Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikollispomo: Aarnio puhui minut mukaan liikeideaansa

Oikeudenkäynti Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan alkoi. Esitutkinnan mukaan Aarnio kiistää liiketoimet rikollispomon kanssa.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Jari Aarnio saapui tiistaina käräjäoikeuden valmisteluistuntoon. Hän ei saanut kommentoida syytteitä medialle.
Jari Aarnio saapui tiistaina käräjäoikeuden valmisteluistuntoon. Hän ei saanut kommentoida syytteitä medialle. Kuva: Sami Kilpiö HS

Aarnio piti "helvetin vakuuttavan mainospuheen". Näin kertoi United Brotherhood -jengin johtohahmo, kun häneltä kysyttiin poliisikuulusteluissa 200 000 euron sijoituksesta seurantalaiteyhtiö Trevociin.

Tiistaina alkoi oikeudenkäynti Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan. Samalla tuli julki esitutkintamateriaali, josta paljastuu lisää yksityiskohtia Aarnion rahankäytöstä ja hänen suhteestaan merkittävään rikollispomoon.

Tästä on kyse

 Huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota epäillään noin 30 rikoksesta, muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Hänen rikoskumppanikseen epäillään rikollispomoa.

 Aarnio on jo saanut syytteet tutkinnan lahjushaarassa. Muilta osin juttu on syyteharkinnassa.

 Lahjushaara liittyy seurantalaitteita valmistavaan Trevoc-yhtiöön.

 Helsingin käräjäoikeudessa järjestettiin tiistaina valmisteluistunto, jossa sovittiin tulevan oikeudenkäynnin aikatauluista.

Molemmat miehet ovat syytteessä lahjusjutussa ja epäiltyinä jutun huumerikoshaarassa.

Rikollispomon epäillään järjestelleen sukulaistensa avulla Trevocille 200 000 euron rahoituksen Aarnion pyynnöstä.

Aarnio on kiistänyt rahoituksen järjestämisen Trevocille, eikä hän ole ainakaan tiistaina julki tulleissa kuulusteluissa juuri avannut suhdettaan rikollispomoon.

Kun häneltä ensimmäisen kerran kysytään asiasta, hän vasta olleensa aikoinaan tutkinnanjohtajana monessa rikollispomoon liittyvässä jutussa, esitutkinnasta ilmenee.

Hän ei "oikein osaa sanoa", miten hyvin tai huonosti hän tuntee rikollispomon.

Rikollispomo sen sijaan kertoi omissa poliisikuulusteluissaan, että idea Trevoc-sijoituksesta tuli nimenomaan Aarniolta. Aluksi rikollispomokin tosin suostui puhumaan vain "vantaalaisesta liikemiehestä".

Mieli muuttui loppulausuntovaiheessa, kun hänellä oli ollut mahdollisuus lukea läpi, mitä muut olivat kertoneet.

Rikollispomo kertoi myös luulleensa sijoituksen menevän yhtiölle, joka kehittää puhelinta, jota ei voi salakuunnella. Hän sanoo, ettei tiennyt seurantalaitteista eikä olisi sellaiseen bisnekseen lähtenytkään.

"Ei mitään bisnesjärkeä, pienet markkinat, ja niitä on varmasti kehitetty maailmalla."

Esitutkinnan mukaan Aarnion ja rikollispomon epäillään tunteneen useiden vuosien ajan, "olleen yhteydessä sekä tavanneen toisiaan tiiviisti ja jatkuvasti".

Materiaalista selviää, että Aarnion epäillään esimerkiksi avustaneen rikollispomoa laatimaan valitusta käräjäoikeuden päätöksestä, kun pomo oli tuomittu Lahdessa törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2008.

Teletietojen mukaan miehet ovat myös paikantuneet useasti samoihin paikkoihin samaan aikaan.

Aarnion rahankäytöstä merkittävin uusi paljastus oli, että Aarnion epäillään käyttäneen yli 450 000 euroa käteistä rahaa vuosien 2008–2013 aikana.

Tutkinnan mukaan rahat on käytetty henkilökohtaisiin menoihin ja hankintoihin, kuten omakotitalohankkeeseen, autoihin ja rahan lainaamiseen eri henkilöille.

Lisäksi Aarnion omakotitalotyömaan pihalta löytyi kotietsinnässä maahan kaivettuna 64 800 euroa käteistä ja autotallista 1 000 euroa piilotettuna vhs-kasettiin.

Poliisi epäilee, että rahat ovat peräisin huumausainerikoksista, joiden syyteharkinta on vielä kesken.

Aarnio itse on antanut kuulusteluissa rahoille epämääräisiä selityksiä.

Hän on kertonut saaneensa viime vuosina palkkatulojensa lisäksi myyntituloja muun muassa Nurmijärvellä sijaitsevan omakotitalonsa ja sen irtaimiston myynnistä.

Lisäksi hän on kertonut muun muassa lainanneensa kymmeniätuhansia euroja ulkomaisilta ja kotimaisilta kavereilta, mutta ei ole suostunut kertomaan kavereiden nimiä.

Hän kertoo tienanneensa myös myymällä tukkeja omakotitalotyömaan tontilta.

Sekä Aarnio että rikollispomo ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Videografiikka selittää Aarnio-tutkinnan minuutissa
Videografiikka selittää Aarnio-tutkinnan minuutissa
Jari Aarnio on saanut syytteet laajan tutkinnan lahjushaarassa. Oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla tiistaina. Muilta osin tutkinta on edelleen syyteharkinnassa. Toimittaja: Minna Passi, video: Boris Stefanov
Syyttäjä kertoo, mistä Aarnio-oikeudenkäynnissä on kyse
Syyttäjä kertoo, mistä Aarnio-oikeudenkäynnissä on kyse
Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen kertoo tiistaina alkaneesta Jari Aarnion oikeudenkäynnin Trevoc-haarasta. (Kuvaaja: Esa Syväkuru)
Puolustusasianajaja kertoo, miksi Aarnio ei ole syyllistynyt väitettyihin rikoksiin
Puolustusasianajaja kertoo, miksi Aarnio ei ole syyllistynyt väitettyihin rikoksiin
Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi kertoo, miksi Aarnio ei ole syyllistynyt syyttäjän väittämiin rikoksiin. (Kuva: Esa Syväkuru)
Syyttäjän haastehakemus on Aarnio-istunnon kiinnostavin asia
Syyttäjän haastehakemus on Aarnio-istunnon kiinnostavin asia
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina Jari Aarniota koskeva valmisteluistunto. Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Minna Passi kertoo, mitä valmisteluistunnossa on odotettavissa ja miksi se on niin kiinnostava. (Kuvaus: Esa Syväkuru, toimittaja: Jukka Harju)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat