Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Foolihappopilleri tulossa raskautta suunnitteleville

Valmistumassa oleva suositus aikoo kehottaa raskautta suunnittelevia naisia ottamaan foolihappolisän. Tavoite on ehkäistä sikiön vammoja.

Kotimaa
 

Raskautta suunnittelevien naisten pitäisi ottaa foolihappoa pillerinä. Näin sanoo erikoislääkäri Heli Malm, joka työskentelee Teratologisessa tietopalvelussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) myrkytystietokeskuksessa.

Teratologinen tietopalvelu antaa neuvoja lääkkeiden käytöstä raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville naisille. Kyselyjä tulee runsaat 5 000 vuodessa. Valtaosan niistä esittävät raskaana olevat.

Artikkeliin liittyvät

Foolihapon suosittelemista pohtii asiantuntijaryhmä, jossa Malm on mukana. Työryhmän esitys on lausuntokierroksella, ja sitä odotetaan alkuvuonna.

Tavoite on ehkäistä sikiövaurioita, erityisesti vaaraa, että sikiön hermostoputki ei sulkeudu kunnolla. Vaara vähenee, jos äiti saa tarpeeksi foolihappoa tai sen luontaista muotoa folaattia.

Folaattia on vihreissä vihanneksissa ja täysjyvätuotteissa. Sen saanti ravinnosta jää kuitenkin alle suositusten. Folaatti myös tuhoutuu helposti kuumennettaessa. Raskauden aikana folaatin tarve kasvaa entisestään.

Joissakin maissa lisätään foolihappoa elintarvikkeisiin, mutta ei Euroopassa.

"Lisää pitäisi alkaa ottaa jo pari kuukautta ennen raskautta", Malm sanoo.

Hermostoputki sulkeutuu jo aivan raskauden alussa, raskausviikolla 6, vain kaksi viikkoa kuukautisten pois jäämisen jälkeen.

Äitiysneuvola seuraa raskaana olevien ja sikiöiden terveyttä. Hermostoputken sulkeutumisen kannalta apu tulee silti liian myöhään: "Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti on vasta raskausviikoilla 8–10", Malm huomauttaa.

Jos hermostoputki ei sulkeudu kunnolla, kehittyvälle sikiölle voi tulla vakavia vammoja. Vaikeimmillaan sulkeutumishäiriö voi johtaa sikiön kuolemaan.

Raskautta suunnitteleville suositeltava annos, 0,4 milligrammaa päivässä, on sen kokoinen, että se vähentää sikiövaurioita mutta ei aiheuta haittoja. Tällaisen määrän sisältäviä vitamiinipillereitä on myynnissä.

Lisäksi pitää nauttia monipuolista ruokaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat