Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juutalaisen hautaamisen hoitaa yhdistys

Kotimaa
 

Kun Suomen juutalaisen yhteisön jäsen kuolee, asiasta ilmoitetaan ensin seurakunnan hautausyhdistykselle.

Hautausyhdistys on erittäin keskeisessä osassa juutalaista yhteisöä. Se oli ensimmäinen yhdistys, jonka Suomen juutalainen seurakunta aikoinaan perusti. Noin kuudestakymmenestä maallikkojäsenestä koostuva yhdistys viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaansa.

Vastaava yhdistys toimii jokaisessa maassa, jossa on juutalainen yhteisö.

Hautausyhdistys hoitaa ilmoitukset juutalaiselle yhteisölle ja Suomen viranomaisille. Sen jälkeen yhdistys hoitaa hautaamisen käytännön järjestelyt sekä perinteiset rituaalit.

Nopeus ja puhtaus ovat keskeisiä juutalaisessa hautausperinteessä. Aiemmin kyse oli tunneista ja vainaja haudattiin vielä saman päivän aikana. Nyky-yhteiskunnassa se ei ole enää käytännössä mahdollista, paitsi joissain erittäin uskonnollisissa yhteisöissä.

"Suomessa pyrimme hautaamaan vainajan seuraavana päivänä, mutta viimeistään kolmen päivän kuluttua. Suomen laki menee tietysti kaiken edelle", sanoo Suomen juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livson.

Jos vainaja on kuollut epäselvissä olosuhteissa tai yksin kotonaan, lain mukaan tehdään ruumiinavaus.

"Pyrimme siihen, että voisimme saattaa ihmisen hautaan koskemattomana", sanoo rabbi Livson.

Juutalainen hautaaminen tapahtuu Suomen lain mukaisesti, mutta prosessin nopeus edellyttää hieman erikoiskohtelua.

"Aikataulullisissa kysymyksissä viranomaiset ovat ottaneet hienosti huomioon meidän erityistarpeemme", sanoo juutalaisen seurakunnan hallintojohtaja Dan Kantor.

Nopea hautaaminen perustuu Tooran määräykseen.

"Mooseksen viidennessä kirjassa lukee, että vainaja pitää saattaa hautaan mahdollisimman nopeasti. Jumala sanoo olevan häpeällistä, jos ruumis jää maan päälle sellaisessa tilassa, sillä olemme Jumalan kuvaksi luotuja", sanoo rabbi Livson.

Nopeudessa on kyse kahdesta asiasta. Ensimmäinen on puhtaus.

"Juutalaisuuteen kuuluu rituaalisia sääntöjä puhtaudesta ja epäpuhtaudesta. Vainajan ruumista pidetään epäpuhtaana ja siksi ruumis pitää saattaa hautaan mahdollisimman pian. Ennen vanhaan tähän liittyi terveydellisiäkin näkökulmia."

Rabbi Livsonin mukaan rituaalinen puhtaus ei ole meidän yhteiskunnassamme enää "pakottava asia".

Toinen tärkeä tekijä on suruaika.

"Suruaika voi alkaa vasta, kun vainaja on haudattu. Niin kauan kun vainajan keho on täällä elottomana, se aiheuttaa tuskaa sukulaisille, jotka häntä surevat."

Kun tulee aika siirtää vainaja hautausmaalle, Chevra Kadisha -yhdistys tekee yhteistyötä suomalaisen hautaustoimiston kanssa. Hautaustoimisto kuljettaa vainajan juutalaisen seurakunnan hautauskappeliin Helsingin Hietaniemessä, Tuonelankujalla. Siellä sijaitsee myös juutalainen hautausmaa.

"Kappelissa Chevra Kadisha ottaa ohjat käsiinsä", rabbi Livson sanoo.

Yhdistyksen jäsenet puhdistavat ruumiin symbolisesti käyttämällä vettä, kuitenkin kunnioittaen vainajan koskemattomuutta. Sen jälkeen vainaja puetaan valkoiseen kaapuun.

Israelissa juutalainen vainaja haudataan pelkkään kaapuun käärittynä. Suomessa ruumis haudataan arkussa. Polttohautausta ei juutalaisessa perinteessä käytetä.

Jos vainaja on kuollut esimerkiksi infektiotautiin, yhdistyksen jäsenet noudattavat tarkkoja määräyksiä ruumiin käsittelyssä.

Kappelissa rabbi lausuu muistopuheen vainajalle.

Jokainen juutalaisen yhteisön jäsen haudataan samanlaiseen yksinkertaiseen puiseen arkkuun, joka suljetaan puutapeilla.

"Kuoleman edessä olemme kaikki samanarvoisia", sanoo rabbi Livson.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat