Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapista löytyivät ilmastopakolaisille elintärkeät reitit

Pohjois-Norjan Dividalenissa näkee, mitä laakso merkitsee ilmastonmuutokseen sopeutuville pohjoisille kasvi- ja eläinlajeille

Samuli Laita HS
Suomikin on osa pohjoisia alueita, joihin kohdistuu nyt uusia paineita. Sarjassa kerrotaan arktisen alueen muutoksista ja haasteista. Osa 5/5. Sarja päättyy. Aiemmat osat on julkaistu 8., 13., 16. ja 24. 11.
Divielva virtaa Ruotsin rajasolalta kohti Atlanttia. Øvre Divifossin koski kohisee turkoosinsinisenä myös alkutalvesta.
Divielva virtaa Ruotsin rajasolalta kohti Atlanttia. Øvre Divifossin koski kohisee turkoosinsinisenä myös alkutalvesta.

Tässä kohtaa kartassa olisi paksu viiva, jos väyläkarttoihin piirrettäisiin lintujen kansainvälisiä reittejä.

Punatäpläisten otsien joukko vilahtaa ohi vuoren rinteellä. Urpiaisparvi on matkalla etelään, Ruotsiin ja Suomeen.

Metsätien levike Dividalenin laaksossa Pohjois-Norjassa olisi oiva tarkkailupaikka silloin, jos ilmastonmuutoksen aiheuttamaa eläimistön ja kasviston muutosta pääsisi tarkkailemaan pikakelauksella. Matalan solan takana idässä siintävät Ruotsi ja Skandinavian keskeiset metsät, kivisten rinteiden huomassa Divielva-joki laskettelee itään kohti Atlanttia.

Laaksoa pitkin ilmastonmuutoksen liikkeelle sysäämät lajit levittäytyisivät niille ennestään tuntemattomille alueille.

Tromssan läänissä sijaitseva Dividalen on yksi niistä kriittisistä paikoista Barentsin alueella, joiden merkitys luonnon sopeutumisessa ilmastonmuutokseen on oleellinen. Kun ilmasto muuttuu, uusia alueita etsivät lajit – ilmastopakolaiset – tarvitsevat katkeamattomia luontoyhteyksiä uusille alueille.

"Lajit ovat tavallaan saarien vankeja, jos ei ole yhteyksiä korvaaviin ympäristöihin", kuvaa ilmastopakolaisten reittitarpeita johtava asiantuntija Tapio Lindholm Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Dividalenin tärkeys tuli ilmi suomalaisten ympäristöasiantuntijoiden koordinoimassa tutkimushankkeessa, jossa arvioitiin Barentsin alueen suojelualueiden tilaa Norjan rannikolta Uralille asti.

Pohjoismaisen ministerineuvoston tukeman monivuotisen työn tuloksena syntyi ensimmäistä kertaa kokonaiskuva muun muassa siitä, kuinka paljon alueella on suojelualueita, kuinka tiukasti ne ovat suojeltuja ja mitkä ovat lajiston liikkumisen kannalta keskeisimmät alueet.

"Työn tuloksena meillä on yhteinen normisto, jotta alueita voidaan vertailla. On tehty pohjatyö sille, että ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin", Lindholm sanoo.

Norjan WWF:n Trude Myhre (vas.) ja paikallinen luonnonsuojeluaktiivi Jan-Oskar Granheim tähyilevät Brennskoglian haavikoita Dividalenin laaksossa.
Norjan WWF:n Trude Myhre (vas.) ja paikallinen luonnonsuojeluaktiivi Jan-Oskar Granheim tähyilevät Brennskoglian haavikoita Dividalenin laaksossa.

Suojeltavien alueiden pinta-ala on yhteensä 13 prosenttia koko alueesta, kun kansainvälisen luonnon monimuotoisuussopimuksen tavoite on saada suojeltua 17 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitteen mukaan suojelualueiden pitäisi sisältää kattavasti erilaisia luontotyyppejä, ja niiden välillä tulisi olla hyvät yhteydet.

"Suomessa ei olla kauhean kaukana tavoitteesta", toteaa luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä ja muistuttaa samalla, että prosenttiluku on vain poliittisesti sovittu luku, eikä se varsinaisesti kerro ekologisista tarpeista.

Lindholm huomauttaakin, että vaikka suojelualueita olisi, niiden välisillä yhteyksillä ei ole virallista suojelua.

Lintumiehen katse pyyhkii Dividalenin rinteitä.

"Tämä on kansallisestikin tärkeä laakso", sanoo paikallinen luonnonsuojeluaktiivi Jan-Oskar Granheim.

Puurajan yläpuolella lokakuun lopun alkutalvi on jo valkoinen, mutta alarinteillä puolen kilometrin korkeudessa vuosisataiset haavat luovat hopeista hehkua maisemaan. Kiedon käteni yhden jättiläisen ympäri – en yletä.

Norjan suojelualueverkosto kaipaisikin kipeästi joukkoonsa laajojen haavikoiden täplittämää Brennskoglian aluetta Dividalenin laaksossa, aivan Øvre Dividalin kansallispuiston kainalossa.

Barentsin alueen tutkimus osoittaa, että Tromssan läänin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun metsät kuuluvat niihin, jotka ovat huonoiten turvattuja koko Barentsin alueella.

Brennskoglian metsät ovat alituisesti hakkuu-uhan alla, sillä paikallisilla on oikeus hakata puustoa valtion metsissä.

"Hyödyt ovat kyseenalaisia: kuka ihme voi enää elää perinteisellä metsätaloudella", Granheim pohtii.

Barentsin suojelualueiden arviointiprojektissa huomattiinkin, että miltei 40 prosenttia suojelualueista on sellaisia, joilla ei ole kielletty "kaikkein tuhoisimpia toimia, kuten hakkuita, kaivostoimintaa tai rakentamista." Ongelma vaivaa etenkin Venäjän suojelualueita, mutta Pohjoismaista Norjan tilanne on surkein: huomio pätee viidesosaan maan pohjoisia suojelualueita. Ruotsissa suojelu on tiukinta, ja Suomessakin pohjoisista suojelualueista vajaan kymmenesosan suojelu on heikompaa.

Lähellä Atlanttia sijaitsevan Tamokdalenin ympärillä kohoaa lumihuippuisia tuntureita.
Lähellä Atlanttia sijaitsevan Tamokdalenin ympärillä kohoaa lumihuippuisia tuntureita.

Kansainvälinen ilmastokokous Perussa 12. joulukuuta asti.

Samuli Laita HS
Målselv

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat