos tämän puskurivyöhykkeen sisällä on asutusta, terveysvaikutukset pitäisi arvioida erittäin tarkasti. Maakuntakaavoissa voimaloiden ympärillä on yleensä 500 metrin puskurivyöhyke.

"Melututkijan näkökulmasta melutason mittaaminen olisi oikea tapa, mutta tutkimuksista tiedämme nyt, että tuulivoimalan melun häiritsevyyteen vaikuttaa myös voimaloiden sijainti", Hongisto puntaroi.

Tuulivoimaloiden melu poikkeaa muusta ympäristömelusta muun muassa pienitaajuisen ja merkityksellisesti sykkivän äänensä vuoksi. Tuulivoiman aiheuttamista suorista terveysvaikutuksista tiedetään kuitenkin vain vähän. Ainoa kiistaton terveysvaikutus on melun häiritsevyys.

Osa voimaloita lähellä asuvista ihmisistä on kertonut melun häiritsevän yöunta. Hongiston selvityksessä yhteyttä tuulivoimalamelun äänitason ja unenlaadun välillä ei ole löytynyt.

Työterveyslaitoksen selvityksen päärahoittajat olivat ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Energiateollisuus ry ja Suomen Tuulivoimayhdistys.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat