Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio ja valokuvaaja ovat eri mieltä kiinniottotilanteesta

EIT ratkaisee, rajoittiko Suomi kuvaajan sananvapautta

Kotimaa
 

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto käsitteli keskiviikkona Strasbourgissa tapausta lehtikuvaaja Markus Pentikäinen vastaan Suomen valtio.

Ratkaistavana on, rajoittiko valtio Pentikäisen sananvapautta, kun hänet otettiin kiinni syyskuussa 2006 Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä.

Tästä on kyse

 Markus Pentikäinen otettiin kiinni 9. 9. 2006 Smash Asem -mielenosoituksessa ja tuomittiin niskoittelusta poliisia vastaan.

 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan hänen sananvapauttaan ei rajoitettu.

 EIT pui asiaa nyt uudelleen. Päätös on odotettavissa ensi vuonna.

Suomen valtion asiamies EIT:ssa on ulkoministeriön Arto Kosonen. Kososen mukaan Pentikäisen sananvapautta ei rajoitettu.

Pentikäinen määrättiin poistumaan poliisin lopetettua mielenosoituksen, joka oli muuttunut väkivaltaiseksi mellakaksi.

"Hän sai ottaa kuvia mielenosoituksesta. Mutta hän ei totellut toistuvia määräyksiä poistua, kun poliisi oli lopettanut mielenosoituksen", Kosonen sanoo.

Pentikäisen näkemys on, että hänen olisi pitänyt saada edelleen jatkaa työnsä tekemistä.

"Olennaista on, pitikö journalistin jäädä paikalle ja olla vallan vahtikoirana", sanoo Pentikäisen edustaja, Suomen Journalistiliiton juristi Jussi Salokangas. "Kyse on siitä, voiko hän harjoittaa ammattiaan ilman seurauksia."

Suuri jaosto esitti kysymyksiä kiinniottotilanteesta, josta osapuolilla on erilainen käsitys.

Valtion edustajan mukaan Pentikäistä epäiltiin kiinni otettaessa mellakoinnista. "Kun asiaa tutkittiin, poliisi tuli siihen tulokseen, että kyseessä oli niskoittelu poliisia vastaan", Kosonen sanoo.

Pentikäisen puolen mukaan kiinni otettaessa syyksi sanottiin niskoittelu poliisia vastaan.

Poliisi ei voi pidättää niskoittelusta vaan ottaa talteen ja pitää kiinni 12 tunnin ajan. Pentikäistä pidettiin lähes 18 tuntia, mikä olisi Pentikäisen edustajien mukaan edellyttänyt perusteet pidätykseen. Mellakointi olisi ollut sellainen peruste.

Jos EIT katsoo kiinnioton olleen lain mukainen, sille jää ratkottavaksi silti iso periaatteellinen kysymys.

"Silloin EIT:n pitää arvioida, oliko kyse sananvapaudesta siinä mielessä, mikä on välttämätöntä demokraattiselle yhteiskunnalle. Tässä pitää pohtia tilanteen suhteellisuutta. Siitä me olemme vastapuolen kanssa eri mieltä", Arto Kosonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat