Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilpo Kokkila lähtee EK:n johdosta: "Tämä aselvelvollisuus on suoritettu"

Keskitettyä palkkasopimusta pitäisi väistyvän Kokkilan mielestä jatkaa ensi kesänä

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Parempi on, että vetäjä vaihtuu, sanoo EK:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät jättävä Ilpo Kokkila.
Parempi on, että vetäjä vaihtuu, sanoo EK:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät jättävä Ilpo Kokkila. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Työnantajaliittoa kaksi vuotta johtanut vuorineuvos Ilpo Kokkila, 66, ei jatka tehtävässä.

"Joo, tämä asevelvollisuus on suoritettu", Kokkila vahvistaa Helsingin Sanomien saaman tiedon. Kokkila on yrittäjänä miljonääriksi noussut sijoitusyhtiö Pontoksen omistaja ja rakennusyhtiö SRV:n pääomistaja.

Artikkeliin liittyvät

Kokkila sanoo, että jatkokaudesta oli puhetta. "Mutta parempi on, että vetäjä vaihtuu ja tulee tuoreita ajatuksia, sillä tässä on vielä paljon asioita kesken."

Jatkajasta päättää Koneen pääomistajan Antti Herlinin johtama EK:n 16-henkinen vaalivaliokunta.

Spekulaatioiden ykkösnimi on Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, joka on nyt EK:n hallituksen varapuheenjohtaja. Laajasti arvostetun Alahuhdan nimeä on vaikea ohittaa, jos työnantajien vahva vaikuttaja Herlin häntä ehdottaa.

Kokkilan aikana on tehty kaksi jättisopimusta. Viime syksynä syntyi työllisyys- ja kasvusopimuksen (tyka) nimellä kulkeva keskitetty palkkaratkaisu ja tänä syksynä pitkälle tulevaisuuteen ulottuva eläkeratkaisu. Parhaillaan neuvotellaan työelämän sääntöjen uudistamisesta.

"Olisi hyvä juttu, jos nekin saataisiin vielä tässä päätökseen", Kokkila sanoo. Toistaiseksi neuvottelijat eivät ole juuri edistyneet. EK:ta kismittää muun muassa se, ettei sopua tahdo löytyä lakkosääntöjen tiukennuksista.

Toinen uuden puheenjohtajan edessä oleva vääntö on tyka-sopimuksen vuoden mittainen jatko, josta osapuolet neuvottelevat vuoden 2015 kesäkuussa.

Kokkilan mielestä aika on ajanut suurten yleissopimusten ohi, mutta pitää tykan jatkoa järkevänä, jos se tuo maltilliset palkat. Sitä ennen palkansaajien ja työnantajien pitäisi saada sovittua neuvottelusäännöistä. Kokkila on joskus jopa uhkaillut, ettei keskitettyjä palkkaratkaisuja kannata enää tehdä, jos työrauhajärjestelmä ei muutu.

"Toivon, että tykan jatkaminen olisi mahdollista, mutta kyllä maltillisia ratkaisuja voi saada muillakin keinoilla."

Hän viittaa liittosopimuksiin. Työnantajat haikailevat liittokierroksen perään, mutta he tietävät myös, että palkkojen osalta Suomen kilpailukyky rapautui eniten juuri edellisellä liittokierroksella.

"Kyllähän globalisoitumisen takia aika on ajamassa näiden suurten yleispalkkasopimusten ohi. Tietysti pitää olla työlainsäädäntö, mutta työehtosopimusten pitäisi joustaa enemmän työpaikkakohtaisesti. Tämä on suunta, tapahtuu se sitten hitaammin tai nopeammin."

Palkansaajapomojen kanssa viime vuosina lukuisia pitkiä neuvottelurupeamia viettänyt Kokkila sanoo hyvin ymmärtävänsä, kuinka vaikeaa ay-väelle on luopua nykyisistä tavoita ja säännöistä.

"Työnantajien on helppo puhua muutoksen puolesta, sillä se on osa firman johtamisen luonnetta. Palkansaajaliitoille muutokset ovat todella vaikeita. Se tarkoittaa aina jostain luopumista. Ay-liitoista on tullut monissa asioissa hyvin konservatiivisia. Mutta työelämän muutokset ovat välttämättömiä, ei Suomessa muuten päästä eteenpäin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat