Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurista kaupungeista eniten maksaa Tampere

Kunnat maksavat jättisakkoja työttömistä – katso, kuinka hyvin oma kuntasi hoitaa työttömyyttä

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Kinnulalainen Ritva Urpilainen on ollut kunnan töissä nuorisotilojen valvojana ja kodinhoitajana. Ilman niitä hän olisi todennäköisesti hakeutumaan töihin toiselle paikkakunnalle ja asumaan viikot muualla. Lady Gagaa ramaisee.
Kinnulalainen Ritva Urpilainen on ollut kunnan töissä nuorisotilojen valvojana ja kodinhoitajana. Ilman niitä hän olisi todennäköisesti hakeutumaan töihin toiselle paikkakunnalle ja asumaan viikot muualla. Lady Gagaa ramaisee.

Suuret kaupungin maksavat jättisakkoja pitkäaikaistyöttömistä sen sijaan että aktivoisivat työttömiä tukitoimin.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki maksoi Kelalle työmarkkinatukimaksuja viime vuonna 26,4 miljoonaa euroa, Tampere liki 18 miljoonaa ja Turku 12,7 miljoonaa, Oulu kymmenen ja Vantaa 9,7 miljoona euroa.

Kunnat joutuvat maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos ne eivät aktivoi työtöntä 500 päivän kuluessa. Viime vuonna kunnat maksoivat tällaisia niin sanottuja Kela-sakkoja yhteensä yli 215 miljoonaa euroa.

Työttömien määrään suhteutettuna summa kuvaa sitä, kuinka hyvin kunta on onnistunut estämään työttömyyden.

HS:n selvityksen mukaan suurista kaupungeista eniten työmarkkinatukea työtöntä kohden maksaa Tampere, joka maksoi viime vuonna työmarkkinatukimaksua 966 euroa työtöntä kohden.

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen myöntää, että summa on iso.

"Emme ole halunneet katsoa pelkkiä maksuja ja tempputyöllistää työttömiä pois tilastoista, vaan me olemme halunneet löytää työttömille aidon polun työelämään", Parviainen perustelee.

Tampereelta on Parviaisen mukaan viime vuosien rakennemuutoksen myötä hävinnyt paljon työpaikkoja. Työttömyyden kasvu on kuitenkin taittunut.

Tämän vuoden talousarvioon Tampere laittoi viiden miljoonan euron työllistämispaketin. Se auttaa noin tuhatta työtöntä.

"On selvää, että kustannukset ovat käymässä suuriksi, joten maksuja on saatava pienemmiksi. Työllistämistoimien vaikuttavuus ei kuitenkaan saisi kärsiä."

Monet pienet kunnat ovat HS:n selvityksen mukaan saaneet työmarkkinatukensa pienenemään suuria kaupunkeja paremmin. Esimerkiksi Keski-Suomessa sijaitseva noin 1 760 asukkaan Kinnulan kunta maksoi viime vuonna työmarkkinatuesta vain 116 euroa työtöntä kohden.

Kunnan koko ei kuitenkaan selitä kaikkea. HS:n selvityksessä isoimpia maksuja, yli tuhat euroa työtöntä kohden, maksavat pienet kunnat Lapinjärvi, Luumäki, Hailuoto ja Polvijärvi.

Kinnula teki vuonna 2006 päätöksen, että työllistämiseen satsataan. Kunta työllisti 40–60 henkeä vuosittain, aktiivisimpina vuonna noin sata henkeä. Harva kuitenkaan sai töitä muulta kuin kunnasta. "Se tuli lopulta myös melko kalliiksi", Kinnulan kunnan sivistystoimenpäällikkö Marja Lehtonen myöntää.

Nyt Kinnula tekee yhteistyötä naapurikuntien Viitasaaren ja Pihtiputaan kanssa.

Vanhempi hallitussihteeri Tiina Korhonen työ- ja elinkeinoministeriöstä muistuttaa, että vaikka kunnan elinkeinorakenteella on vaikutusta työttömyyslukuihin, ratkaisevampaa on, millaiset toimintatavat kunnat ovat valinneet työllisyyden hoidossa.

Korhonen muistuttaa, että pitkään työttömänä olleet voivat tarvita myös muita palveluita, kuten terveys- tai sosiaalipalveluja.

"Lukujen perusteella voi näyttää siltä, että mitään ei tehtäisi vaikka tosiasiassa tehdään paljonkin. Esimerkiksi panostus sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamiseen pitkään työttömänä olleille ei välttämättä näy kuntien rahoitusosuuksissa heti, mutta pidemmällä aikavälillä sillä on merkitystä", Korhonen hän sanoo.

Työttömyysturvalakiin on työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu lainmuutosta vuoden alusta. Se nostaisi kunnan osuutta pitkäaikaistyöttömien tuesta selvästi nykyisestä.

Jatkossa kunnat maksaisivat puolet vähintään 300 päivää ja 70 prosenttia vähintään 1 000 päivää työmarkkinatukea työttömyyden perusteella saaneiden henkilöiden työttömyysaikaisesta työmarkkinatuesta.

Hallituksen esitys asiasta on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä.

Korjaus 1.4.2015 klo 13.25: Kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että Ritva Urpilainen olisi joutunut ilman kunnan töitä myymään kotinsa- Se ei pidä paikkaansa. Sen sijaan hän olisi todennäköisesti joutunut hakeutumaan töihin toiselle paikkakunnalle ja asumaan viikot muualla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat