Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio pistää jätteiden kierrätyksen tuumaustauolle

Sirpa Pietikäistä huolestuttaa uusi ympäristöpolitiikka

Kotimaa
 

Uusi EU-komissio aikoo hylätä 80 lakihanketta, jotka ovat sen mielestä tarpeettomia, eivät vastaa komission tavoitteita tai ovat jääneet turhan pitkäksi aikaa jumiin päätöksenteon rattaisiin.

Roskakoriin tai uudelleen muotoiltavaksi joutuvat muun muassa jätteiden kierrätystä, ilmanlaatua ja energiaverotusta koskevat direktiivit.

EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans lupasi, ettei kaikkia lakihankkeita hylätä täysin. Sen sijaan komissio antaa niin kutsutusta kiertotalouspaketista eli jätteiden kierrätyksestä uuden, kunnianhimoisemman esityksen ensi vuonna.

"Me emme vesitä tavoitteita, jotka haluamme saavuttaa. Me tarkastelemme menetelmiä kriittisesti", Timmermans sanoi EU-parlamentissa Strasbourgissa, jossa hän esitteli komission ensi vuoden työohjelmaa.

Europarlamentaarikko  Sirpa Pietikäinen (kok) myöntää, ettei kiertotaloutta koskeva esitys ollut täydellinen, mutta se olisi hänen mukaansa voitu tavalliseen tapaan korjata parlamentin ja neuvoston käsittelyssä.

"En henkilökohtaisesti näe syytä, miksi se piti vetää pois. Toivottava on, että komissio tuo nopeasti paremman esityksen tilalle", Pietikäinen sanoo.

Meppiä huolestuttaa myös luomuasetuksen uudistamisen ja ilmanlaatudirektiivin hyllyttäminen. "Huolia herättää tämä luuta, joka on käynyt ympäristölainsäädännön puolella."

Marraskuussa aloittanut EU-komissio on käynyt läpi kaikkiaan 452 lakiehdotusta, joiden säätäminen on vielä kesken.

Direktiivien syynäämisen tavoitteena on, että EU keskittyy tulevaisuudessa ydintavoitteisiin ja välttää turhaa sääntelyä.

Timmermansin mukaan komissio haluaa "puhdistaa pöytää".

"EU:n toimielinten on turha haaskata aikaa ja energiaa ehdotuksiin, joilla ei ole edellytyksiä mennä läpi."

Komissio kertoi tiistaina, että se aikoo tuoda ensi vuonna 23 uutta direktiiviesitystä. Aloitteita on aikaisemmin tehty keskimäärin 130 vuodessa.

Komissio aikoo keskittyä muutamiin suurempiin tavoitteisiin, joihin kuuluvat muun muassa 315 miljardin euron investointiohjelman käynnistäminen, digitaalisten sisämarkkinoiden ja energiaunionin rakentaminen sekä muuttoliikestrategia.

EU-komission puheenjohtaja, veroskandaalien viime aikoina ryvettämä Jean-Claude Juncker korosti myös sitä, että komissio ryhtyy toimiin veronkierron ja veropetosten kitkemiseksi.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat