Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljastussivusto välittää kuvaa kotien nettikameroista

Kotimaa
 

Internetissä toimiva sivusto on ryhtynyt julkaisemaan listoja web-kameroista, joihin pääsee käsiksi kuka tahansa netin käyttäjä. Sivustolla kävijät pystyvät seuraamaan nettikamerojen lähetyksiä esimerkiksi ihmisten kotien sisältä ilman, että nämä tietävät siitä mitään.

Listoilla on kymmeniätuhansia kameroita ympäri maailmaa.

Eniten avoimia kameroita on Yhdysvalloissa: yli 11 000. Suomesta sivuston listoille on joutunut yli 70 nettikameraa. Sivusto kertoo myös kameran valmistajan, sijainnin ja osoitteen postinumeron.

Sivuston toiminta perustuu sille, etteivät nettikameroiden käyttäjät ole ymmärtäneet asettaa kameroilleen omaa salasanaa. Silloin päälle jäävät tehdasasetukset sekä valmistajan oletussalasanat ja -käyttäjätunnukset: esimerkiksi admin tai admin12345.

Paljastussivuston ohjelmatyökalu hakee internetistä verkkokameroita ja kokeilee niihin eri valmistajien oletussalasanoja. Ainakin Foscamin, Panasonicin, Linksysin, Avtechin ja Hikvisionin kamerat ovat joutuneet urkinnan kohteeksi. Sivusto esittelee muitakin, nimeämättömien valmistajien kameroiden näkymiä.

Nettikameroita on runsaasti muun muassa kahviloissa, pysäköintipaikoilla, yrityksissä ja kodeissa. Monilla on kameroita pihoillaan, keittiöissä, olohuoneissa ja makuuhuoneissa. Monet sijoittavat niitä myös lastenhuoneeseen.

HS:n selvityksessä löytyi avoimia kameroita kaikista edellä mainituista paikoista.

Paljastussivuston ip- eli verkko-osoite viittaa siihen, että palvelin on Venäjällä, kertoo Network World -lehti.

Nimetön ylläpitäjä väittää perustaneensa sivuston korostaakseen tietoturvan merkitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat