Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan ero kokoomukseen ja Sdp:hen lähestyy kymmentä prosenttiyksikköä

Kokoomuksen alho syvenee – demarit painelivat ohi

Kotimaa
 
Antti Rinne: Sdp on onnistunut palauttamaan ihmisten luottamuksen
Antti Rinne: Sdp on onnistunut palauttamaan ihmisten luottamuksen
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne pystyy vaivoin pidättelemään tyytyväisyyttään kuultuaan Sdp:n nousseen HS-gallupissa kokoomuksen ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Rinteen mukaan Sdp:n kannatuksen kasvun syynä on puolueen määrätietoinen työ ihmisten luottamuksen palauttamiseksi. Vaikka ero gallup-kärjessä paistattelevaan keskustaan on yli yhdeksän prosenttiyksikköä, Rinne vakuuttaa uskovansa Sdp:n pystyvän vielä nousemaan ykköseksi. ”Kannatusheilahtelut ovat niin suuria, että kaikki on mahdollista”, Rinne sanoo. Toimttaja: Marko Junkkari, kuvaus: Esa Syväkuru

Sdp:n eduskuntavaalikannatus on nyt suurempi kuin kokoomuksen. Ero, 0,2 prosenttiyksikköä, on kuitenkin hyvin pieni ja mahtuu virhemarginaaliin.

Silti muutosta voi pitää merkittävänä, sillä Sdp on matanut alamaissa jo pitkään. Viimeksi Sdp:n kannatus oli HS-gallupissa kokoomuksen kannatusta suurempi toukokuussa 2008.

Sdp:n kannatus nousee ensimmäistä kertaa tällä vaalikaudella ohi kokoomuksen, kun eduskuntavaaleihin on aikaa enää neljä kuukautta. Se, että puolueet vaihtavat paikkaa toiseksi suosituimpana ja kolmanneksi suosituimpana puolueena, johtuu sekä Sdp:n kannatuksen pienestä noususta että kokoomuksen laskukierteen jatkumisesta.

Kokoomuksen negatiivinen kierre jatkuu – Sdp ohi ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen
Kokoomuksen negatiivinen kierre jatkuu – Sdp ohi ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen
Tuoreen HS-gallupin suurin uutinen on se, että Sdp on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi kokoomuksen ohi – tosin hiuksen hienosti 0,2 prosenttiyksiköllä. HS:n politiikan ja talouden toimitukisen esimies Marko Junkkari arvioi, että syynä on ennen kaikkea kokoomuksen kannatuksen lasku – pikemminkin kuin Sdp:n nousu. Syksyn mittaan Sdp on pikkuhiljaa hilautunut ylöspäin. Sdp:n kannatus on kasvanut elokuusta kaksi prosenttiyksikköä. Samaan aikaan kokoomus on laskenut 5,4 prosenttiyksikköä. Toinen HS-gallupin iso uutinen oli perussuomalaisten lasku.

Keskustan kannatus on aivan omissa lukemissaan. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, keskustaa äänestäisi 26,1 prosenttia kansalaisista.

Gallupissa keskustan ero toiseksi suurimpaan puolueeseen lähentelee jo kymmentä prosenttiyksikköä. Näin poikkeuksellista ylivoimaa saa hakea keväältä 1995, jolloin Sdp:n kannatus (27,9) oli yli kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin kokoomuksen ja keskustan.

Sami Kilpiö HS
Sdp:n Kaarin Taipale tarjoili keskiviikkona glögiä Helsingin rautatieaseman edessä valtuustoryhmän kanssa. "Viime kevääseen verrattuna puolueen pitkä linja tulee nyt näkyviin", Taipale arvioi.
Sdp:n Kaarin Taipale tarjoili keskiviikkona glögiä Helsingin rautatieaseman edessä valtuustoryhmän kanssa. "Viime kevääseen verrattuna puolueen pitkä linja tulee nyt näkyviin", Taipale arvioi.

Tällä vaalikaudella hyppäykset kannatuksissa ovat olleet rajuja.

Heti 2011 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaiset nousi hetkeksi kokoomuksen ohi ykköspaikalle, mutta sen jälkeen kokoomus pysyi suurimpana kolme vuotta, aina viime kesään asti. Siitä lähtien keskustan kannatus on ollut muita suurempi.

Keskusta puolestaan kävi pohjalla syksyllä 2011 edellisenä keväänä hävittyjen vaalien jälkeen. Kannatus oli alimmillaan 13,2 prosenttia ja keskustan puoluetoimistolla Apollonkadulla oli paniikki. Pohjakosketuksen jälkeen keskustan kannatus on kaksinkertaistunut.

Perussuomalaisten kannatus rojahti kahdella prosenttiyksiköllä verrattuna marraskuun kyselyyn. Perussuomalaisten kannatus onkin nyt alempana kuin kertaakaan voittoisien 2011 vaalien jälkeen, 14,2 prosentissa.

Selityksiä perussuomalaisten laskuun voi hakea ainakin siitä, että puheenjohtaja Timo Soini on pitänyt matalaa profiilia. Uskonnollisena miehenä Soini ei halua uhrata joulurauhaa politiikalle. Hän aloittaa kenttäkierroksensa kevättalvella.

Tiedossa onkin rapsakka kevät, sillä punamultahallituksen pelko on saanut jo pääministeri Alexander Stubbin (kok) käynnistämään hyökkäykset "pysähtyneisyyttä" vastaan. Kohteina ovat keskustan ulkopolitiikka ja Sdp:n työmarkkinapolitiikka.

Keskustan huimaa etumatkaa on vaikeampi selittää. Se tuskin johtuu keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ehdotuksista kasvurahastoksi tai yhteiskuntasopimukseksi. Pikemminkin syynä taitaa olla kansalaisten yleinen tyytymättömyys hallitukseen ja siitä kumpuava muutoshalu. Sipilän leppoisa olemus näyttää miellyttävän useita.

Yrittäjäsiipeä karkaa keskustaan kokoomuksesta ja työntekijöitä karkaa keskustaan ja Sdp:hen perussuomalaisista.

Kolmasosa äänioikeutetuista ei äänestäisi lainkaan tai ei halunnut kyselyssä vastata, mitä puoluetta äänestäisi. Epätietoisten osuus on aavistuksen pitkän aikavälin keskiarvoa suurempi. Viime eduskuntavaaleissa 29,5 prosenttia jätti äänestämättä.

Suomessa on siis noin 1,2 miljoonaa epätietoista äänioikeutettua, joihin puolueet yrittävät vedota. Puolueet teettävätkin nyt kilvan omia tutkimuksiaan äänestyspotentiaalista ja kohderyhmistä, joihin vaalikampanjat keskittyvät.

Puolueita kiinnostavat myös ne, jotka aikovat äänestää mutta ovat epävarmoja valinnastaan. Täysin tai melko varmoja valinnastaan on 83 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat