Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ilo ei riitä kuvaamaan tätä"

101-vuotias torpparin poika juhlii itsenäisyyttä Linnassa

101-vuotias Hannes Hynönen odottaa Jenni Haukion tapaamista

Kotimaa
 
Linnassa juhliva 101-vuotias sotaveteraani ihastui ikihyviksi Jenni Haukioon
Linnassa juhliva 101-vuotias sotaveteraani ihastui ikihyviksi Jenni Haukioon
Mikkeliläinen 101-vuotias Hannes Hynönen sai kutsun Linnan juhliin istuttuaan Jenni Haukion vieressä kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa. Hynönen kertoo suorastaan ihastuneensa presidentin puolisoon. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaaja: Juha Metso

101-vuotiaan mikkeliläisen Hannes Hynösen tumma puku on pesty ja silitetty. Kunniamerkit on kaivettu esiin lipaston laatikosta.

Lauantaina kello 10 Hynönen lähtee Mikkelistä kohti Helsinkiä osallistuakseen presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlaan.

Presidentti Sauli Niinistön puolison Jenni Haukion suuri ihailija on kutsusta enemmän kuin otettu.

"Ilo ei riitä kuvaamaan tätä tunnetta. Kun nyt vain se Jennin tervehtiminen menisi hyvin", Hynönen mietti pari päivää ennen juhlaa.

Hän istui viime keväänä Haukion vieruskaverina kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Mikkelissä ja ihastui presidentin puolisoon ikihyviksi.

Tapaamisesta seurasi iloisesti yllättänyt kutsu Linnan juhliin.

Helsingin-matkassa auttavat mikkeliläinen sotaveteraaniaktiivi Kauko Juhamäki ja hänen vaimonsa Ritva, jotka ovat luvanneet kyyditä Hynösen ja tämän saattajaksi lähtevän Pertti -pojan pääkaupunkiin.

Juhamäet ovat myös luvanneet Hynösille yösijan Helsingin-kodissaan, jotta autossa istumista ei tule ylen määrin samalle päivälle.

"He tämän puvunkin pesettivät", Hynönen sanoo kiitollisena.

Juha Metso

Hynönen syntyi Joroisissa vuonna 1913 köyhään torpparin perheeseen. Hän kävi kansakoulun ja menestyi hyvin, mutta jatko-opinnot jäivät rahanpuutteen vuoksi. Ystävän kehotus käydä edes Otavan opisto oli liikaa.

"Otavan opistokin olisi ollut aika kallis", Hynönen sanoo.

Hynöstä loukkasi nuorena syvästi parempiosaisten halveksunta köyhiä kohtaan.

Kuka

Hannes Hynönen

 Hannes Hynönen syntyi 10. tammikuuta 1913 Joroisissa torpparin perheeseen.

 Perheessä oli kymmenen lasta, joista kolme kuoli hyvin pienenä.

 Hynönen kävi kansakoulun ja elätti itsensä ja perheensä maanviljelijänä.

 Oli 65 vuotta naimisissa Toini-puolisonsa kanssa. Jäi leskeksi neljä vuotta sitten.

 Lapsia seitsemän, joista on elossa kuusi.

 Lapsenlapsia kaksitoista ja lapsenlapsenlapsia kuusi.

Hän muistaa elävästi esimerkiksi parin mikkeliläisen kauppiaan halveksuvan huomion maanviljelijöistä, jotka olivat tulleet autolla maalta kauppamatkalle Mikkeliin.

"Turvenuijillakin on auto, sanoivat putiikin pitäjät. Et usko, miten kovaa työtä tekevien maamiesten pilkkaaminen loukkasi minun sieluani. He eivät antaneet maamiehille mitään arvoa", sanoo Hynönen.

Kansakoulun käytyään Hynönen alkoi oma-aloitteisesti pitää kylän lapsille ja nuorille opintokerhoa yhteiskunnallisista aiheista. Opintomateriaalin hän oli hankkinut opetusministeriöstä.

Hynönen harrasti myös kulttuuria. Hän muun muassa esitti kavereidensa kanssa Aleksis Kiven Lea-näytelmää maamiesseuran talolla.

23-vuotiaana Hynönen osti itselleen maatilan Mikkelin Vatilasta. Kylässä oli mylly, missä käydessään hän tapasi viehättävän viulua soittavan Toini Pöntisen. Nuoret tulivat heti hyvin juttuun, mutta lopulta Toini kihlasi toisen miehen.

Hynönen oli 26-vuotias talvisodan alkaessa. Heti sodan ensi päivinä hän järkyttyi taisteluiden sytyttämästä tulipalosta, jonka liekit heijastuivat öiseen järven pintaan. Sota tuhosi vasta rakennetun talon.

"Minä en ollut mikään karski mies. Se näky sattui herkkään mieleen. Silloin puhuttelin vartiopaikalla itseäni ja sanoin, että on otettava ihan erilainen asenne."

Tämän jälkeen Hynönen sanoo pystyneensä hoitamaan tehtävänsä rintamalla mielenrauhansa enää järkkymättä.

Toinin kihlaus toisen miehen kanssa purkautui sodan aikana.

"Lähdetkö tekemään leivät, jos minä hommaan jauhot", kosi Hynönen Toinia eräänä kuutamoyönä sodan päätyttyä.

Hynösten ensimmäinen lapsi syntyi 1946. Sen jälkeen lapsia syntyi vielä kuusi, joista yksi hukkui aikuisena. Suurin osa lapsista ja heidän jälkikasvustaan asuu Mikkelin seudulla ja pitää suvun nestoriin tiivistä yhteyttä.

Suuri murhe oli, kun rakastettu Toini-vaimo kuoli neljä vuotta sitten 65 onnellisen avioliittovuoden jälkeen.

Hynösen suku on pitkäikäistä. Hilja -sisar kuoli 102-vuotiaana ja muutkin sisarukset yli 90-vuotiaina. Hynönen arvelee elävänsä itsekin 102-vuotiaaksi, sillä viisi vuotta sitten käki kukkui hänelle kuusi kertaa.

Saattoi käki olla väärässäkin, sillä Hynönen on edelleen erinomaisessa kunnossa. Hän esimerkiksi nousee yhä omin avuin hissittömän talon kolmannessa kerroksessa olevaan asuntoonsa.

Hynönen on myös silmiinpistävän myönteinen ja iloinen.

"Minä olen tavattoman tyytyväinen elämääni. Minulla ei ole mitään valittamista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat