Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta kiri kärkeen - "kokoomuksen suosion lasku ei yllätä"

Politiikan tutkijoiden mukaan keskusta hyötyy kokoomuksen epäonnistumisista

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS & Lehtikuva
Keskustan Juhani Sipilä (oik.) voi hymyillä, kun Alexander Stubbin (vas.) johtaman kokoomuksen suosio putoaa. Politiikan tutkijoiden mukaan kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen (ylh.) ja Laura Rädyn (alh.) julkisuutta saanut toiminta selittää osin puolueen kannatuksen hiipumista.
Keskustan Juhani Sipilä (oik.) voi hymyillä, kun Alexander Stubbin (vas.) johtaman kokoomuksen suosio putoaa. Politiikan tutkijoiden mukaan kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen (ylh.) ja Laura Rädyn (alh.) julkisuutta saanut toiminta selittää osin puolueen kannatuksen hiipumista. Kuva: Sami Kilpiö HS & Lehtikuva

Keskusta on noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen Helsingin Sanomien tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa puoluekantansa kertoneista 22,3 prosenttia olisi äänestänyt keskustaa, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Kokoomusta olisi äänestänyt 19,4 prosenttia. Kokoomuksen suosio on pudonnut heinä–elokuun vaihteessa tehdystä tutkimuksesta 1,8 prosenttiyksikköä, kun taas keskustan suosio on noussut 2,3 prosenttiyksikköä vastaavana aikana.

Artikkeliin liittyvät

Viime vuosina keskustan ja kokoomuksen kannatuskäyrät ovat liikkuneet säännöllisesti vastakkaisiin suuntiin: kun toisen puolueen kannatus on noussut, toisen on laskenut.

Alexander Stubb valittiin kesäkuussa 2014 kokoomuksen puheenjohtajaksi. Puolueen kannatus nousi hetkellisesti, mutta sen jälkeen suosio on laskenut.

Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta sanoo, että osa oikeistolaisista äänestäjistä vaikuttaa liikkuvan jatkuvasti kokoomuksen ja keskustan välillä.

"Kokoomuksen suosion lasku ei tule yllätyksenä, sillä sen verran paljon vastatuulessa puolue on viime aikoina ollut."

Railo luettelee kokoomuksen epäonnistumisiksi muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn toimia. Räty sanoi elokuussa, että vain pieni osa suomalaisista vanhemmista tienaa alle 2 100 euroa kuussa. Heti tämän lausunnon jälkeen kävi ilmi, että Räty oli muuttanut yksityislääkärinä saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi.

Laajempana kokoomusta vaurioittavana tapahtumina Railo pitää hallituspohjan rapautumista ja hallituksen riitelyä.

Railon mukaan osa kokoomuksen irtiotoista on näyttäytynyt temppuiluna. Hän ei usko, että kokoomus onnistuu esimerkiksi kalastamaan mahdollisesti menetettyjä maanomistajien ääniä ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen viimeaikaisilla toimilla. Grahn-Laasonen pysäytti viime viikolla hallituksen jo hyväksymän soidensuojeluohjelma.

"Tästä syntyy kuva jonkinlaisesta lyhytnäköisestä ja harkitsemattomasta temppuilusta. Grahn-Laasonen on kokematon ministeri, jonka jokaista liikettä oppositio ja media tarkkailee tarkasti, ja hänen toimistaan pillastutaan herkästi."

Railon mukaan päähallituspuolueiden ongelmista hyötyy tälläkin kertaa juuri pääoppositiopuolue, joka on hänen mukaansa yhä selvemmin keskusta, ei perussuomalaiset.

HS:n tutkimuksessa perussuomalaisten kannatus on pudonnut 19,1 prosentista 16,1 prosenttiin eduskuntavaalien 2011 jälkeen. Sdp on nousut 16,2 prosentin kannatuksellaan hivenen ohi perussuomalaisten.

Muutos on sikäli merkittävä, että näin perussuomalaiset putosi neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012 lopun jälkeen.

Vaalitutkija   Jussi Westinen Åbo Akademista sanoo, että kannatustutkimuksessa näkyvät ensi keväänä järjestettävät eduskuntavaalit. "Ihmiset vetävät yhteen hallituksen saavutuksia, jotka eivät ole olleet hyviä. Selkeintä vaihtoehtoa muutoksen tekijäksi edustaa nyt keskusta."

Westisen mukaan varmuudella ei voi sanoa, onko kyse kokoomuksen epäonnistumisista vai keskustan onnistumisista.

"Kokoomuksen ministerivaihdokset eivät ole onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikuttaa siltä, että Stubb rakentaa vaaleja varten lähinnä omaa unelmajoukkuettaan eikä niin, että valittaisiin paras juuri sen hallintoalan tehtäviä hoitamaan. Tämä on aiheuttanut ärtymystä kokoomuskonkareissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat