Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi: Pimeät lennot kuriin

Risikko vaatii kansainvälistä ilmailujärjestöä puuttumaan venäläiskoneiden sokkolentoihin

Kotimaa
 
Ilmavoimat
Ilmavoimat julkisti viime viikolla kuvia Suomenlahdella lentäneistä venäläiskoneista. Tunnistuslennolla otetussa kuvassa näkyy Suhoi Su-43 -lentokoneita.
Ilmavoimat julkisti viime viikolla kuvia Suomenlahdella lentäneistä venäläiskoneista. Tunnistuslennolla otetussa kuvassa näkyy Suhoi Su-43 -lentokoneita. Kuva: Ilmavoimat

Liikenneministeri  Paula Risikko (kok) on erittäin huolestunut venäläisten sotilaskoneiden pimeistä lennoista Suomen lähialueilla. Tällä viikolla Suomen lennonjohto joutui ohjaamaan siviililiikennettä kauemmas Itämerellä lentäneiden venäläisten sotilaskoneiden rykelmästä.

SAS:n Kööpenhaminasta Puolan Potznaniin matkalla ollut kone joutui puolestaan tekemään väistöliikkeen lennonjohdon käskystä samasta syystä perjantaina Ruotsin eteläpuolella.

Artikkeliin liittyvät

"Nykytilanne, missä nämä venäläiskoneet eivät ole käyttäneet transponderia, ei ole hyväksyttävä", Risikko sanoo.

Transponderit eli signaalilähettimet kertovat siviililennonjohdolle, missä kone liikkuu.

Risikko kiittelee suomalaista lennonjohtoa siitä, ettei vaaratilanteista ole Suomessa syntynyt.

Risikon mukaan Suomessa ei ole tarvinnut ohjeistaa lennonvalvontaa venäläiskoneiden takia, sillä Suomessa siviili- ja sotilaslennonjohto toimivat yhdessä ja täydentävät toisiaan. Useissa muissa maissa sotilas- ja siviililennonjohto toimivat erikseen.

Transponderi sammutettuina lentävät sotilaskoneet eivät näy siviililennonjohdon tutkissa, mutta sotilaslennonjohdon tutkissa ne näkyvät. "Mutta kyllä me olemme herkkyyttä nostaneet, koska tällaista on nyt tapahtunut", Risikko lisää.

Risikko on pyytänyt kahta virkamiestä, Trafin asiantuntija Pekka Henttua sekä liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiaista olemaan yhteydessä venäläisiin kollegoihinsa.

Ministerin mielestä venäläisten pimeät lennot on otettava esille myös kansainvälisessä ilmailujärjestössä ICAO:ssa.

"Jokaisen valtion olisi huolehdittava siitä, etteivät nämä sotilaskoneet aiheuta vaaraa muulle liikenteelle. Minun mielestäni velvollisuus ulottuu myös kansainväliseen ilmatilaan. Sen takia näistä asioista on keskusteltava kansainvälisillä areenoilla vakavasti, että kansainvälisessä ilmatilassa lennettäessä käytettäisiin transponderia."

Pääministeri   Alexander Stubbin (kok) mielestä Venäjän ylilennot ja aktiivisuus Itämeren yllä kertovat siitä, että tilanne on erittäin jännittynyt.

"Ei Suomeen sinänsä kohdistu minkäännäköistä suoraa turvallisuuspoliittista uhkaa, mutta kun me katsomme ylilentoja ja vaikkapa lentoaktiviteettia tällä hetkellä Itämeren yllä, niin voidaan hyvin sanoa, että tilanne on jännittynyt. Huomattavasti jännittyneempi kuin mitä se on ollut pitkään, pitkään aikaan", Stubb kommentoi sunnuntaina STT:lle.

Ilmavoimat
Ilmavoimien hävittäjät kuvasivat Suomenlahdella myös venäläisten Tupolev Tu-22M -lentokoneita.
Ilmavoimien hävittäjät kuvasivat Suomenlahdella myös venäläisten Tupolev Tu-22M -lentokoneita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat