Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jää sulaa – arktinen alue muuttuu

Tutkijan mielestä Suomi voisi valita vastuullisen liiketoiminnan Jäämerellä

Kotimaa
 
Mika ranta HS
Malmilaiva odottaa lastausvuoroa Kirkkoniemessä, josta tulee Koillisväylän myötä liikenteen solmukohta.
Malmilaiva odottaa lastausvuoroa Kirkkoniemessä, josta tulee Koillisväylän myötä liikenteen solmukohta. Kuva: Mika ranta HS

Jää sulaa. Siihen kiteytyy arktisen alueen tulevaisuus.

Jäätiköiden ja Jäämeren sulaminen muuttaa luontoa, kulttuuria ja geopolitiikkaa. Vaikutukset tuntuvat kaikkialla maapallolla. Taloudelliset intressit ovat vahvat niin rantavaltioissa kuin sisämaan Suomessakin.

"Arktinen alue on globalisoitunut voimakkaasti. Jään sulaminen tuo ulottuville uusia öljy- ja kaasuvaroja, kalavaroja ja merireittejä. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat globaaleja: jäätiköiden sulaminen pohjoisessa nostaa merenpintaa toisella puolella maapalloa", sanoo tutkijatohtori Teemu Palosaari Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksesta.

Kilpailu luonnonvaroista kiihtyy. Samalla pohditaan, kenelle merenpohjan resurssit kuuluvat. Silti rantavaltioiden – Norja, Kanada, Tanska, Yhdysvallat, Venäjä – välit eivät ole kiristyneet.

"Alue on säilynyt rauhanomaisena. Kansainväliset lait ovat pysyneet voimassa."

Ilmapiirin kiristyminen lännen ja Venäjän välillä ei ole juurikaan muuttanut asetelmia.

"Venäjällä on isot taloudelliset alueet ja oikeudet Jäämerellä. Se ei halua heiluttaa tilannetta."

Kansainvälisen merioikeuden nojalla merenpohjan luonnonvarat kuuluvat rantavaltioille. Niillä on kansallinen intressi pitää tilanne rauhallisena ja muut maat poissa luonnonvaroja koskevasta päätöksenteosta.

Vakautta pitää yllä myös Venäjän ja Norjan 2010 solmima sopimus Barentsin merirajasta.

Rajoista nahistellaan silti. Sekä Venäjä, Tanska että Kanada katsovat vedenalaisen Lomonosovin harjanteen kuuluvan itselleen. Venäjä aikoo hakea YK:lta Siperiasta pohjoisnavalle ulottuvaa merialuetta hallintaansa. Venäjä on myös lisännyt sotilaallista läsnäoloa alueella.

Yhdysvallat haluaa pitää Luoteisväylän kansainvälisenä merialueena, kun Kanada haluaa pitää sen omassa valvonnassaan.

Taloushyöty on ollut ensisijainen kaikille maille.

Palosaari puhuu arktisesta paradoksista: mitä nopeammin ilmasto lämpenee, sitä nopeammin valtiot pääsevät käsiksi meren pohjassa oleviin öljy- ja kaasuvaroihin, joiden käyttö kiihdyttää ilmastonmuutosta.

"Talouskysymyksiin liittyy moraalinen ulottuvuus: onko arktisten luonnonvarojen hyödyntäminen oikein, kun samaan aikaan pitäisi vähentää hiilidioksidipäästöjä? Onko oikein, että suomalaiset jäänmurtajat tukevat öljyn ja kaasun koeporauksia Jäämerellä?" Palosaari miettii.

Suomikin on arktinen maa: yli kolmannes maa-alasta sijaitsee napapiirin pohjoispuolella. Kaivokset valtaavat alaa Lapissakin. Haave Jäämeren reitin avautumisesta Norjan Kirkkoniemeen elää. Suomella ei kuitenkaan ole suoraa pääsyä arktisen alueen luonnonvaroihin.

Palosaaren mielestä Suomi voisikin valita toisenlaisen tien. "Suomi voisi profiloitua maana, joka kytkee arktisen alueen globaaliin ilmastopolitiikkaan ja vastuuseen. Öljyn- ja kaasunporauksen avustamisen sijasta osaaminen valjastettaisiin muuhun merenkulkuun ja sen turvallisuuteen", Palosaari pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat