Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvan kuusen kaatoon voi soittaa kännykällä

Kolmimetrisen kuusen hinta on alle viisi euroa

Kotimaa
 
Antti Leinonen
Pertti Tepsa kantaa joulukuusta Sodankylässä, jossa on runsaasti valtion maata.
Pertti Tepsa kantaa joulukuusta Sodankylässä, jossa on runsaasti valtion maata. Kuva: Antti Leinonen

Joulukuusen kaatoluvan valtion talousmetsistä voi soittaa kännykällä entisten Lapin ja Oulun läänien alueilla. Enintään kolmen metrin korkuisen kuusen kaataminen maksaa 4,97 euroa. Se veloitetaan suoraan matkapuhelinlaskussa.

"Lappiin vuokramökkiin autolla tuleva turistikin voi kännykkäluvalla hakea joulukuusen, jos sitä ei ole mökissä valmiina", sanoo joulukuusta kaatava sodankyläläinen Pertti Tepsa.

Fakta

Näin saat luvan

 Soita numeroon 0606 056 1145. Odota 10–15 sekuntia kunnes kuulet lopputiedotteen "kiitoksia soitostasi" ja lopeta puhelu.

 Saat luvan tekstiviestinä puhelimeesi hetken päästä.

 Lupa on voimassa vuorokauden ajan tekstiviestin saavuttua.

 Olet velvollinen esittämään luvan pyydettäessä.

 Lupa veloitetaan matkapuhelinlaskullasi.

Sodankylän korkeudelle asti valtion mailla on runsaasti hyviä joulukuusia. Pohjois-Lapin kuusettomalla seudulla luvalla saa kaataa pienen männyn.

Metsähallitus harkitsee aluejohtaja Markku Vainion mukaan suositun kuusipalvelun laajentamista koko maahan.

"Laajemmat kuusenhakuun soveltuvat yhtenäiset valtion maat – myös monikäyttömetsät – sijaitsevat pääosin pohjoisessa. Esimerkiksi Uudenmaan valtion mailla on erilaisia käyttörajoituksia", Vainio kertoo.

Luvanmukainen joulukuusen ottaminen on Pohjois-Suomessakin rajoitettu teiden välittömään läheisyyteen ja vain metsätalouskäytössä oleville kohteille.

Lupaa ei voi ostaa ennakkoon. Kännykkäluvan ajankohtaa ei voi muuttaa eikä sitä voi perua.

"Kuusenkaatolupia on tänäkin vuonna myyty runsaasti täältä toimistolta, vaikka luvan voi ostaa kätevästi myös kännykällä", kertoo Anu Virtanen Metsähallituksen Saariselän palvelupisteestä. Kännykkälupa on käytössä viidettä joulua.

"Luvan voi soittaa vaikka kuusen juurelta, juuri kun alkaa sopivaa puuta kaataa. Viime vuonna kännykkälupia meni 1 200 kappaletta ja saman verran lupia myytiin virkailijoilta Metsähallituksen toimipisteistä", tiedottaja Juri Laurila Metsähallituksen Rovaniemen yksiköstä kertoo.

Luvan ostajan velvollisuus on Laurilan mukaan varmistaa, että metsä on varmasti Metsähallituksen hallinnassa ja ettei se ole suojelu- tai retkeilykäyttöön varatulla alueella.

"Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen tai toimistoon", Laurila sanoo.

Kuusisuunnistuksen apuna voi käyttää Metsähallituksen retkikarttapalvelua, joka on internetissä osoitteessa www.retkikartta.fi.

Tapio Mainio HS
Sodankylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat