Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hymynaama kertoo pian myös leipomon tason

Elintarvikevalvonnasta kertova Oiva laajenee vähitellen kaikkiin elintarvikealan yrityksiin

Kotimaa
 

Elintarvikevalvonnasta kertovat hymynaamat eli Oiva-järjestelmä laajenee ensi vuoden alusta. Kuluttajat voivat pian tarkkailla elintarvikelaitosten, makeistehtaiden ja leipomoiden elintarvikevalvonnan tuloksia entistä helpommin. Toukokuussa mukaan tulevat myös lihaa, kalaa, maitoa ja munia käsittelevät laitokset.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tähän asti julkaissut hymynaamamerkkeihin perustuvia tarkastustuloksia elintarvikemyymälöistä, ravintoloista ja suurkeittiöistä.

Valvojat tarkastavat muun muassa yrityksen yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä. Valvojat eivät arvioi asiakaspalvelun tai muun palvelun tasoa eikä ruoan makua.

Elintarvikevalvonnan tulokset kerrotaan Oiva-raportissa, jossa hymynaama-symboleilla kuvataan yrityksen elintarvikevalvonnan tuloksia.

Hymiöitä on neljä: oivallinen, hyvä, korjattavaa ja huono. Mitä leveämpi hymy, sitä paremmin elintarviketurvallisuusasiat ravintolassa tai myymälässä on hoidettu.

Eviran määräyksen mukaan Oiva-raportit tulee olla nähtävillä ravintoloiden ja myymälöiden sisäänkäyntien yhteydessä sekä linkittää nähtäväksi myös yritysten verkkosivuille.

Valvontatietojen julkistamisella pyritään lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä ja antamaan kuluttajille tietoa valintojensa tueksi, kertoo ylitarkastaja Marina Häggman Elintarviketurvallisuusvirastosta.

Tulokset ovat olleet valtaosin hyviä, Häggman toteaa.

Järjestelmän on todettu muun muassa yhtenäistävän tarkastuksia.

"Ensi vuonna hankimme kokemuksia siitä, miten Oiva-järjestelmä soveltuu esimerkiksi elintarviketehtaisiin."

Oivassa on jo mukana myymälöitä ja ravintoloita noin 37 500. Järjestelmään liittyy vuoden alusta noin 7 600 elintarvikealan yritystä lisää. Saadut tulokset julkistetaan viimeistään vuoden alusta 2016. 

 

Oiva-tulokset julkaistaan osoitteessa oivahymy.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat