Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isot lohet vähentyneet Tenolla

Kotimaa
 
Teno on Suomen merkittävimpiä luonnonvaraisia lohijokia.
Teno on Suomen merkittävimpiä luonnonvaraisia lohijokia.

Tenon lohi kärsii Jäämeren lämpenemisestä. Se on johtanut siihen, että isoja lohia palaa Suomen ja Norjan rajajokeen kutemaan aiempaa vähemmän.

"Tenon isot lohet ovat todella huonossa kunnossa", sanoo tutkija Eero Niemelä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Etenkin poikastuotannon kannalta tärkeiden suurten naaraslohien määrä on vähentynyt.

Syinä ovat Niemelän mukaan ilmastonmuutos ja sen aiheuttama Jäämeren lämpeneminen. Meren lämpötila Norjassa Finnmarkin rannikolla on kohonnut selvästi 1970-luvun puolivälistä lähtien. Kylmempään veteen tottunut lohi joutuu siirtymään ravinnon perässä etäämmälle.

Kolatic Salmon -hankkeessa tutkittiin kaikki Pohjoisen jäämeren lohikannat. Selvisi, että Tenon lohen osuus on vain 18 prosenttia Norjan rannikolla pyydetystä lohimäärästä.

"Tenon lohikannat eivät olekaan niin hyvässä kunnossa kuin on ajateltu. Jos ne olisivat, merelläkin saataisiin enemmän Tenon lohia", Niemelä sanoo.

Lohikannan heikentyminen pitää Niemelän mielestä ottaa huomioon kalastuksen säätelyssä: "Hallinnon on ryhdyttävä toimiin, jotta nousevista lohista selvästi enemmän pääsisi kutualueille. Tilanne paranee vain poikastuotannon kautta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat