Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesiasetuksen toimeenpanoa lykätään vuoteen 2018

Kuivilla maa-alueilla olevat kiinteistöt saatetaan vapauttaa kokonaan velvoitteista

Kotimaa
 

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) haluaa siirtää haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen toimeenpanoa vuoden 2018 kevääseen.

Nykyisen asetuksen mukaan niiden kiinteistöjen, joita määräykset koskevat, pitää hoitaa jätevesien puhdistus kuntoon vuoteen 2016 mennessä. Grahn-Laasonen aikoo esittää hallitukselle kahden vuoden pidennystä.

Fakta

Jätevesiasetusta lievennettiin 2011

 Valtioneuvosto antoi asetuksen jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla vuonna 2003. Asian esitteli ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r).

 Vuonna 2004 voimaan tulleen asetuksen mukaan puhdistuksen piti olla sen mukaisessa kunnossa 2014.

 Jätevesiasetus korvattiin lievemmällä asetuksella vuonna 2011. Ympäristöministerinä oli Paula Lehtomäki (kesk). Vanhoille rakennuksille annettiin lisäaikaa vuoteen 2016, ja 68 vuotta täyttäneet ihmiset vapautettiin määräyksestä.

Ministerin mukaan maassa on edelleen noin 120 000 kiinteistöä, joilla jätevesien puhdistus ei ole voimassa olevan lain ja asetuksen määräämällä tasolla.

Hän arveli syyksi sen, että määräyksiä ei ole koettu kohtuullisiksi saavutettaviin hyötyihin verrattuna. Ympäristöministeri kuvaili puhdistusjärjestelmiä kalliiksi.

Grahn-Laasonen aloittaa myös ympäristönsuojelulain muutoksen valmistelun, jolla jätevesien käsittelyvaatimuksia lievennetään. Tarkoitus on asettaa erilaisia vaatimuksia niin sanotuilla kuiva-alueilla oleville kiinteistöille ja toisaalta sellaisille kiinteistöille, jotka ovat vesistöjen äärellä tai pohjavesialueilla.

Grahn-Laasosen mielestä kuiva-alueilla olevat vanhat kiinteistöt voisi vapauttaa puhdistusjärjestelmien asentamisesta. Vasta kun kiinteistöissä tehtäisiin peruskorjauksia, vaadittaisiin myös puhdistusjärjestelmä. Uusiin kiinteistöihin puhdistusjärjestelmä pitää asentaa välittömästi.

Tältä osin Grahn-Laasosen esitys noudattelee keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän aiemmin syksyllä tekemää ehdotusta.

Lainmuutoksen valmistelu aloitetaan tällä hallituskaudella, mutta päätös jää seuraavalle eduskunnalle.

Lainmuutoksen valmistelun yhteydessä pohditaan ministerin mukaan myös kiinteistönomistajien oikeusturvaa. Hänen mukaansa ihmisiä on johdettu harhaan, kun heitä on pakotettu ostamaan kalliita puhdistusjärjestelmiä.

"On murheellista, että lainsäädännössä on tehty virheitä, joita nyt korjataan."

Alkuperäinen haja-asutusalueiden jätevesiasetus on vuodelta 2004. Vuonna 2011 annettiin uusi asetus, jolla jätevesien käsittelyyn vaadittavia investointeja kohtuullistettiin. Uusi asetus vapautti 68 vuotta täyttäneet kiinteistönomistajat määräyksistä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä piti Grahn-Laasosen jatkoaikaa "silmänkääntötemppuna".

"Me haluamme yksiselitteisesti kumota tämän epäonnistuneen asetuksen. Jätevesiasetus ei ole riittävän selkeä. Huonoa lainsäädäntöä pitää voida muuttaa muutoinkin kuin vain siirtämällä ongelmaa eteenpäin", puheenjohtaja Jari Lindström sanoi.

Grahn-Laasonen piti alkuperäistä asetusta ja myös kohtuullistettua asetusta "maalaisjärjen vastaisena, vaikeaselkoisena ja kohtuuttomana".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat