Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusissakin autoissa ikkunat huurtuvat

Kuljettajien havaintovirheet ovat yleisin syy onnettomuuksiin

Kotimaa
 
Näin poistat huurteen auton tuulilasista
Näin poistat huurteen auton tuulilasista
Professori Matti Juhala neuvoo parhaat niksit auton tuulilasin huurteen poistoon.

Uudet autotkaan eivät estä huurteen syntymistä ikkunoihin. Lisäksi kosteat talvet ovat lisänneet auton ikkunoiden huurtumista.

"Huurre ja jää pitää saada ennen liikkeelle lähtöä ikkunoista pois, sillä liikenneonnettomuuksien yleisin syy on kuljettajaa tekemä havaintovirhe", sanoo Trafin liikennekelpoisuusyksikön päällikkö Otto Lahti.

Noin puolet Suomen 2,6 miljoonasta autosta on 11 vuotta tai sitä nuorempia.

"Näissä uudemmissa automalleissa on automaatti-ilmastointi, joka kannattaa pitää liikkeelle lähdettäessä päällä, sillä muutoin ilmastointilaitteen kylmälle kennolle tiivistynyt kosteus kulkeutuu sisätiloihin. Jos ikkunat ovat silti huurussa, kannattaa nostaa puhaltimen tehoa", Lahti neuvoo.

Hän kehottaa suuntamaan ilmasuuttimet kohti laseja, sillä paraskaan ilmastointi ei kuivaa sivulaseja, jos suuttimet ovat kiinni tai ne on suunnattu vikapaikkaan.

Haasteellisia ovat Lahden mukaan vanhemmat autot, joissa ei ole ilmastointia tai se on rikki.

"Vanhempien autojen sopiva huurteenpoistotapa löytyy kokeilemalla ja käyttöohjekirjaa lukemalla. Uusissa autoissa ilmastointilaitteen manuaalinen ohjaus auton eri osiin alkaa olla jo niin monimutkainen, että useimmat käyttävät automaattiasentoa", Lahti kertoo.

Lahti neuvoo ennen käynnistämistä tutkimaan, ovatko tuulilasin pyyhkijänsulkien juuressa sijaitsevat raittiin ilman sisäänottoaukot tukossa.

"Joskus siellä on niin paljon puiden lehtiä, että sisäänoton kohdalla olevan kaukalon vesipinta nousee ja vettä valuu myös auton sisätiloihin", Lahti kertoo.

Myös lumi ja jää kannattaa poistaa kaukalosta.

Auton lämmetessä sisälle päässyt vesi tai lumi höyrystyy kylmille lasipinnoille ja haittaa näkyvyyttä.

"Lumisina päivinä autoon pitää mennä takapuoli edellä ja kopistella viimeksi kengät. Kenkien mukana auton matolle kulkeutuu runsaasti lunta. Siitä sulaa helposti useita desejä vettä, joka päätyy ikkunapinnoille", sanoo Aalto-yliopiston autolaboratorion johtaja, professori Matti Juhala.

Myös lasien sisäpintojen puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee huurtumista.

Auton esilämmitys webastolla tai sisätilalämmittimellä ehkäisee huurtumista ja helpottaa liikkeelle lähtöä, sanoo Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

"Olen huomannut valitettavan ilmiön, että autoihin asennetaan lohkolämmitin, mutta sisätilalämmitin jätetään energiansäästösyistä asentamatta", Rissa sanoo.

Sen sijaan uudet dieselautot ja bensiinillä käyvät autot ovat pakkaskelillä ajettaessa yhtä lämpimiä.

"Siitä pitää huolen sähköllä toimiva lisälämmitin, joka alkaa muutamassa sekunnissa puhaltaa lämmintä. Toki edelleen on sisälämmön suhteen merkki- ja mallikohtaisia eroja, sillä autojen massatuotanto on tarkoitettu lämpimämpiin oloihin", Lahti sanoo.

"Mitä kuivempi auto on sisältä, sen varmemmin se ei huurru. Minulla on kaksi karvaista koiraa. Niiden mukana autoon tulee välillä niin paljon kosteutta, että tuntuu, ettei mikään puhallus kuivata laseja", Rissa sanoo.

Pekka Elomaa
Aalto-yliopiston autolaboratorion professori Matti Juhala säätää ilmastointilaitetta.
Aalto-yliopiston autolaboratorion professori Matti Juhala säätää ilmastointilaitetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat