Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valetukiasema ei löydy Helsingistä helposti

HS löysi erikoispuhelimilla lukuisia häiriöitä gsm-verkossa

Kotimaa
 
Onko Helsingissä valetukiasemia?
Onko Helsingissä valetukiasemia?
Oslosta epäillään löytyneen useita salakuunteluun käytettäviä GSM-tukiasemia. Ne havaittiin syksyn aikana erityisen turvallisella Cryptophone -puhelimella. HS testasi havaitsemisjärjestelmää Helsingissä. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Kimmo Räisänen, leikkaus: Kristiina Marttinen

Eduskunnan edustalla on rauhallista. Viisi salattua puhelinta, joissa on verkon turvallisuutta seuraava sovellus, piirtävät tasaisia, valkoisia pylväitä sovelluksen näytölle. Jos ne havaitsisivat käyttämässään matkapuhelinverkossa jotain, näytölle piirtyisi vihreä, keltainen tai punainen pylväs: matala, korkea tai erittäin korkea riski havaittu.

Näillä puhelimilla norjalaislehti Aftenposten havaitsi valetukiasemia Oslon hallintokortteleissa syksyn aikana kerättyään aineistoa noin kaksi kuukautta. Lehti varmisti havaintonsa vielä tarkemmalla teknisellä järjestelmällä. Tällaisia järjestelmiä koskevat kuitenkin usein vientirajoitukset, joten HS ei ole selvittänyt sen saatavuutta.

Tästä on kyse

 Valetukiasema toimii kuin aito gsm-tukiasema mutta kaappaa kaiken kauttaan kulkevan liikenteen.

 Valetukiasemalla voidaan salakuunnella kaikki sen kautta kulkeva puhelin- ja viestiliikenne. Sillä voi myös paikantaa käyttäjä ja väärentää tämän puhelin- ja viestiliikennettä.

 Norjalaisen sanomalehden Aftenpostenin tutkimukset paljastivat viime viikolla, että Oslon keskustassa on useita valetukiasemia.

Sunnuntaina ensimmäinen punainen palkki piirtyy Saunalahden liittymää käyttävään puhelimeen Eduskuntatalon lähellä Kampissa. Palomuuri havaitsee toimintaa, vaikka puhelimen käyttöjärjestelmässä ei sitä ole. Sama tapahtuu useita kertoja iltapäivän aikana niin Suomen Pankin luona, Senaatintorilla kuin Kaivopuiston ja Kulosaaren lähetystöalueilla.

Kulosaaressa osa puhelimista putoaa 3g-verkosta 2g-verkkoon. Se on huono merkki, sillä juuri näin toimii valetukiasema: tukiasemaan kiinnittynyt matkapuhelin pakotetaan heikommin salatun yhteyden pariin.

Tosin sattuu sitä paljon muutenkin. Valetukiaseman havaitseminen edellyttäisi, että samanlaiset havainnot tehtäisiin vähintään kahdella puhelimella. Ja punaisia palkkeja saisi olla aika paljon.

Tällä kertaa saadut havainnot eivät vielä yksinään kerro, onko puhelin ehkä löytänyt valetukiaseman. Puhelin kerää dataa, ja tiedon määrän kasvaessa se oppii vertaamaan uutta dataa vanhempaan. Näin se osaa varoittaa paremmin, mikäli epäilyttävä toiminta toistuu.

Lisäksi puhelin saattaisi antaa vielä erillisen erikoisvaroituksen esimerkiksi siitä, että havaitulla tukiasemalla ei ole "naapureita" tai että matkapuhelinverkon salaus on kytkeytynyt pois – mahdollisesti valetukiaseman johdosta.

"Olen saanut Suomessa viisi tällaista varoitusta puolentoista vuoden aikana", kertoo Mikko Pajakkala.

Hän on Cryptophoneja maahan tuovan Telvan tekninen johtaja. Kun Cryptophonet tulivat markkinoille vuonna 2013, Pajakkala otti sellaisen käyttöönsä heti.

"Varoitukset ovat tulleet pääosin Helsingissä, mutta joku taisi tulla Tampereellakin."

Välillä Cryptophonen palomuuri saattaa, Pajakkalan sanoin "antaa punaista ruudun täydeltä". Näin tapahtui kerran suuren teleoperaattorin pääkonttorin lähellä. Syy selvisi myöhemmin: teleoperaattori tiedotti, että heillä oli ollut suuri datansiirtovika.

"Punaiset palkit voivat kertoa havaitusta verkon epätavallisesta rakenteesta ja joskus vain tukiaseman vaihdostakin."

Aftenposten kertoo löytäneensä Cryptophone-puhelinten avulla Oslon hallintokortteleista ja liikekeskustasta yhteensä neljä valetukiasemaa. Norjan turvallisuuspoliisi aloitti asiasta tutkinnan maanantaina.

Helsingin Sanomien käyttämät laitteet havaitsivat verkkohäiriöitä ainakin Tehtaankadun loppupäässä ja Kulosaaren lähetystöalueella. Eri operaattorit käyttävät eri verkkoja ja omia tukiasemiaan. Häiriöt havaittiin sunnuntaina sekä Soneran että Saunalahden sim-kortteja käyttäneillä Cryptophoneilla.

Tiistaina kävelykierros Suojelupoliisin toimitilojen lähellä tuottaa epäilyttävästä verkkotoiminnasta kertovia punaisia palkkeja sekä Saunalahden että Soneran verkossa olevilla puhelimilla, vaikka Soneran puhelinverkossa on valtakunnallinen katkos.

Helsingin Sanomien havainnot eivät vielä riitä kertomaan, miksi häiriötä esiintyy.

Valetukiasemia on viranomaisten käytössä ainakin ulkomailla. Suomessa Suojelupoliisi ei ole halunnut kertoa, onko täällä valetukiasemia ylipäätään.

"Ainakin lehtitietojen mukaan myös valtiollinen tiedustelu käyttää niitä", Pajakkala huomauttaa.

Yksittäinen joulukuun sunnuntai tai edes tiistai ei ole todennäköisin ajankohta, jona olettaisi kenelläkään olevan erityistä syytä etsiä valetukiasemalla toisten matkapuhelinliikennettä. Esimerkiksi valtiovierailu, ministerikokous tai vaikka itsenäisyyspäivän mielenosoitus voisi sisältää kiinnostavampaa tietoa kuin jouluostosasiakkaat Senaatintorilla. Myös Aftenpostenin uutisen jäljiltä mahdollisten valetukiasemien käyttäjät saattavat haluta pysytellä huomaamattomissa.

"Kukaan valetukiaseman käyttäjä tuskin haluaa itseensä ylimääräistä huomiota. Nyt uutisten jälkeen niitä varmasti etsii aika moni muukin", Pajakkala muotoilee.

Oman valetukiaseman voi hankkia vaikka kiinalaisesta verkkokaupasta, jossa se maksaa reilut 1 400 euroa. Osaava harrastaja voi askarrella sellaisen itsekin, jos rahaa ja intoa riittää.

"Valetukiasemia on hyvin erilaisia. Pienimmät ja edullisimmat mahtuvat reppuun", sanoo Pajakkala.

"Viranomaiskäyttöön tarkoitettuihin valetukiasemiin kuljettamiseen voidaan suurimmillaan tarvita pakettiauto. Siellä sitten myös työskentelee pari ihmistä datan analysoinnin parissa."

Valetukiasemien löytäminen olisi yksinkertaista, jos kertyneitä häiriöitä voisi verrata operaattorien tukiasemakarttoihin. Niitä eivät kuitenkaan operaattorit jaa. Mutta Viestintävirastolla ne jo on.

"Jos tiedusteluun viittaavaa toimintaa löytyisi, asia kuuluisi suojelupoliisille", kertoo tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Viranomaisten välistä tietoa ei tavallisesti yleisölle jaeta, ellei siihen ole erityinen peruste.

Helsingin Sanomat on toimittanut keräämästään datasta näytteen Viestintävirastolle ja jatkaa datan keräämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat