Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonto köyhtyy nopeasti

Suomen ekologinen jalanjälki on kestämättömän suuri

Kotimaa
 

Elinympäristöjen pilaantuminen, muuttuminen ja katoaminen, liiallinen metsästys ja kalastus sekä ilmastonmuutos ajavat lajeja yhä ahtaammalle. Muutokset ovat olleet niin rajuja, että luonnon monimuotoisuus on romahtanut 40 vuodessa.

Ympäristöjärjestö WWF:n tiistaina julkaiseman Living Planet 2014 -raportin mukaan selkärankaisten, eli nisäkkäiden, lintujen, matelijoiden, sammakkoeläinten ja kalojen, määrä on enää puolet siitä, mitä se oli 1970-luvulla.

Fakta

Luonnon monimuotoisuuden mittari

 WWF:n Living Planet -indeksi kuvaa luonnon monimuotoisuuden tilaa maapallolla.

 Indeksi osoittaa, että selkärankaisten määrä on puolittunut vuodesta 1970.

 Suurimmat uhat lajeille ovat elinympäristöjen katoaminen, ylikalastus, metsästys ja ilmastonmuutos.

 Ekologinen jalanjälki mittaa kuluttamiemme uusiutuvien luonnonvarojen määrää suhteessa niiden uusiutumiskykyyn. Mittari kertoo, kuinka iso ala tarvitaan kuuden eri tekijän aiheuttamien päästöjen kattamiseen.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen pitää raportin viestiä hälyttävänä. "Näin dramaattinen pudotus antaa lisätodisteita siitä, että maailman kuudes sukupuuttoaalto on käynnissä", Luukkonen sanoo.

Edellinen sukupuuttoaalto oli 65 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurukset hävisivät.

Suomessakin luonto köyhtyy vauhdilla. Puolet luontotyypeistä on uhanalaisia, ja joka kymmenes kasvi- ja eläinlaji taistelee olemassaolonsa puolesta. Vaelluskalat ovat kärsineet vesirakentamisesta ja vesien pilaantumisesta, sudet salametsästyksestä, saimaannorppa kalastuksesta ja ilmastonmuutoksesta.

"Aiemmin saimaannorppaa uhkasi lähinnä verkkokalastus, mutta ilmastonmuutoksesta on tullut yhä suurempi uhka. Tämä osoittaa, että hiilidioksidipäästöt vaikuttavat suoraan eläinten oloihin", Luukkonen sanoo.

Ilmastonmuutos on noussut 2000-luvulla suoraksi uhaksi lajeille. Ankariin oloihin tottuneet kasvi- ja eläinlajit joutuvat alakynteen, kun eteläiset lajit levittäytyvät kohti pohjoista.

Jäämeri rajoittaa arktisten lajien ja niiden elinympäristöjen siirtymistä pohjoisemmaksi.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder muistuttaa, että lajit katoavat, koska ihmiskunta kuluttaa liikaa luonnonvaroja ja päästää ilmaan liikaa hiilidioksidia.

"Ekologinen jalanjälki mittaa pinta-alan, jonka tarvitsemme kulutukseemme. Kulutus on ylittänyt maapallon kantokyvyn niin, että tarvitsisimme 1,5 maapalloa korvataksemme käyttämämme luonnonvarat", Rohweder sanoo.

Suomen ekologinen jalanjälki on maailman 15:nneksi suurin. Se on hiukan pienentynyt, mutta Rohwederin mukaan yhä kestämättömällä tasolla: keskivertosuomalainen kuluttaa luonnonvaroja yli kolme kertaa enemmän kuin ne uusiutuvat.

Suunnan kääntämiseksi WWF suosittelee yhden maapallon mallia. Siihen kuuluvat olemassaolevan luonnon turvaaminen, uusiutuvat tuotanto- ja energiaratkaisut hiilijalanjäljen pienentämiseksi, kulutustottumusten muutos, rahavirtojen kääntäminen ja luonnonvarojen oikeudenmukainen jakaminen.

"Ruoasta on helppo aloittaa. Nyt syömme lihaa kaksi kertaa yli ravitsemussuositusten. Lihan voi korvata kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä kotimaisella kalalla. Eikä heitetä ruokaa pois", Rohweder sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat