Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grahn-Laasonen perää ilmastoherätystä

Ympäristöministeri lähtee optimistisena Liman ilmastokokoukseen

Kotimaa
 

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mielestä Suomessa tarvitaan ilmastoherätys, jotta yritykset pystyisivät hyödyntämään puhtaan teknologian kasvavat vientimarkkinat.

"Ilmastonmuutos on maailman suurin bisnesmahdollisuus. Suomella on paljon cleantech-osaamista. Jos se aiotaan hyödyntää, nyt ei auta uinua", Grahn-Laasonen sanoi torstaina esitellessään odotuksiaan Liman ilmastokokouksesta.

Ympäristöä säästävillä ratkaisuilla on kova kysyntä, ja cleantech on jo 1 600 miljardin euron liiketoimintaa. Suomi ei kuitenkaan ole pysynyt mukana kilvassa. Kotimarkkinat eivät riitä pohjaksi maailmanvalloitukselle, ja ilman niitä on vaikea päästä kiinni vahvaan vientiin.

Suunnan kääntämiseksi tarvitaan Grahn-Laasosen mukaan poliittista tukea ja toimia joka tasolla. "Myös kunnilla on iso rooli. Julkisilla hankinnoilla voi vauhdittaa uutta teknologiaa."

Liman ilmastokokoukseen ympäristöministeri lähtee optimistisena: "On tapahtunut paljon hyviä asioita, jotka osoittavat, että maailma on herännyt."

Moni maa on jo ilmoittanut päästövähennystavoitteitaan. Kiina ja Yhdysvallat ovat sopineet yhteistyöstä, ja Kiina on ilmoittanut kääntävänsä päästöt laskuun. Hyviä signaaleja ovat Grahn-Laasosen mukaan myös EU:n tavoite vähentää päästöjään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä sekä vihreän ilmastorahaston rahoitus.

Maanantaina alkavassa YK:n ilmastokokouksessa pyritään sopimaan vuoden 2020 jälkeisistä toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Limassa valmistellaan laajaa ilmastosopimusta, joka on määrä allekirjoittaa Pariisissa vuonna 2015.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka on niin ikään varoivaisen toiveikas. Aihetta optimismiin antoi muun muassa syyskuussa New Yorkissa pidetty ilmastohuippukokous, jossa ilmastokeskustelu levisi politiikasta laajasti muihin sidosryhmiin.

Kaupungit, yritykset ja rahoituslaitokset antoivat omia sitoumuksiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi maailmanpankki aikoo siirtää investointejaan pois fossiilisten polttoaineiden tukemisesta.

Limassa pitäisi sopia Pariisin sopimuksen neuvottelutekstin keskeisimmistä elementeistä, jotta liikaa avoimia poliittisia peruskysymyksiä ei jäisi loppumetreille.

Pitäisi sopia myös siitä, miten maiden ilmoittamia kansallisia toimia käsitellään ensi vuonna ja minkälaisia panosten tulee olla.

Avainkysymys on Laurikan mukaan se, miten käsitellään perinteistä kahtiajakoa kehittyneisiin maihin ja kehitysmaihin.

EU ei halua, että vain kehittyneillä mailla on velvoitteita. Sitä mukaa kuin maiden kyky hillitä ilmastonmuutosta kohenee, niille pitäisi asettaa myös velvoitteita.

Ratkaisijan roolin voi Laurikan mielestä ottaa isäntämaa Peru, joka on vienyt aktiivisesti neuvotteluita eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat