Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi haluaa ratayhteyden Jäämerelle

Rata kuljettaisi kaasua, kalaa ja öljyä. Kolme vaihtoehtoa kisaa keskenään. Länsi-Lapissa odotetaan australialaisrahaa Käsivarren-radalle.

Samuli Laita HS
Suomikin on osa pohjoisia alueita, joihin kohdistuu nyt uusia paineita. Sarjassa kerrotaan arktisen alueen muutoksesta ja haasteista. Osa 3/5.

Kilpisjärven kylän alkutalven hiljaisuutta häiritsevät vain kylän läpi jyräävät rekat, jotka rahtaavat muun muassa Jäämeren lohta kohti Suomen sekä Pietarin ja Moskovan markkinoita.

Parinkymmenen vuoden päästä renkaiden jyly on saattanut vaihtua kiskojen kolkkeeksi. Kilpisjärven ali kulkisi tunnelissa malmia Ruotsin Lapista Skibotniin rakennettuun satamaan ja paluukyydissä junavaunuissa olisi kaasua, öljyä ja kalaa Suomeen ja Venäjälle.

Suomalaiset haluavat ratayhteyden Jäämerelle, jotta elinkeinoelämä pohjoisessa virkistyisi. Virallisesti Lappi punnitsee maakuntana tasavertaisesti erilaisia vaihtoehtoja sille, miten alue saataisiin kytketyksi nykyistä paremmin globaaleihin tavara- ja energiavirtoihin. Käytännössä keskenään kisaa kolme eri ratavaihtoehtoa. Jos Lappiin rakennettaisiin lisää kaivoksia, kulkisi malmi rataa pitkin Jäämeren satamaan ja edelleen maailmanmarkkinoille. Kenties joskus Aasiasta saapuu Koillisväylää pitkin tavarakuljetuksia, jotka jatkaisivat Suomen läpi edelleen tunnelia pitkin Tallinnaan ja kohti Keski-Eurooppaa.

Vaikka Jäämeri-puhe on voimakkainta Lapissa, myös muualta kuuluu äännähdyksiä: esimerkiksi Tekes aloitti tänä vuonna ohjelman, jossa 100 miljoonalla vauhditetaan arktisille merialueille kehitettävää kestävää liiketoimintaa.

Rantaan rata ulottuu tänä päivänä vain Ruotsin puolelta Kiirunasta Norjan Narvikiin sekä Pietarista Murmanskiin. Narvikin-radalle ei juuri lisäliikennettä Kiirunan malmijunien vuoksi enää mahdu.

Perämeren ympäri kulkevaa liikennettä haittaa sekä sähköistämätön rataosuus Kemin ja Tornion välillä sekä eri raideleveys Suomessa ja Ruotsissa.

"Suomi on suuressa pullonkaulassa. Tällä hidastetaan koko pohjoisen alueen kehittymistä", sanoo Tunturi-Lapin kehitys Oy:n toimitusjohtaja Reija Viinanen.

Odotukset Käsivarren-radasta saivatkin uutta puhtia viime keväänä, kun australialaistaustainen malminetsintäyhtiö Scandinavian resources alkoi selvittää Lannavaaran malmion hyödyntämistä lähellä Suomen rajaa Kiirunassa Pohjois-Ruotsissa.

Artikkeliin liittyvät

"Rovaniemi–Kirkkoniemi-yhteys on ollut enemmän esillä, me lähdimme takamatkalta", Viinanen kuvaa kisaa.

Australialaisyhtiön nokkamiehen, Damian Hicksin, nimi on kovassa huudossa Länsi-Lapissa ja Tromssan seudulla.

Hicksin yhtiö tekee parhaillaan projektistaan kannattavuus- sekä teknistaloudellisia selvityksiä. Jäämeren rannalla sijaitsevassa noin 2 000 asukkaan Storfjordissa Hicksin selvityksiä ja ratarahoja odotellaan vesi kielellä.

"Jos rata toteutuu, yrityselämämme Skibotnissa räjähtää, toteaa kunnan pormestari Sigmund Steinnes.

Samansuuntaisia näkemyksiä on naapurikunnassa Enontekiöllä. "Infrahankkeet tuovat innovaatioita, mistä ei koskaan tiedä", muistuttaa kunnanjohtaja Mikko Kärnä. Poronhoitajille uusi yllätyksellinen yrityselämä voi olla laiduntamisen sekoittava seikka ja siksi punainen vaate.

Kenen rata-asioita pitäisi edistää, tuntuu Lapissa kuitenkin olevan eri käsityksiä.

"Suomen viranomaisten pitäisi tehdä asiasta päätöksiä", sanoo Storfjordin kunnanjohtaja Steinnes.

Sami Kilpiö HS
Lannavaaran seudulle kaavailtu rautakaivos sijoittuisi lähellä Suomen rajaa olevalle tunturialueelle.
Lannavaaran seudulle kaavailtu rautakaivos sijoittuisi lähellä Suomen rajaa olevalle tunturialueelle.

Perämeren rannalta tilanne näyttäytyy toisenlaiselta: Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen uskoo, että "viime kädessä valinnan ratkaisevat norjalaiset."

"Kokonaisuutta on häirinnyt se, ettei asiasta ole käyty kahdenkeskisiä neuvotteluja valtioneuvosto- tai valtionpäämiestasolla", kritisoi maakuntajohtaja Mika Riipi Lapin liitosta.

"Jos rata tulee Lannavaarasta Karesuvantoon, kannattaa valtion tehdä omalla kustannuksellaan väli Kolarista Karesuvantoon", Enontekiön Kärnä ohjeistaa.

Kaavoitus voisi alkaa jo ensi vuoden alkupuolella, mikäli australialaisyhtiö näyttää vihreää valoa.

"Silloin radan rakentamisen voisi aloittaa jo 2020", Kärnä laskee.

Vaikka ratahaaveiden ja sen myötä matkailun kehittämisen tärkeimpiä edellytyksiä ovat kalotin kaivoshankkeet, on niiden hyväksyttävyyden eteen tehtävä vielä töitä, Kärnä sanoo. "Talvivaaralla tulee olemaan kaikuja pitkän aikaa."

Käsivarren-radan ympäristövaikutuksia ei ole pystytty vielä haarukoimaan.

"Jos kehittämisessä painotetaan luonnonsuojelu- tai ilmastonmuutoskysymyksiä, voi kysyä, haluammeko tällaista", pohtii tutkija Mikko Jokinen Metsäntutkimuslaitoksen Kolarin-yksiköstä.

Sami Kilpiö HS
Storfjordin pormestari Sigmud Steinnes.
Storfjordin pormestari Sigmud Steinnes.

Lannavaarassakin voisi olla vielä kaivoksille vaihtoehtoisia elinkeinoja.

"Lohen hyödyntämisen pitää kasvaa", sanoo kestävän matkailun konsultti Neil Rogers Tukholmasta.

HS tapasi Rogersin Lannavaarassa, upouudessa huoneistohotellissa. Vanha saamelaiskoululaisten asuntola on vast'ikään käynyt läpi muodonmuutoksen: vanhoja huoneita on yhdistetty, keittiöiden kalusteet hehkuvat terästä ja sisustus on puhdaslinjaista skandinaavista tyyliä.

Lannavaara Lodge houkuttelee elämysmatkailijoita ja kalastajia.

"Mutta enemmänkin voisi", Rogers sanoo ja viittoilee viittoilee parinsadan metrin päässä virtaavaa Lainionjokea kohti. Tornionjokeen nousi tänä vuonna ennätysmäärä kalaa, josta suurin osa ylähaara Lainionjokeen.

Sami Kilpiö HS
Storfjordin pormestari Sigmud Steinnes esittelee Käsivarren-suunnan "kehityskäytävän" logoa puhelimestaan.
Storfjordin pormestari Sigmud Steinnes esittelee Käsivarren-suunnan "kehityskäytävän" logoa puhelimestaan.

Juttua varten on haastateltu myös Sallan vs. kunnanjohtaja Kirsi Kangasta ja Tornion kehityspäällikkö Sampo Kangastaloa.

Samuli Laita HS
Lannavaara/Enontekiö/Storfjord

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat