Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta haluaa YK-mandaatin myös uudelle Afganistan-operaatiolle

"Elämme pop up -kalifaattien aikaa", totesi kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) eduskunnan Afganistan-keskustelussa

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Suomalaiset Isaf-sotilaat olivat lähdössä kolme vuotta sitten tukikohdasta partiotehtäviin Mazar-i-Sharifissa.
Suomalaiset Isaf-sotilaat olivat lähdössä kolme vuotta sitten tukikohdasta partiotehtäviin Mazar-i-Sharifissa. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Kansanedustajat haluavat YK:n turvallisuusneuvoston mandaatin ensi vuoden alussa Afganistanissa aloittavalle, Isaf-operaation korvaavalle ja Naton johtamalle Resolute Support -koulutusoperaatiolle, johon myös Suomi aikoo osallistua.

YK on tällä viikolla aloittanut neuvottelut mandaatista, vastasi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) eduskunnalle, joka keskusteli keskiviikkona Suomen tähänastisista ja tulevista toimista Afganistanissa. "Uusi operaatio ei ole taisteluoperaatio, ja sen oikeusperusta on Afganistanin suostumus", Tuomioja sanoi.

Kaiken kaikkiaan valtioneuvoston uusi Afganistan-selonteko sai kansanedustajilta varsin suopean vastaanoton – liki 13 vuotta kestänyt ja vuodenvaihteessa päättyvä Isaf-operaatio ei herättänyt suuria tunteita.

Moni oli kuitenkin huolissaan eritoten naisten asemasta Afganistanissa.

Valtaosa eduskunnasta kannattaa sitä, että Suomi osallistuu myös Isaf-operaatiota seuraavaan uuteen koulutusoperaatioon, jonka tukee Afganistanin armeijaa ja poliisia vastaamaan maan turvallisuudesta.

Tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta linjasi marraskuussa, että Suomi osallistuu Resolute Support -operaatioon 80 sotilaalla. Näistä 70 toimii Saksan komennossa Mazar-i-Sharifissa ja 10 Kabulin alueella.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan koulutustoiminta Pohjois-Afganistanissa kestää ensi vuoden. "Tämän jälkeen toiminta keskittyisi Kabuliin, ja suomalaisen joukon vahvuus laskisi merkittävästi."

Perussuomalaisten mielestä suomalaissotilaita jää Afganistaniin liikaa. "Pienempikin panos olisi tässä taloudellisessa tilanteessa ollut perusteltua", kansanedustaja Jussi Niinistö sanoi.

Eniten Suomen toimia Afganistanissa arvosteli kuitenkin vasemmistoliitto. "Afganistanissa kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä", kansanedustaja Annika Lapintie (vas) sanoi.

"Suomen ei tule osallistua sellaisiin operaatioihin, joissa on suuri riski joutua pitkittyneen konfliktin osapuoleksi."

Vihreiden Pekka Haavisto kysyi, miten Afganistanissa toimitaan, jos Taleban saakin taas yliotteen. "Kansainvälisiä malleja Irakista ja Syyriasta on varmasti seurattu tarkkaan. Elämme pop up -kalifaattien aikaa."

Tuomioja muistutti, että Afganistanin kehitys on edelleen erittäin hauraalla pohjalla, eikä kansainvälinen yhteisö voi jättää sitä oman onnensa varaan.

"Väkivaltaisen Talebanin uhka on koko ajan olemassa, ja se voi kääntää kehityksen taaksepäin."

Suomi osallistuu ensi vuonna myös EU:n taisteluosastoon osana Ruotsin, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Irlannin valmiusvuoroa.

Pohjoismaisessa taisteluosastossa eduskuntaa puhututti se, ettei EU ole koskaan käyttänyt taisteluosastoa. Tuomiojan mukaan Suomi on yrittänyt saada muita EU-maita käyttämään taisteluosastoja. "Valitettavasti tällaista valmiutta ei ole ollut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat