Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliitto laittaisi useita miljardeja liikennehankkeisiin

Puolue parantaisi monia etuuksia ja verottaisi lisää rikkaita

Kotimaa
 
antti aimo-koivisto lehtikuva
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja puoluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Pia Lohikoski osallistuivat lauantaina puoluevaltuuston kokoukseen Helsingissä.
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja puoluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Pia Lohikoski osallistuivat lauantaina puoluevaltuuston kokoukseen Helsingissä. Kuva: antti aimo-koivisto lehtikuva

Vasemmistoliiton vaaliohjelmasta löytyy vankka usko valtion mahdollisuuksiin pelastaa Suomen talous.

Ohjelman mukaan valtion kannattaa ottaa vaikkapa nykyistäkin enemmän velkaa, jotta talouden pyörät lähtisivät rullaamaan. Rahoilla voisi tarvittaessa esimerkiksi perustaa uusia valtioyhtiöitä.

"Liikkumavaraa tulokselliseen talouspolitiikkaan ei tule kaventaa meno- tai velkarajoitteilla", lukee vasemmistoliiton puoluevaltuuston viime viikonloppuna hyväksymässä ja tiistaina julkaisemassa 17-sivuisessa vaaliohjelmassa.

Valtion omistajapolitiikkaa pitää muuttaa aktiiviseksi ja työllisyyttä tukevaksi. Kansallisomaisuuden myynnin puolue lopettaisi.

Valtion on toimittava niin, että keskeiset teollisuusyritykset pitävät tuotantonsa ja pääkonttorinsa Suomessa. Ohjelmasta ei suoraan selviä, mihin toimiin valtion pitäisi tämän asian suhteen ryhtyä.

Jos puolue olisi ensi kevään vaalien jälkeen hallituksessa, se pyrkisi piristämään taloutta laajalla julkisten investointien ohjelmalla. Hallituskaudelle pitäisi varata useita miljardeja euroja uusiin liikennehankkeisiin.

Julkisella rahalla korjattaisiin "homekoulut, rapistuneet raiteet, tiet ja sillat sekä aikaistettaisiin liikenneinvestointeja ja rakennettaisiin kohtuuhintaisia asuntoja".

Vaalijulistuksen mukaan investoinnit maksavat itsensä takaisin talouskasvun kautta muutamassa vuodessa. Näin julkisen talouden tulot ja palveluiden rahoitus vahvistuvat sekä pitkän aikavälin velkaantuminen voidaan taittaa, puolue linjaa.

Kunnille vasemmistoliitto antaisi lisää valtion tukia.

"Kouluihin, päiväkoteihin, vanhainkoteihin, lastensuojeluun sekä muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan lisää työntekijöitä", ohjelmassa sanotaan.

Rikkaiden verotus kiristyisi ja pientuloisten kevenisi, mikäli vasemmistoliitto saisi päättää. Se verottaisi kaikkia tuloja samalla progressiolla. Varallisuusveron puolue palauttaisi.

Pienituloisten verotusta se keventäisi nostamalla tuloveron alarajan 10 000 euroon vuodessa. Isoista pääomatuloista poistuisivat verohelpotukset.

Pankkisektoria ja rahoitusmarkkinoita vasemmistoliitto säätelisi nykyistä enemmän, mutta keinoja se ei erittele ohjelmassaan juuri millään tavalla.

"Investointi- ja talletuspankit erottamalla vältytään isolta määrältä byrokratiaa ja ongelmia", ohjelmassa sanotaan.

Terveyskeskusten asiakasmaksuista vasemmistoliitto luopuisi ja lopettaisi yksityisten terveyspalvelujen tukemisen Kelan sairausvakuutusten kautta.

Puolue korottaisi 800 euroon seuraavat tuet: työttömyysajan perusturvan, kansaneläkkeen, pienimmät sairaus-, isyys-, äitiys- ja vanhempainrahan, kotihoidontuen, opintorahan ja yrittäjien starttirahan.

Pätkä-, silppu- ja vuokratyöntekijöiden pitää saada samat oikeudet kuin vakituisissa työsuhteissa olevien.

Lisäksi puolue vaatii, että vuokratyö pitäisi kieltää muissa kuin toistaiseksi voimassaolevissa työsuhteissa vuokratyötä välittävissä yrityksissä.

Vanhemmuudesta aiheutuvat kulut olisi tasattava kaikkien työnantajien kesken. Työntekijöiden pitää saada oikeus osallistua yhtiöiden hallitusten valintaan.

Opintotukea vasemmistoliitto vahvistaisi niin, että päätoiminen opiskelu olisi mahdollista koko maassa.

Taiteilijoiden asemaa puolue parantaisi monin tavoin: parantamalla sosiaali- ja eläketurvaa, lisäämällä taiteilija-apurahojen ja taiteilijaeläkkeiden määrää ja parantamalla kulttuurilaitosten sekä vapaan kentän valtionosuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat