Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp laskisi pienituloisten tuloveroja

Demarit siirtäisivät omaishoidon tuen kunnilta Kelaan ja nostaisivat takuueläkettä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Sdp:n puoluevaltuustoa johtava Tarja Filatov ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne olivat lauantaina Kotkassa hyvällä tuulella. Sunnuntaina sosiaalidemokraatit hyväksyivät vaaliohjelmansa.
Sdp:n puoluevaltuustoa johtava Tarja Filatov ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne olivat lauantaina Kotkassa hyvällä tuulella. Sunnuntaina sosiaalidemokraatit hyväksyivät vaaliohjelmansa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Yksi perinteinen ja osin menestyksekäs tapa lähestyä äänestäjää vaalikentällä on tarjota tälle lisää rahaa lompakkoon. Sosiaalidemokraatit lupaavat vaaliohjelmassaan lisää erityisesti pieni- ja keskituloisille palkansaajille, omaishoitajille ja niille, joiden eläketurva on takuueläkkeen varassa.

Sunnuntaina Kotkassa vaaliohjelmansa hyväksyneet sosiaalidemokraatit haluavat muun muassa alentaa pienituloisimpien tuloveroja.

Artikkeliin liittyvät

"Ostovoiman näkökulmasta pieni- ja keskituloisten verojen alennus on tärkeää. Juuri pieni- ja keskituloiset ovat niitä, jotka joutuvat käyttämään miltei kaiken lisätulon kulutukseen", Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Suomen talousnäkymät ovat nyt sellaiset, ettei tuloveroastetta voi Rinteen mukaan kokonaisuudessaan alentaa. Siksi kaikkein pienituloisimpien veroale tarkoittaisi sitä, että kovatuloisempia verotus kiristyisi.

"Verotyöryhmämme työ on yhä kesken, mutta päälinja on se, että kevennykset koskisivat nykyisen tuloveroasteikon kahta alinta osaa, mahdollisesti myös osaa kolmannesta", Rinne sanoo.

"Jokainen maksaa maksukykynsä mukaan veroja. Verotukseen voitaisiin tehdä rakenteellisia muutoksia niin, että isommat tulot tulevat kovemmin verotetuiksi."

Kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille demarit lupaavat korotusta takuueläkkeeseen. "Puhumme 30–50 eurosta", Rinne sanoo. Takuueläkkeen täysi määrä on tänä vuonna 743,38 euroa kuukaudessa.

Omaishoitajien korvauksia Sdp nostaisi, sillä omaishoito on silti huomattavasti laitoshoitoa edullisempaa.

Omaishoidon korvausten maksamisen Rinne siirtäisi kunnilta Kelalle. "Siten varmistetaan se, että omaishoitajat saavat oikeudenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun eri puolilla Suomea. Nyt tilanne vaihtelee hirveästi kunnittain."

Tärkeää demareille on ensi vaalikaudella miesten ja naisten tuloerojen tasaaminen. Yksi keino on Rinteen mukaan perhevapaiden jakaminen tasan molemmille huoltajille.

Kyse voisi olla 6+6+6-mallista, Rinne sanoo. Demarit siis pidentäisivät vanhempainvapaan 18 kuukauteen. Vapaa jakautuisi kolmeen kuuden kuukauden jaksoon, joista kummallekin huoltajalle on yksi jakso, ja yhden jakson vanhemmat jakaisivat keskenään.

"Tässä on neuvotteluvaraa. Lähtökohta on kuitenkin se, kun perhevapaat jakaantuvat tasaisemmin, tuloerot tasoittuvat."

Työttömyyskorvausten tasoon puolue ei lupaile muutosta.

Ylipäätään paljoa ei voi luvata, Rinne sanoo. "Pelivara tehdä isoja yhteiskunnallisia parannushankkeita, joissa käytetään paljon rahaa, on olematon. Siksi pitää keskittyä sellaiseen, mikä parantaa oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa."

Vaaleissa Sdp tavoittelee suurimman puolueen asemaa, Rinne sanoo. Luottamus demareihin on Rinteen mukaan selvästi lisääntynyt.

"Potentiaalinen kannatuksemme on noussut syksyn aikana 25,8 prosentista 33:een."

Sdp:n marraskuussa teettämän mittauksen mukaan eniten potentiaalisia äänestäjiä on keskustalla, 41 prosenttia.

Demareita ja kokoomusta voisi mahdollisesti ajatella äänestävänsä 33 prosenttia, vihreitä 29 prosenttia ja perussuomalaisia 26 prosenttia.

Vasemmistoliiton potentiaalinen kannatus on demarien teettämän mittauksen mukaan 23 prosenttia.

Potentiaalisella kannatuksella tarkoitetaan niitä äänestäjiä, jotka vähintään harkitsevat tietyn puolueen äänestämistä.

HS:n viime perjantaina julkaisemassa mittauksessa Sdp:n kannatus oli 16,4 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat