Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi YK:n hampaissa alaikäisten avioliitoista – lapsiasiavaltuutettu ajaa kieltoa

Lapsiasiavaltuutettu: "Oikeusministeriön on ryhdyttävä valmistelemaan lainmuutosta"

Kotimaa
 
Miska Puumala
Jenna Karjalainen kolmevuotiaan tyttärensä Pihlan kanssa. Karjalainen meni naimisiin 17-vuotiaana ja erosi 20-vuotiaana. Hän arvelee, että avoero olisi ollut helpompi kuin avioero.
Jenna Karjalainen kolmevuotiaan tyttärensä Pihlan kanssa. Karjalainen meni naimisiin 17-vuotiaana ja erosi 20-vuotiaana. Hän arvelee, että avoero olisi ollut helpompi kuin avioero. Kuva: Miska Puumala

YK kehotti marraskuussa jäsenvaltioitaan kieltämään alle 18-vuotiaiden avioliitot. Yleiskokouksen alaisen ihmisoikeuskomitean mukaan jokaisen jäsenvaltion on myös tehtävä kaikkensa, ettei ketään pakoteta naimisiin vastentahtoisesti: liitto solmitaan vain puolisoiden omasta suostumuksesta.

Nyt lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että oikeusministeriö alkaa valmistella lakimuutosta, jolla Suomi kieltäisi alle 18-vuotiaiden avioliitot.

Tausta

Pohjoismaissa on heikoimmat lait

Suomen, Ruotsin ja Belgian avioliittolait ovat lapsiavioliittojen ja pakkoavioliittojen estämisen näkökulmasta kaikkein vanhentuneimmat.

Avioliiton solmimiselle ei näissä maissa ole minkäänlaista alaikärajaa. Lähes kaikissa muissa Euroopan maissa ehdoton alaikäraja on 16.

Muutamissa maissa alaikäraja on 14 tai 15.

Skotlantia lukuun ottamatta kaikissa Euroopan maissa molempien osapuolten avioitumisikä on pääasiassa 18 vuotta.

Skotlannissa avioitumisikä on 16 vuotta.

Useimmissa Euroopan maissa alaikäisenä avioitumiseen voi kuitenkin saada erikoisluvan painavista syistä 16-vuotiaana vanhempien ja oikeuden tai viranomaisen luvalla.

Asiasta sovittiin komiteassa YK:n 193 jäsenvaltion kesken. Kurttilan mukaan Suomenkin on toimittava, vaikka myöhemmin yleiskokouksessa vahvistettava päätöslauselma ei sido jäsenvaltioita.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kuitenkin toteaa, ettei ministeriö aio aloittaa valmistelua lain muuttamiseksi.

Suomen vuodelta 1929 periytyvä avioliittolaki sallii lapsiavioliitot osapuolten suostumuksella ja oikeusministeriön luvalla.

Moni muistaa ajan, jolloin täysi-ikäisyys alkoi 21-vuotiaana ja avioitumisikäraja vanhempien luvalla oli naisilla 17 ja miehillä 18. Nuorempien avioitumiseen tarvittiin presidentin lupa.

Sittemmin lakia on muutettu niin, että alle 18-vuotiaana naimisiin tahtovat hakevat omalla allekirjoituksellaan lupaa oikeusministeriöstä.

"Ongelmana on kuitenkin, että osapuolten omasta suostumuksesta ei voida varmistua pelkästään kirjallisen hakemuksen ja siinä olevien allekirjoitusten perusteella", Kurttila sanoo.

"On helppo kuvitella, että esimerkiksi 16-vuotias raskaana oleva tyttö on altis muun muassa vanhempien painostukselle."

Suomen Unicefin lasten oikeuksien asiantuntija Inka Hetemäki on samoilla linjoilla. Asiantuntija toivoo, että lakia alettaisiin viimein uudistaa. Hänen mukaansa henkilökohtainen kuuleminen olisi lakiuudistuksen vähimmäisvaatimus.

"Nykytilanne mahdollistaa järjestetyt avioliitot ja jopa ihmiskaupan, vaikka en väitä, että niin tapahtuisi", hän sanoo.

Kurttilan ja Hetemäen mielestä olisi tärkeää kieltää avioliitot myös vähintään alle 16-vuotiailta, koska on ristiriitaista, että rikoslain mukaan seksi on kiellettyä alle 16-vuotiaan kanssa mutta naimisiin voi samanikäisen pahimmillaan pakottaa.

Nykylaki sallii avioliitot ilman alaikärajaa. Avioliittolupia on Suomessa myönnetty jopa 14- ja 15-vuotiaille. Käytännössä näin ei enää juuri tapahdu. Esimerkiksi vuosina 2013 ja 2014 suurin osa oikeusministeriön luvalla avioituvista lapsista on ollut 17-vuotiaita tai 18-vuotispäivän kynnyksellä, ilmenee oikeusministeriön tilastoista.

Yleisimmin lupa halutaan avioituvan naisen alaikäisyyden vuoksi ja syynä on uskonnollinen vakaumus. Raskaus on toiseksi tärkein syy.

Alaikäisten avioliittoja solmitaan noin 30–40 vuodessa. Määrä on vähentynyt. Vielä 1990-luvun alussa avioliittoja, joissa toinen tai molemmat olivat alaikäisiä, solmittiin vuosittain yli sata. Ulkomaalaistaustaisia hakijoita on noin joka kolmas.

Jos uutta lakia lähdetään sorvaamaan, lapsiasiavaltuutetun mielestä pitäisi tähdätä lakiin, joka yksiselitteisesti kieltää avioliitot alle 18-vuotiailta.

Jos kuitenkin alle 18-vuotias on raskaana, pitäisi pystyä jollain tapaa arvioimaan se, miten syntyvän lapsen etu tulee huomioiduksi.

"Kyse olisi silloin kahden lapsen, usein äidin, ja syntymättömän lapsen suojelusta", Kurttila sanoo.

Valmistelutyössä tarvitaan Kurttilan mielestä useiden eri alojen asiantuntijoiden osaamista ja yhteistyötä.

Kurttilan ja Hetemäen mukaan on äärimmäisen tärkeää saada lakiin pykälä, joka velvoittaa viranomaiset kuulemaan avioituvia osapuolia henkilökohtaisesti.

YK:n julkilausuma on suunnattu ensisijaisesti kehitysmaille, joissa yhä noin joka kolmas tyttö joutuu naimisiin alaikäisenä.

Suomalaisten on Kurttilan mukaan vaikea vaatia muihin maihin lainsäädäntöä, joka olisi tiukempi kuin Suomen.

OIKAISU 10.12.2014: Toisin kuin jutussa kerrotaan, YK:n lapsiavioliitot kieltävän päätöslauselman antoi yleiskokouksen 3. komitea eikä ihmisoikeuskomitea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat