Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotalapset pohtivat lopun elämäänsä: Kelpaanko minä?

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Sortavalan maalaiskunnassa syntynyt Erkki Kokko oli juuri täyttänyt seitsemän vuotta, kun hänet vietiin sotalapseksi Taalainmaalle syksyllä 1944. Myös hänen veljensä olivat sotalapsena Ruotsissa.
Sortavalan maalaiskunnassa syntynyt Erkki Kokko oli juuri täyttänyt seitsemän vuotta, kun hänet vietiin sotalapseksi Taalainmaalle syksyllä 1944. Myös hänen veljensä olivat sotalapsena Ruotsissa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Yksinäisyyttä ja turvattomuutta.

Siinä sotalapsen keskeinen kokemus, kun vanhemmat jäivät Suomeen ja uudessa ympäristössä oli opeteltava uusi kieli ja uudet tavat.

Samat tunteet toistuivat, kun taas piti jättää kasvattivanhemmat, turvallinen ja yltäkylläinen koti ja palata köyhään, sodan repimään Suomeen.

"Vaikeimpia olivat ne lähdöt ja paluut. Ja mielessä kalvava kysymys, kelpaanko minä", kertoo Erkki Kokko, 77.

Lapsuusvuosien jäljet ovat osaltaan syynä siihen, että monilla sotalapsilla on aikuisena päihdeongelmia, masennusta ja mielenterveyden häiriöitä.

Enemmistölle sotalapsena olo oli hyvä asia, Kokko sanoo.

Monille kuitenkin jäi tuosta ajasta kalvava epävarmuus ja heikko itsetunto, joka nousee pintaan niin avioliitossa kuin työelämässäkin.

"Tärkeissä tilanteissa tunnistan itsessäni edelleen sen tunteen. Mitätöin itseäni aina, jos joku antaa minulle tunnustusta. Minun täytyy aina ansaita paikkani ja pyrkiä täydellisyyteen ja tunnen helposti syyllisyyttä", hän kertoo.

Kokko tietää saman, minkä Helsingin yliopiston tutkijat ovat nyt selvittäneet tieteen keinoin. Sotalapsilla on aikuisiässä suurentunut riski sairastua mielenterveyden häiriöihin, jotka vaativat toisinaan sairaalahoitoa ja johtavat joskus jopa kuolemaan.

Sotalapsilla on aikuisena myös keskimääräistä suurempi riski ajautua ongelmalliseen päihteiden käyttöön tai sairastua persoonallisuuden häiriöihin, masennukseen tai psykoosiin.

Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksen tutkimus kattoi 13 345 vuosina 1934–1944 Naistenklinikassa ja Kätilöopiston sairaalassa syntynyttä henkilöä, jotka olivat olleet sotalapsina Ruotsissa tai Tanskassa. Tutkimuksessa heidän elämäänsä seurattiin rekisteritietoja hyödyntäen myöhäisaikuisuuteen asti. Tutkimus oli tehty yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Kokko on eläkkeellä oleva pappi, joka on työssään sekä Sotalapsiyhdistyksen aktiivina kuullut tarinoita siitä, miten vuodet sotalapsena Ruotsissa tai Tanskassa ovat vaikuttaneet suomalaisiin.

Sotalapsia oli kaiken kaikkiaan 80 000.

Me sotalapset -kirjan kuvitusta
Kesällä 1945 Erkki (vas.) ja Aulis (oik.) Kokko saivat vihdoin tavata pikkuveljensä Toivon.
Kesällä 1945 Erkki (vas.) ja Aulis (oik.) Kokko saivat vihdoin tavata pikkuveljensä Toivon.

Vuonna 1937 Sortavalan Riekkalan saaressa syntynyt Erkki Kokko oli juuri täyttänyt seitsemän vuotta kun hänet vietiin kahdeksi vuodeksi sotalapseksi Taalainmaalle syksyllä 1944. Myös hänen kolme veljeään olivat sotalapsena Ruotsissa.

Talvisodan aikana veljesten äiti ei halunnut päästää poikiaan Ruotsiin.

Perhe oli silloin Pohjanmaalla sotaa paossa. Mutta naapurin Sirkka oli ollut Ruotsissa ja kertoi veljeksille, miten ihanaa siellä oli, ei puutetta mistään.

Kun sitten jatkosodassa Sortavalaan tuli suurhyökkäys, Ruotsi ilmoitti ottavansa vastaan 15 000 lasta Karjalasta.

Silloin Erkki Kokonkin äiti taipui ja lähetti neljä poikaansa Taalainmaalle.

"Kaikille meille sattui hyvin onnelliset kodit Ruotsissa", Kokko kertoo.

Perheet olisivat myös halunneet adoptoida suomalaisveljekset.

Kahden vuoden kuluttua Suomi ilmoitti, että kaikki sotalapset pitää palauttaa Suomeen. Käskystä huolimatta seitsemäntuhatta suomalaislasta jäi Ruotsiin.

Kokon veljeksistä vain kolmivuotias kuopus sai jäädä vielä vuodeksi Ruotsiin.

Vanhemmat pojat palautettiin Pohjanmaalle Lohtajan pitäjään, jonne kotiväki oli muuttanut kuukautta aikaisemmin.

Paluu ei ollut helppo.

Kolme veljestä saapui Kokkolan asemalle elokuussa 1946. Pojat eivät osanneet puhua suomea eivätkä vanhemmat ruotsia.

Sopeutuminen oli rankkaa. "Koulussa meitä kiusattiin. Me rupesimme riehumaan ja tekemään pahaa", Erkki Kokko kertoo.

Kodeissa Ruotsin-ajasta ei puhuttu.

"Äideille kokemus oli liian vaikea. Heitä painoi syyllisyys, tunne siitä, että lapset oli hylätty".

Myös lapset potivat syyllisyyttä Ruotsin-ikävästään. "Olisimme mielellämme jättäneet taakse sodan ja puutteen ja jääneet turvalliseen ja yltäkylläiseen Ruotsiin", Kokko kertoo.

Hänen kaksi nuorinta veljeään palasivatkin 7- ja 10-vuotiaina omasta halustaan Ruotsiin kasvattiperheeseen vielä vuodeksi.

Sotalapsuuteen liittyvistä kipupisteistä ryhdyttiin avoimesti puhumaan Kokon mukaan vasta 1970-luvun lopussa. Vuonna 1977 ilmestyi Annu Edvardsenin kirja Sotalapset, joka avasi padot. "Vasta kirjan myötä ymmärsimme, miten valtava asia sotalapsena olo oli ollut", Kokko sanoo.

Sen jälkeen keskustelua on herättänyt muun muassa Suomen Oscar-ehdokkaanakin ollut Klaus Härön elokuva Äideistä parhain vuodelta 2005.

Nyt sotalasten keski-ikä on 77. "Moni on saavuttanut tasapainon", Kokko kertoo.

Hänelle itselleen yksi tapa käsitellä lapsuutta oli kirjoittaminen: Me, sotalapset -kirja ilmestyi vuonna 2009. Lapsuus on silti jatkuvasti läsnä. Juuri äskettäin hyvä ystävä huomautti Kokolle: "Älä aina mitätöi itseäsi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat