Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio säästää kansalaisten oikeusturvasta

Myös sisäinen turvallisuus puhutti eduskuntaa tiistaina

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi tiistaina olevansa iloinen 2,6 miljoonan euron lisäyksistä hallinnonalalleen. Kuva on marraskuulta.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi tiistaina olevansa iloinen 2,6 miljoonan euron lisäyksistä hallinnonalalleen. Kuva on marraskuulta. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Kansalaisten oikeusturva huoletti tiistaina kansanedustajia, kun eduskunta käsitteli valtion budjettia oikeusministeriön kannalta.

Budjetti vähentää oikeuslaitoksen määrärahoja 11 miljoonaa euroa. Tästä 4,6 miljoonaa kohdistuu tuomioistuimiin, jonka vuoksi monet edustajat vielä esittivät epätoivoisia määrärahalisäyksiä tuomioistuimille.

Fakta

Valtionosuudet vähenevät

 Valtiovarainministeriön hallinnonalan on budjettiluokista suurin, 16,9 miljardia euroa. Leikkauksia on 64 miljoonaa euroa.

 Suurimmat menoerät ovat kuntien valtionosuudet, eläkkeet ja maksut Euroopan unionille.

 Valtionosuuksien veivauksien jälkeen kuntien saamat rahat vähenevät nettomääräisesti noin 218 miljoonaa euroa.

 Valtiovarainvaliokunta lisäsi budjettiin 600 000 euroa alkoholin ja tupakan laittoman maahantuonnin valvontaan.

 Oppisitio esittää lisärahaa verohallinnolle harmaan talouden torjuntaan.

Syyttäjälaitoksessa on odotettavissa sen historian ensimmäiset yt-neuvottelut ensi vuonna. Vuosina 2015–2018 joudutaan vähentämään yli 50 syyttäjää ja noin 20 toimistotyöntekijää. Valtiovarainvaliokunnan mukaan rikosasiat tästä syystä ruuhkautuvat lähiaikoina, erityisesti vuoden 2016 jälkeen.

Rikosseuraamusvirastosta vähennetään ensi vuonna noin 35 henkilötyövuotta.

Oikeusministeriön hallinnonalan budjetti on 900 miljoonaa euroa, mikä on yhtä paljon kuin tänä vuonna. Valtiovarainvaliokunta lisäsi tuomioistuimille 1,5 miljoonaa euroa ja ulosottolaitokselle yhden miljoonan.

"Olen iloinen, että 2,6 miljoonaa euroa tulee lisää. Tällä toimintaedellytyksiä pystytään pitämään yllä", sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Oikeudenhoidon resurssitilanne vaikeutuu vuoden 2016 jälkeen. Ministeri pelkäsi, että rikosten käsittelyajat tuomioistuimissa taas pitenevät.

Sisäministeriön budjetti on noin 1,22 miljardia euroa, neljä miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Budjetin täydennyksessä hätäkeskusjärjestelmän käyttöönottoon osoitettiin 2,4 miljoonaa, kun toiminta järjestetään uudelleen kuuteen hätäkeskukseen.

Suojelupoliisin yhdyshenkilötoimintaan Turkkiin osoitettiin kolme miljoonaa. Valtiovarainvaliokunta lisäsi vielä kaksi miljoonaa rajavartiolaitoksen toimintamenoihin. Valiokunta korosti, että turvallisuusympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi uskottava ja itsenäinen ulkorajavalvonta on turvattava.

Poliisin toiminnan määrärahat lisääntyvät vähän. Budjetilla arvioidaan saavutettavan noin 7 500 poliisin määrä. Poliisien määrää lisättäisiin nykyisestä noin viidelläkymmenellä.

Poliisin ja rajavartiolaitoksen määrärahat kuumottivat eduskuntaa kuten aina. Määrärahalisäyksiä sateli kymmenien miljoonien edestä.

Kuten Elsi Katainen (kesk) sanoi, poliisien määrästä ja hyvinvoinnista esiintyy jatkuvasti ristiriitaista tietoa. Hän sai sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd) lupauksen, että toimipisteverkostoa ei ole tarkoitus harventaa.

Räsänen katsoi, että budjetilla pystytään säilyttämään nykyinen toiminnallinen taso. "Varsinaiset huolet kohdistuvat myöhemmille vuosille."

Eduskunta käsittelee ensi vuoden budjettia koko viikon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat