Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä kehitys kääntyi: Kahdella miljoonalla suomalaisella verenpaine on liian korkea

Kahdella miljoonalla aikuisella on kohonnut verenpaine. Vain osa heistä saa hoitoa.

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Eila Eljanko-Mattila käy kaksi kertaa kuukaudessa mittaamassa verenpaineensa Laakson terveyskeskuksen itsehoitopisteessä.
Eila Eljanko-Mattila käy kaksi kertaa kuukaudessa mittaamassa verenpaineensa Laakson terveyskeskuksen itsehoitopisteessä. Kuva: Sami Kero HS

Kohonnutta verenpainetta ei hoideta niin hyvin kuin pitäisi. Asiaan kiinnitti huomiota viimeksi Käypä hoito -työryhmä päivittäessään suositusta syksyllä.

Vain joka viidennen aikuisen verenpaine on suositusten mukainen eli korkeintaan 120/80 elohopeamillimetriä. Yli sen menee peräti kaksi miljoonaa suomalaista.

Fakta

Elintavat kuntoon, ei lakritsia

 Verenpaineen tavoitetaso on korkeintaan 120/80 elohopeamillimetriä.

 Lähes normaaleiksi katsotaan myös paineet 120–139/80–89.

 Kohonnut on verenpaine, joka ylittää lukemat 140/90. Hoidon tavoite on saada verenpaine tätä alemmaksi.

 Verenpainetta hoidetaan elintavoilla. Pitäisi syödä paljon kasviksia ja hedelmiä, kasvirasvaa voin sijaan, kalaa kaksi kertaa viikossa ja suolaa vain vähän. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja alkoholinkäytön korkeintaan kohtuullista. Lakritsiuutetta sisältäviä tuotteita on vältettävä.

 Lääkitys aloitetaan, jos elintavat eivät saa verenpainetta tarpeeksi alas.

Moni ei edes tiedä verenpainettaan. Korkeakin lukema voi tulla esiin sattumalta.

"Kohonnutta verenpainetta ei huomaa. Mittaaminen unohtuu helposti", selittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Antti Jula, joka veti Käypä hoito -työryhmää.

Suomalaistenverenpaineet laskivat vuosikymmenien ajan, mutta kehitys pysähtyi viime vuosikymmenellä. Yläpaineet eli systoliset paineet ovat laskeneet sen jälkeenkin, mutta alapaineet eli diastoliset paineet ovat alkaneet nousta, THL:n Finriski-tutkimus havaitsi kaksi vuotta sitten.

Verenpaine oli korkea eli 140/90 peräti 47 prosentilla miehistä ja 27 prosentilla naisista. Tällainen verenpaine tuo mukanaan kaksin–kolminkertaisen vaaran sairastua aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin verrattuna niihin, jotka ovat tavoitetasossa.

Kohonnut verenpaine on tärkeimpiä sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä. Sen arvioidaan vievän hautaan maailmassa noin seitsemän miljoonaa ihmistä joka vuosi.

Tilanteeseen pitäisi puuttua Julan mielestä jo varhain. "Verenpaineen nousu alkaa jo lapsuudessa", hän toteaa.

Työterveyshuolto mittaa paineet viiden vuoden välein. Painettaan voi seurata myös kotimittareilla tai terveysasemien itsepalveluissa. Mittaus pitäisi toistaa kolmen kuukauden välein.

Kotimittauksissa tulee matalampia lukemia kuin vastaanotoilla, mutta vaara on sama: "Kotona mitattu 135/90 tarkoittaa suurentunutta sydän- ja verisuonitaudin vaaraa", Jula sanoo.

"Kotimittauksessa saatu lukema 145/90 vaatii verenpaineen hoitamista." Se vastaa vastaanotolla saatua tulosta 160/100.

Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainetta alentavaa lääkettä. Kela maksoi niistä korvausta 460 000 ihmiselle, ja rahaa kului viime vuonna 60 miljoonaa euroa. Tavoitetasoon 120/80 pääsee kuitenkin vain 40 prosenttia lääkityistä. Finriski-tutkijat pohtivat Lääkärilehdessä, että moni elämäntapa on muuttunut verenpainetta nostavaan suuntaan.

Suolan kulutus on kasvanut, alkoholia käytetään paljon, yli puolet aikuisista on ylipainoisia, ja liikunnan määrä on vähentynyt.

Käypä hoito -ryhmä toivoo lääkitykseen tiiviimpää otetta. "Lääkitystä pitäisi viilata niin kauan, että hyvä tulos löytyy", Jula sanoo.

"Lääkevalikoimaa pitäisi lisätä ja pyrkiä järkevään yhdistelmähoitoon. Kolmen lääkkeen yhdistelmällä yleensä pärjätään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat