Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Sairauspoissaoloista miljardien lasku yhteiskunnalle

Yhtä palkansaajaa kohden lasku on noin 1 590 euroa

Kotimaa
 

Sairauspoissaoloista aiheutuu vuositasolla menetettynä työpanoksena ainakin 3,4 miljardin euron kustannukset työpaikoille ja yhteiskunnalle. Tieto ilmenee eilen keskiviikkona julkaistusta sosiaali- ja terveysministeriön raportista.

Pitkien, yli kymmenen päivää koskevien sairauspoissaolojen osuus tästä on noin puolet eli 1,7 miljardia euroa.

Yhtä palkansaajaa kohden se tekee noin 1 590 euroa.

Menetetyn työpanoksen kustannus palkansaajaa kohden on korkeampi vakituisilla kokoaikaisilla työntekijöillä kuin osa-aikaisilla ja määräaikaisilla.

Laskelmat perustuvat Kelan sairauspäivärahatilastoihin sekä Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen ja Palkkarakenne 2012:n tietoihin.

Raportissa on haluttu selittää työpanoksen menetyksestä aiheutuvat minimikustannukset, jotka ovat vähintään yhtä suuria kuin palkansaajan palkka sekä siihen liittyvät sivukulut, kertoo työryhmän vetäjänä toiminut ylitarkasta Mikko Rissanen.

Sen sijaan työn tuottavuudesta tuomaa arvonlisäystä on Rissasen mukaan vaikea määritellä luotettavasti. Arvonlisäystä syntyy, kun työntekijä on tuottavampi kuin hänen palkkansa.

Työantajasektoreittain suhteellisesti eniten kustannuksia sairauspoissaoloista syntyy kuntasektorilla, jossa lyhyistä sairauspoissaoloista kertyy vuosittain yli 460 miljoonan euron menetykset.

"Ennestään tiedetään, että sairauspoissaoloja kertyy raskaasta työstä, jota kuntasektorilla on paljon", Rissanen kertoo.

Sairauspoissaolojen lisäksi sairaana työskentely aiheuttaa kustannuksia työantajalle menetetyn työajan perusteella. Tästä seuraa työryhmän mukaan vähintään yhtä suuret kustannukset kuin varsinaisista sairauspoissaoloista, 3,4 miljardia euroa.

"Kansainvälisten tutkimusten mukaan sairaana työskentelyn tuottavuusvaikutus on jopa suurempi kuin työstä kertyvät poissaolot", Rissanen kertoo.

"Tämä kuitenkin riippuu hyvin paljon sen mukaan, mistä sairaudesta on kyse. Esimerkiksi masennuksesta tai voimakkaista kiputiloista koostuu suurempia menetyksiä kuin vaikkapa arkisemmasta flunssasta."

Työikäisen väestön (15–64-vuotiaat) terveydenhuoltomenot ilman ennaltaehkäisyä ovat raportin mukaan 7,7 miljardia euroa.

Vaikka keskeiset kansanterveysongelmat eivät ole työperäisiä, voidaan raportin mukaan työpaikoilla toteutetuilla interventioilla vaikuttaa yksilöiden työjärjestelyihin ja jopa terveyskäyttäytymiseen.

Myös työ ja työolosuhteet aiheuttavat osan sairauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat