Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diabeteksen hoitoon uutta toivoa rokotteesta

Suomalaistutkijat neuvottelevat 1,5 miljoonan euron rahoituksesta, jolla voitaisiin testata rokotteen teho ja turvallisuus. Rokote voisi ehkäistä myös sydän- ja aivokalvontulehdusta.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Professorit Heikki Hyöty (vas.) ja Mikael Knip haluaisivat kokeilla, suojaako heidän kehittämänsä diabetesrokote koe-eläinten lisäksi myös ihmisiä.
Professorit Heikki Hyöty (vas.) ja Mikael Knip haluaisivat kokeilla, suojaako heidän kehittämänsä diabetesrokote koe-eläinten lisäksi myös ihmisiä.

Rokote diabetesta vastaan voi olla aika lähellä.

Ykköstyypin diabeteksen ehkäisyä vuosia tutkineet professorit Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta ja Mikael Knip Helsingin yliopistosta ovat vakuuttuneet, että taudin takana on tavallinen virus, joka aiheuttaa myös flunssia, aivokalvotulehduksia, sydäntulehduksia ja enterorokkoa, jossa nousee kipeitä rakkuloita käsiin ja suun sisälle.

Professorit arvioivat, että virus selittää ykköstyypin diabeteksesta ehkä puolet. Jos puoletkin sairastumisista voitaisiin estää, säästöt laskettaisiin sadoissa miljoonissa pelkästään Suomessa.

Fakta

Verensokeri nousee monesta syystä

 Diabeteksessä veren sokeripitoisuus nousee.

 Ykköstyypin diabeteksen syy on haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutuminen. Sairaus iskee yleensä alle 40-vuotiaana ja vaatii insuliinihoidon.

 Kakkostyypin diabetekseen taas sairastutaan usein yli 40-vuotiaana. Taudissa insuliinin vaikutus heikkenee. Sitä hoidetaan muun muassa elintavoilla.

 Raskausdiabeteksessa insuliinin tarve kasvaa hormonimuutosten takia. Diabetes voi alkaa myös useista muista syistä.

Tauti on Suomessa yleisin maailmassa, ja siihen sairastuu noin 600 ihmistä vuodessa. Jokaisen potilaan hoito maksaa elämän aikana keskimäärin miljoona euroa.

Parhaillaan kaksikko etsii rahoitusta kehittääkseen rokotteen virusta vastaan. Alkuvaiheen tarve on 1,5 miljoonaa euroa. Rahalla luotaisiin rokote ja tutkittaisiin sen teho ja turvallisuus terveillä aikuisilla.

"Resepti on valmis, ja se on testattu koe-eläimillä", Hyöty sanoo.

Hän huomauttaa, että on mahdollista, että rokote ei tehoa.

"Ainoa tapa todeta se on tutkia rokote", Knip lisää.

Jos käsitys viruksen roolista osoittautuu oikeaksi ja tulokset ovat myönteisiä, tarkoitus on jatkaa laajempiin tutkimuksiin ja lopulta ehkä saada rokote yleiseen rokoteohjelmaan. Siihen voi mennä kymmenen vuotta.

Viruksen ja ykköstyypin diabeteksen suhde on havaittu hiljan myös Taiwanissa. Diabetes alkoi lisääntyä maassa enterovirusepidemioiden myötä. Rokote voisi auttaa, tutkijat pohtivat Diabetologia-julkaisussa.

Tutkittu virus on enteroviruksiin kuuluva coxsackie B, joka kiertää Suomessa säännöllisesti. Joinakin vuosina todetaan satoja tartuntoja, joinakin vähän.

Valtaosa tartunnoista jää toteamatta, koska suurin osa sairastaa viruksen aiheuttaman tulehduksen ilman oireita. Osalle voi tulla nuhakuumetta tai enterorokkoa.

Joillakin virus hakeutuu haimaan ja siellä sen insuliinia tuottaviin soluihin. "Tämän hetken näkemys on se, että tulehdus jää kytemään insuliinisoluihin", Hyöty selvittää.

"Ajan mittaan virus käynnistää diabetekseen johtavan prosessin." Siihen voi kulua vuosia tai vuosikymmeniä tai vain muutama kuukausi.

Tunnetuin enterovirus on poliovirus, jota vastaan on tehokas ja turvallinen rokote. Sen ansiosta polio on lähes hävitetty maailmasta.

"Tarkoitus on kopioida poliorokotteen resepti ja vaihtaa tilalle coxsackie B -virus", Hyöty sanoo.

Hänen mukaansa polion ja enteroviruksen historiassa on yhteisiä piirteitä. Polio oli tavallinen 1800-luvulla, ja lähes kaikki sairastivat sen.

Hygienian kehittyessä polio muuttui harvinaisemmaksi ja siltä suojaavia vasta-aineita kehittyi vähemmän. Halvaukset alkoivat.

Myös enterovirukset vähenivät hygienian myötä:

"Äideillä on vähemmän vasta-aineita kuin 20–30 vuotta sitten", Knip kertoo. Äidin vasta-aineet suojaavat vauvaa ensi kuukausien aikana.

Ykköstyypin diabetesta sairastavien lasten joukko on lähes kaksinkertaistunut sitten 1980-luvun. Hyöty uskoo, että syy on ympäristön muutoksessa: "Muuten diabetes ei yleisty näin nopeasti."

Knip johtaa useita tutkimuksia, joilla yritetään estää ykköstyypin diabetesta.

Yksi tutkimus havaitsi, että Somaliasta tulleiden maahanmuuttajien lapsilla on pääkaupunkiseudulla diabetesta jopa enemmän kuin suomalaisilla. Somaliassa tauti on harvinainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat