Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisten kielitaito yksipuolistuu – saksan mahtiasema on romahtanut

Ylioppilaskokeissa kieliä kirjoitettiin ennätyksellisen vähän, vaikka arvosteluakin muutettiin

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Elisa Aroniitty aloitti espanjan opinnot vantaalaisessa Sotungin lukiossa maanantaina. Yhteensä espanjan opinnot valitsi siellä 40 lukiolaista.
Elisa Aroniitty aloitti espanjan opinnot vantaalaisessa Sotungin lukiossa maanantaina. Yhteensä espanjan opinnot valitsi siellä 40 lukiolaista.

Lyhyen saksan kirjoitti tämän vuoden kevään ja syksyn ylioppilaskirjoituksissa enää alle 2 000 opiskelijaa, kun vielä 1990-luvulla kirjoittajia oli yleensä selvästi yli 10 000.

Historiallinen kuoppa nähtiin myös lyhyen ranskan kirjoittajien määrässä. Heitä oli runsaat 1 200.

Luvut heijastelevat jo pitkään jatkunutta kielten opiskelun yksipuolistumista peruskoulussa ja lukiossa. Muiden kielten kuin englannin ja ruotsin opiskelu on vähentynyt jo vuosia.

Suomenkielisistä koululaisista noin 95 prosenttia opiskelee ensimmäisenä vieraana kielenään englantia, joten muiden kuin ruotsin ja englannin opiskelu jää vapaaehtoisuuden varaan.

Lyhyiden kielten kirjoittajien määrän väheneminen tänäkin vuonna oli pieni yllätys ja pettymys. Ylioppilastutkintolautakunta nimittäin muutti tänä vuonna lyhyen saksan ja ranskan arviointia.

Koearvosanoja ei jaeta enää ainekohtaisesti normaalijakauman eli Gaussin kellokäyrän mukaan. Nyt arvosana riippuu enemmän omasta kuin muiden tasosta.

Lyhyessä saksassa ja ranskassa on viime vuosina ollut hyvin valikoitunut eli osaava kirjoittajajoukko. Silti vain noin viidelle prosentille on voitu antaa paras arvosana laudatur, ja viitisen prosenttia on pitänyt hylätä.

Opiskelijoiden näkökulmasta tilannetta on pahentanut se, että kirjoittajien joukossa on ollut myös kieltä pitkänä opiskelleita tai jopa äidinkielenään puhuvia.

"Opettajat kertoivat, ettei lyhyttä kieltä uskallettu kirjoittaa, kun siitä ei kuitenkaan voinut saada hyvää arvosanaa", sanoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Mitään räjähtävää kasvua lyhyiden kielten kirjoittamisessa ei ole odotettavissa, sillä vapaaehtoisia vieraita kieliä opiskellaan vähän myös peruskoulussa.

Peruskoulun osalta tuoreimmat luvut eivät vielä ole saatavilla. Opetushallituksessa kuitenkin uskotaan, että myös viime vuonna noin 17 prosenttia luki kahdeksannella luokalla aloitettavaa B2-kieltä.

Valinnaisten kielten opiskelu peruskoulussa on vähentynyt, vaikka teoriassa mahdollisuuksia on enemmän. Vuodesta 1994 on voinut aloittaa alaluokilla vapaaehtoisen A2-kielen opinnot.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK on pitänyt asiasta melua, sillä suorittavaakin työtä tekevät tarvitsisivat kielitaitoa.

Kielten opiskelun yksipuolistuminen johtuu osin englannin vahvasta asemasta nuorten maailmassa, mutta myös rakenteellisia syitä on, sanoo opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallituksesta.

"Meillä on paljon pieniä kouluja ja mutkikas kieliohjelma. Kieliopinnot voi aloittaa monessa kohtaa, eikä oppilaita siksi riitä aina ryhmän syntyyn."

Lisäksi rahapulassa olevat kunnat säästävät valinnaisaineissa ja määräävät ryhmiin korkeat oppilaiden minimimäärät. B2-kielen suosioon on merkitystä myös vallinnaisaineiden tuntimäärän vähentämisellä. Se vähenee edelleen, kun uusi tuntijako astuu voimaan 2016.

Lukiossa taas lyhyen kielen kirjoittajien määrä on vähentynyt valinnaisuuden kasvaessa. Pitäisikin pohtia, onko lukiossa vapautta jo liikaa, sanoo Suomen kieltenopettajien puheenjohtaja Kari Jukarainen.

"Pitäisikö palauttaa vanha systeemi, jossa lyhyen matematiikan lukijoiden pitäisi lukea lyhyttä kieltä ainakin neljä kurssia?" hän kysyy.

Kaikkialla kielten opiskelu ei silti ole vähenemässä. Eilen maanantaina vantaalaisessa Sotungin lukiossa alkoi espanjan kurssi. Tänä vuonna kielen aloittajia on 40, joten joukko piti jakaa kahteen ryhmään.

"Jos haluaa yhtään kansainvälisempää työtä, on osattava kieliä", perustelee Elisa Aroniitty valintaansa.

"Enempää ei kyllä ehtisi ottaa, kun on pitkä matematiikka ja fysiikka", hän lisää.

Moni ryhmässä opiskelee muitakin kieliä. Timi Aropalo lukee omatoimisesti japania.

"On mukava ymmärtää, mitä ihmiset eri puolilla maailmaa ajattelevat. Se on helpompaa heidän omalla kielellään", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat