Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantatunnelista louhittu jo yli puolet

Pirkanmaan isoin työmaa näyttää avolouhokselta keskellä kaupunkia, mutta edistyy maan alla

Kotimaa
 
Tampereen tunnelityömaa on kuin avolouhos keskellä kaupunkia
Tampereen tunnelityömaa on kuin avolouhos keskellä kaupunkia
Tampereen jättitunneli jo puoliksi louhittu.Tampereen rantatunneli -työmaa valmistuu vuonna 2017. Kyseessä on Suomen pisin tunneli. Tunnelityömaa on kuin avolouhos keskellä kaupunkia. Toimittaja: Jukka Harju, kuvaus ja leikkaus: Rami Marjamäki.

Tampereen rantatunnelia syntyy vauhdikkaasti, noin viisitoista metriä päivässä.

Syvällä kallion sisällä Näsijärven rannalla tajuaa helposti sen, että poliittinen päätöksenteko ja kalliopora toimivat eri nopeuksilla. Ensin vuosikausia poliittiset osapuolet väänsivät Tampereella siitä, tarvitaanko tunnelia vai ei. Lopulta äänestyksessä päädyttiin sen kannalle ja kun työt alkoivat vuosi sitten, tahti on ollut kiivasta.

Kalliota murretaan nyt eri suuntiin kaikkiaan kahdeksassa eri tunnelin päässä. Ensi keväänä kahden vierekkäisen tunnelin louhintatöiden on määrä olla valmiit, kun useat eri pätkät yhdistetään kahdeksi.

Tunnelista on louhintojen osalta valmiina jo 60 prosenttia, noin 2 600 metriä

"Koko hankkeen valmiusaste on 35 prosenttia ja työmaan vahvuus noin 360 ihmistä", sanoo projektijohtaja Esko Mulari.

Työmaa on Pirkanmaan isoin, mutta mittakaava häviää kooltaan silti esimerkiksi Länsimetrolle selvästi. Rantatunneli on runsaat kaksi kilometriä, metrotunneli noin neljätoista.

Liikenteelle tunneli aukeaa toukokuussa 2017. Silloin viimeistään aletaan nähdä, olivatko tunnelin vastustajat oikeassa. Hanketta kritisoitiin vuosia muun muassa sen kalleudesta ja turhuudesta. Puolustajat taas vetosivat ruuhkien vähenemiseen ja vapautuvaan rantarakentamiseen, entisen väylän päälle kun saa tuhansia asuntoja.

Nyt tunnelissa tai oikeammin tunneleissa pitävät ääntä porajumbot, joista pari on nimetty Tampereen pormestarin ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan mukaan.

Niiden työn jälkeen räjähtää, räjäytyksiä on tehty Mularin mukaan nyt noin 1300 ja vielä tulossa on 700. Se on huomattu naapurustossa, sillä tunneli kulkee tuhansien asuntojen ali.

"Varsinkin alkuvaiheessa tuli paljon yhteydenottoja, niitä tuli päivittäin. Nyt se on vähentynyt, kun ollaan syvemmällä", hän kertoo.

Myös vaatimuksia on esitetty, niissä vauriot vaihtelevat murtumista talojen rakenteissa taulujen putoamisiin seiniltä.

"Näistä 90 prosenttia on ollut jo alkukatselmuksessa, siis ennen töiden alkua. Loput kymmenen prosenttia tutkitaan loppukatselmuksessa."

Niissä ulkopuolinen tarkastaja antaa lausunnon mahdollisista vaurioista.

"Jos olemme aiheuttaneet vahinkoa, se korvataan."

Tunneli avataan liikenteelle hankkeen oman ilmoituksen mukaan 15. toukokuuta 2017, mutta työt jatkuvat vielä yli vuoden sen jälkeen.

Jukka Harju HS
Tampere

Rami Marjamäki
Tunnelista on louhintojen osalta valmiina 60 prosenttia, noin 2 600 metriä. Tunneli on tarkoitus avata liikenteelle toukokuussa 2017.
Tunnelista on louhintojen osalta valmiina 60 prosenttia, noin 2 600 metriä. Tunneli on tarkoitus avata liikenteelle toukokuussa 2017.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat