Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion epäillään peitelleen tekojaan Trevocin laitteilla

Seurantalaiteyhtiön johtajan mukaan Aarniolla oli salajuoni Helsingin Sanomia vastaan

Kotimaa
 

Huumepoliisi  Jari Aarnion epäillään pyrkineen käyttämään seurantalaiteyhtiö Trevocin laitteita muun muassa salajuoneen Helsingin Sanomia vastaan sekä rikostensa peittelemiseksi.

Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama kertoi kuulusteluissa, että Aarnio oli tilannut Trevocilta laitteen matkapuhelintietojen sotkemiseksi.

Pataman mukaan laite tarvittiin siksi, että HS oli uutisoinut Aarnion tiiviistä yhteydenpidosta erään prostituoidun kanssa ja asiasta oli alkanut virkarikostutkinta. Aarnio oli Pataman mukaan tilannut laitteen heti uutisoinnin jälkeen syyskuussa 2013.

Laitteella oli tarkoitus saada näyttämään siltä, että kaikki Aarnion virkapuhelimesta lähteneet viestit eivät olisi olleet oikeasti hänen lähettämiään.

Pataman mukaan Aarnio oli kertonut, että laitteen avulla oli tarkoitus ensin vakuuttaa Helsingin poliisin johto hänen syyttömyydestään. Sen jälkeen Aarnio olisi hakenut korvauksia Helsingin Sanomilta.

Laitteen testikäyttöön osallistui esitutkinnan mukaan kaksi Aarnion alaista. Esitutkinnassa on löytynyt tekstiviestejä, jotka liittyvät laitteen testaamiseen. Yhdessä viestissä testiä on kutsuttu Reinbothiksi HS:n oikeustoimittajan Susanna Reinbothin mukaan.

Aarnio kiistää toimitusjohtaja Pataman puheet. Myös Patama on syytettynä Trevoc-käräjillä.

Aarnion epäillään tilanneen Trevocilta myös niin sanotun anonymisaattorilaitteen keskusrikospoliisin tutkintojen sotkemiseksi.

Trevocin toimitusjohtajan Pataman mukaan laitteella voi tehdä perinteisen televalvonnan hyödyttömäksi vääristämällä puhelimien tunnistetietoja.

Tutkintaryhmä epäilee, että Aarnion tarkoituksena oli peitellä laitteen avulla omia puhelutietojaan niin kutsutun hasistynnyrijutun tutkinnan yhteydessä. Aarnion epäillään osallistuneen 800 hasiskilon salakuljetukseen Hollannista Suomeen.

Pyrkimyksenä olisi näin ollut osoittaa, että tynnyrijutussa keskusrikospoliisin haaviin jääneet teleliittymät eivät olisi liittyneet huumerikoksiin vaan huumepoliisin operatiiviseen toimintaan. Teleliittymien epäillään kuitenkin olleen todellisuudessa Aarnion käytössä.

Aarnion alaisten epäillään hakeneen käräjäoikeudelta väärin perustein televalvontalupia laitteen testaamista varten. Luvat on tutkinnan mukaan haettu Aarnion toimeksiannosta.

Trevocin toimitusjohtaja Patama sanoi kuulusteluissa, että laite oli Aarnion pyynnöstä Helsingin poliisin kokeiltavana kesällä 2012. Hän ei tiedä, mitä sillä tehtiin.

Tutkinnan mukaan laite ei ole tosiasiassa ollut huumerikosyksikön käytössä kuin tiettyinä päivinä, jolloin Patama oli luovuttanut sen yksikön testikäyttöön.

Aarnion mukaan vastaavia laitteita on ollut käytössä jo aiemmin tiedustelutoiminnassa.

"En osaa sanoa milloin se on kehitetty. Vuosia sitten se on ollut jossain operaatiossa käytössä", Aarnio kertoi kuulusteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat