Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafi huolestui ultrakevyistä lentokoneista

Harrasteilmailun turvallisuutta pitäisi viraston mukaan parantaa muun muassa koulutuksella

Kotimaa
 
Benjamin Suomela HS
Tarkastuslentäjä, lennonopettaja ja ilmailun harrastajaveteraani Jorma Sucksdorff korostaa koulutuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä lentoturvallisuudessa. Hän on puheenjohtajana Mäntsälän ilmailukerhossa, jolla on useita ultrakevyitä koneita Malmin lentoasemalla.
Tarkastuslentäjä, lennonopettaja ja ilmailun harrastajaveteraani Jorma Sucksdorff korostaa koulutuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä lentoturvallisuudessa. Hän on puheenjohtajana Mäntsälän ilmailukerhossa, jolla on useita ultrakevyitä koneita Malmin lentoasemalla. Kuva: Benjamin Suomela HS

Yhteisöllisyyden lisääminen, viestintä, valistus ja opettajien koulutuksen parantaminen. Ne ovat ilmailualan mukaan päällimmäisiä keinoja lisätä viime vuosina paljon kuolonuhreja vaatineen harrasteilmailun turvallisuutta.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi julkaisi keskiviikkona 180-sivuisen harrasteilmailun riskejä kartoittavan raportin. Kartoitus päätettiin tehdä Jämijärven huhtikuussa tapahtuneen, kahdeksan kuolonuhria vaatineen onnettomuuden jälkeen.

Fakta

Kevyet koneet

 Ultrakevyen lentokoneen suurin sallittu lentoonlähtömassa on maalentokoneilla 472,5 kiloa ja vesilentokoneilla 495 kiloa.

 Ultrakevyen lentokoneen perusmassa on keskimäärin hieman alle 300 kiloa.

Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana yksityis- ja ultrakevytilmailussa sekä purjelentotoiminnassa on tapahtunut yhteensä 90 onnettomuutta, joissa on kuollut 41 henkeä. Suomen luvut ovat selvästi muita Pohjoismaita synkemmät.

Erityisesti ultrakevyt ilmailu kaipaa parannuksia, sillä sen osuus onnettomuuksissa on korostunut.

Ultrakoneet painavat tankattuna ja miehistön kanssa enintään 450–495 kiloa.

Harrasteilmailun veteraani ja Suomen ilmailuliiton hallituksen jäsen Jorma Sucksdorff arvioi, että yksi syy onnettomuuksiin on koulutusjärjestelmissä.

"Koulutuksen tasossa eri paikkakunnilla on todennäköisesti vaihtelevuutta. Lennonopettajien toimintaan ja koulutukseen on kiinnitettävä huomiota."

Myös yhteisöllisyys korostuu, sillä erityisen paljon vaaratilanteita ja onnettomuuksia tapahtuu yksin omalla koneellaan ilman kerhon tukea lentäville harrastajille.

"Jos lentää yksin, voi helposti syntyä omia vääriä tottumuksia", Sucksdorff sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Trafin kartoituksessa yksi nimetty esimerkki ultrakevyiden koneiden vaaran paikoista on lähestyvä sakkaus, joka pitäisi tunnistaa paremmin.

Viimeaikaiset ultrakoneonnettomuudet ovat yleensä johtuneet koneen hallinnan menettämisestä joko nousussa tai laskussa. Osassa tapauksissa tämä on saattanut johtua ylikuormasta.

"Koulutuksen sisältöä voisi tältä osin arvioida, koska sakkaus nousee merkittäväksi onnettomuuksien syyksi", sanoo Malmin lentokentän ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja ja ultraharrastaja Timo Hyvönen.

Hyvösen mielestä ultrakoneilla on turhankin huono maine.

"Uutisointi on harhaanjohtavaa. Ultrista on syntynyt kuva erityisen vaarallisina koneina."

Trafin kartoituksessa on muutosehdotuksia myös muille harrasteilmailulajeille. Esimerkiksi laskuvarjohyppääjiä kuljettavan lentäjän koulutuksessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota lennon erityispiirteisiin, kuten koneen muuttuvaan painopisteeseen ja hidaslentoon.

Suomen Ilmailuliitto selvittää myös, tulisiko automaattilaukaisin vaatia kaikilta laskuvarjohyppääjiltä.

"Tietoa harrasteilmailun riskeistä on ollut paljon, mutta nyt se on yksissä kansissa niin, että se hyödyttää ilmailuyhteisöä. Ennen kuin ehdotuksia arvotetaan, on käytävä keskustelua harrasteilmailun viranomaisen ja toimijoiden rooleista sekä vastuunjaosta", sanoo osastonjohtaja Heli Koivu Trafin liikenteen analyysit -osastolta.

Jorma Sucksdorffin mielestä valvontavastuuta voisi siirtää pois Trafilta.

Ilmailuliitolla on jo esitys koulutusohjelmaksi, jolla ilmailujärjestöt ja lentokoulutusorganisaatiot velvoitetaan nykyistä tiukempaan sisäiseen valvontaan.

Harrasteilmailun riskejä kartoittaneeseen Trafin vetämään ryhmään kuului asiantuntijoita Trafista, Suomen ilmailuliitosta ja Suomen moottorilentäjäliitosta. Selvityksessä käytettiin asiantuntijoita myös muista ilmailuyhteisöistä, ja lisäksi sidosryhmäkyselyyn vastasi noin 800 ihmistä.

Harrasteilmailuksi katsottiin kaikki yksityinen ja harrastuslentäminen, laskovarjourheilu ja liidintoiminta. Sen sijaan esimerkiksi kuumailmapalloilua ja helikopterilentämistä ei katsottu harrasteilmailuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat