Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja: Näinä aikoina asia kiinnostaa

Reserviläinen, saatat saada pian postia paikastasi sodan ajan joukoissa

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Kertausharjoituksia on ollut viime vuosina erittäin vähän. Määrä kuitenkin kasvaa selvästi ensi vuonna. Kuva kertausharjoituksista vuodelta 2003 Helsingin Malmilla.
Kertausharjoituksia on ollut viime vuosina erittäin vähän. Määrä kuitenkin kasvaa selvästi ensi vuonna. Kuva kertausharjoituksista vuodelta 2003 Helsingin Malmilla. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Pääesikunta pohtii parhaillaan sitä, pitäisikö Puolustusvoimien ottaa yhteys kaikkiin asevelvollisiin.

HS:n tiedon mukaan Puolustusvoimat harkitsee kirjeen lähettämistä kaikille reserviläisille. Kirjeessä olisi muun muassa tieto vastaanottajan sodan ajan sijoituksesta.

Tavoitteena on lähentää reserviläisten ja Puolustusvoimien suhdetta.

Pääesikunta on erittäin vaitonainen hankkeesta.

"Tämä on keskeneräinen asia. Tästä ei voi sanoa yhtään mitään", sanoo tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara Pääesikunnasta.

"Päätöksiä ei ole tehty."

Puolustusvoimat tehnee asiasta päätöksen ensi vuoden tammi–maaliskuun aikana.

"Joka tapauksessa rupeamme ottamaan reservistämme enemmän kiinni", Karhuvaara sanoo.

Reservistä kiinni pitäminen liittynee siihen, että ensi vuoden alusta alkaen sodan ajan armeijan vahvuus putoaa 350 000 sotilaasta 230 000:een. Sodan ajan armeijaan sijoitettavien lukumäärä vähenee sen myötä huomattavasti. Monet reserviläiset ovatkin ihmetelleet sitä, eikö heidän palveluksiaan enää tarvita.

Pääesikunnassa pohditaan nyt sitä, miten reserviläisiä kannattaisi lähestyä. Kirjeen vaihtoehtona on esimerkiksi verkkotiedottaminen.

Internetin kautta tapahtuva tiedonvälitys vaatisi kuitenkin tuekseen vahvan tunnistamisen. Yksi mahdollisuus on esimerkiksi pankkitunnusten käyttäminen.

Reserviläisten mahdolliset sodan ajan sijoitukset eivät ole salaisuus. Jokainen saa omat tietonsa kysymällä. Puolustusvoimat kuitenkin toivoo, ettei tietoa levitellä ulkopuolisille.

"Kaikki ovat reservissä tai varareservissä. Se miten heidät on sijoitettu, niin se on sitten eri juttu", Karhuvaara muistuttaa.

Jaakko Julkunen / HS
Reserviläisten sotilastaitoja ylläpidetään kertausharjoituksissa. Kuva harjoituksesta Savon prikaatissa vuonna 1977.
Reserviläisten sotilastaitoja ylläpidetään kertausharjoituksissa. Kuva harjoituksesta Savon prikaatissa vuonna 1977.

Puolustusvoimien tarkoitus lienee kysyä myös reserviläisiltä tarkempia tietoja heidän osaamisestaan ja kiinnostuksestaan.

Maavoimat lähetti jo alkuvuonna pilottikyselyn Etelä-Suomen sotilasläänin reserviläisille. Siinä pyrittiin selvittämään asevelvollisen taustatietoja ja selvittää heidän halukkuuttaan erilaiseen maanpuolustustoimintaan.

Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa reserviläisen harrastuksia, siviiliosaamista, omaa näkemystä sotilaallisesta osaamisesta, aktiivisuudesta vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä ja fyysisestä kunnosta.

Reserviläisellä oli myös mahdollisuus kertoa, minkälaisista tehtävistä tai organisaatiosta hän on kiinnostunut.

Suomen suurimman maanpuolustusjärjestön Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg suhtautuu positiivisesti Puolustusvoimien suunnitelmiin.

"Periaatteessa on hyvä asia, jos Puolustusvoimat pitää yhteyttä reserviläisiin. Meillä on isot sodan ajan joukot. Siellä on monenlaista yksilöä. Mitä paremmin Puolustusvoimat on ajan tasalla yksittäisen reserviläisen tilanteesta, niin sitä paremmin systeemi toimii", Nyberg sanoo.

Olli Nyberg, kuinka moni reserviläinen tietää sodan ajan sijoituksensa?

"Veikkaan, että hyvin harva. Aktiivisten reserviläisten joukossakin olen törmännyt paljon niihin, jotka eivät tiedä, mihin heidät on sijoitettu. Eivät he edes tiedä, onko heitä ylipäätään sijoitettu  mihinkään."

"Nyt kun ajat ovat tällaiset, asia kiinnostaa yhä enemmän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat