Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuurous vei Oskarin opiskelupaikan

Yksityinen koulu epäsi kuurolta opiskelupaikan Helsingissä. Kuurojen liitto pitää kohtelua syrjintänä, minkä koulu kiistää.

Kotimaa
 
Benjamin Suomela HS
Oskari Salomaa ei päässyt opiskelemaan graafista suunnittelua, kun ilmeni, että hän on kuuro. Koulun mukaan opiskelu olisi vaatinut liikaa erityisjärjestelyjä lyhyellä varoitusajalla.
Oskari Salomaa ei päässyt opiskelemaan graafista suunnittelua, kun ilmeni, että hän on kuuro. Koulun mukaan opiskelu olisi vaatinut liikaa erityisjärjestelyjä lyhyellä varoitusajalla. Kuva: Benjamin Suomela HS

Espoolainen Oskari Salomaa päätti viime keväänä, että nyt riittää. Hän irtisanoutui vakituisesta työpaikastaan ja haki opiskelemaan unelma-ammattiaan graafista suunnittelua. Opiskelupaikka irtosi yksityisestä Helsinki Design Schoolista.

"Koska olen perheellinen, minulla ei ole aikaa opiskella monta vuotta", kahden lapsen isä perustelee vuoden kestävää maksullista tutkintoa.

Ongelmaksi osoittautui, että Salomaa ei ollut kertonut olevansa kuuro.

Koulun oli tarkoitus alkaa syyskuussa. Viikkoa ennen opintojen alkua Salomaan viittomakielen tulkki otti kouluun yhteyttä kysyäkseen aikatauluista. Se oli ensimmäinen kerta, kun koulu kuuli, että kyseessä on viittomakielinen opiskelija.

Alkoi sähköpostikeskustelu. Koulu ilmoitti Salomaalle, että hänen jo vahvistettu opiskelupaikkansa perutaan ja lukukausimaksu palautetaan. Perustelu oli, että yksityisellä koululla ei ole näin lyhyellä varoitusajalla riittäviä resursseja vaadittuihin erityisjärjestelyihin.

"Opiskelija ei kertonut meille etukäteen lainkaan, että hänellä on erityistarpeita. En koe, että olisimme toimineet väärin", sanoo Helsinki Design Schoolin koulutusjohtaja Jani Aromäki.

Osapuolet ovat eri mieltä siitä, kuinka paljon erityisvalmisteluja Salomaan opiskelu olisi vaatinut.

Salomaan mukaan olisi riittänyt, että yhdelle tulkille varataan tuoli niinä päivinä, kun koulussa on läsnäoloa vaativaa opetusta. Tällaisia päiviä on kaksi kertaa kuussa. Lisäksi Salomaa toivoi, että tulkki saa luentomateriaaleja etukäteen tulkkauksen helpottamiseksi, jos se on mahdollista. Kela olisi maksanut tulkista aiheutuvat kulut.

Aromäen näkemys on toinen. Hänen mukaansa Salomaa vaati saada kaikki luentomateriaalit etukäteen. Tähän koululla ei ole mahdollisuutta vaihtuvien luennoitsijoiden takia. Opetustiloihin ei olisi myöskään mahtunut ylimääräisiä ihmisiä.

"Emme voi muuttaa käytäntöjä yhden opiskelijan takia. Katsoimme, että tilanne vaikuttaa myös luennoitsijoihin ja muihin opiskelijoihin. "

Hänen mukaansa asiaa vaikeutti aikataulun lyhyys.

"On kohtuutonta, että meidän tulisi muutaman päivän varoitusajalla valmistautua kaikkiin mahdollisiin erityistarpeisiin", hän sanoo.

Kuurojen liitto katsoo, että koulu syyllistyi vakavaan syrjintään, kun se perui jo myönnetyn opiskelupaikan tulkkaustarpeen vuoksi.

"Tapauksia tulee silloin tällöin, mutta näin räikeää tapausta ei ole ollut hetkeen", arvioi Kuurojen liiton erityisasiantuntija Virpi Thurén.

Hänen mukaansa tapauksesta tekee räikeän se, että koulu ei suostunut neuvottelemaan asiasta. Thurénin mukaan kyse on yksittäistapausta laajemmasta ilmiöstä: siitä, suhtaudutaanko kuuroihin tasavertaisena kielivähemmistönä.

"Kyse on ihmisoikeuksista."

Viittomakielisten oikeudet on turvattu perustuslaissa, jonka mukaan ketään ei saa laittaa ilman perusteltua syytä eri asemaan kielen tai vammaisuuden perusteella.

Thurénin mukaan koulun perustelut erityisjärjestelyistä ovat heiveröiset, sillä koulun ei olisi tarvinnut tehdä mitään erityisjärjestelyitä opiskelutulkkauksen vuoksi.

Oppilaitoksen mukaan kyse ei ole syrjinnästä. Koulussa on ollut aiemmin liikuntarajoitteisia opiskelijoita avustajineen, mistä on sovittu ennen opetuksen alkua.

"Kyse ei ole siitä, ettei koulu halua kuuroja opiskelijoita, vaan että haluamme aikaa valmistautua", Aromäki sanoo.

Koulu myös katsoo, ettei se voinut taata, että Salomaa saisi opinnoistaan tarpeeksi irti.

"Osaan kyllä itse arvioida, onko koulutuksesta minulle hyötyä", Salomaa vastaa. Hänen mielestään kyse on syrjinnästä.

"Olen pettynyt, että tällaista tapahtuu nykyaikana. En ole törmännyt ennen vastaavaan", sanoo teknillisestä yliopistosta valmistunut diplomi-insinööri. Koska opinnot peruuntuivat, hän ei ehtinyt hakea muihin opintoihin ja on vailla opiskelu- tai työpaikkaa.

Salomaa on tehnyt asiasta lakimiehen avustuksella poliisille esitutkintapyynnön, jonka käsittely on yhä kesken. Koulun näkemyksen mukaan on erittäin hyvä, että asia tutkitaan perusteellisesti.

Mutkikkaan asiasta tekee se, että kyseessä on yksityinen oppilaitos. Toisin kuin julkisten koulujen, sen valvontaa ei ole säädetty minkään viranomaistahon tehtäväksi.

"Yksityisellä koululla on opiskelijavalintaan omat kriteerinsä, eivätkä ne kuulu virallisen koulutusjärjestelmän piiriin", sanoo ylijohtaja Petri Pohjonen Opetushallituksesta. Hänen mukaansa on kuitenkin toivottavaa, että kaikkia opiskelijoita kohdellaan tasavertaisesti.

"Pitää antaa viranomaisprosessin käydä tapaus läpi", Pohjonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat