Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarniolle vaaditaan 13 vuoden rangaistusta

Jari Aarnio sai syytteet huumausainerikoksista. Huumepoliisin ex-päällikkö kiistää syytteet.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö HS
Jari Aarnio oli Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina, kun siellä järjestettiin valmisteluistunto jutun lahjushaaraan liittyen. Huumesyytteitä aletaan käsitellä todennäköisesti toukokuussa.
Jari Aarnio oli Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina, kun siellä järjestettiin valmisteluistunto jutun lahjushaaraan liittyen. Huumesyytteitä aletaan käsitellä todennäköisesti toukokuussa. Kuva: Sami Kilpiö HS

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sai torstaina syytteet kuudesta törkeästä huumerikoksesta.

Aarnion epäillään osallistuneen 800 hasiskilon salakuljetukseen Hollannista Suomeen niin sanotussa tynnyrijutussa vuosina 2011–2012. Lisäksi hänen epäillään jatkaneen huumerikoksia aina kiinniottoonsa asti.

Tästä on kyse

 Huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan nostettiin torstaina uusia syytteitä. Syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia ja virkarikoksia.

 Aarniota vastaan on nostettu jo aiemmin syytteet jutun lahjushaarassa.

 Lahjusjutun pääkäsittely alkaa oikeudessa tammikuussa. Huumesyytteitä aletaan käsitellä todennäköisesti toukokuussa.

 Juttu on osin vielä syyteharkinnassa ja tutkinnassa, joten syytteitä voi tulla vielä lisää.

Kaikkiaan Aarnion epäillään osallistuneen lähes tuhannen hasiskilon salakuljetukseen.

Syytteistä viisi koskee hasistynnyrijuttua. Kuudetta huumesyytettä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei halua vielä avata tarkemmin. "Tämä ajoittuu vuosiin 2012–2013, ja siinä puhutaan noin sadasta kilosta", hän muotoilee.

Aarnion epäillään saaneen rikoshyötyä huumekaupasta noin 1,5 miljoonaa euroa. Syyttäjä vaatii Aarniolle maksimirangaistusta eli 13 vuoden vankeutta.

Törkeistä huumerikoksista sai syytteen myös Aarnioon liitetty rikollisjärjestön johtohahmo. Hän saa syytteen kuitenkin vain kahdesta törkeästä huumerikoksesta. Syyttäjän mukaan mies olisi ollut mukana ensimmäisen ja neljännen hasistynnyrin salakuljetuksessa.

Sen sijaan kolmen tynnyrin osalta miestä vastaan ei nosteta syytteitä. Miehen asianajaja Markku Fredman arvioi syyttäjän ratkaisun osoittavan, ettei rikollispomo ole ollut suunnittelevassa roolissa tynnyrijutussa.

Lisäksi huumejutussa syytteet sai nainen, jonka epäillään sotkeutuneen huumekauppaan viiden hasistynnyrin osalta.

Aarnio sai huumerikossyytteiden lisäksi myös tukun virkarikossyytteitä.

Syytteet kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä liittyvät perusteettomien telepakkokeinojen hakemiseen tuomioistuimelta. Televalvontalupia oli haettu niin kutsutun anonymisaattorin kehittämistä varten.

Esitutkinnan mukaan laitteella oli tarkoitus sotkea tynnyrijutun tutkintaa.

Laitteet löytyivät huumepoliisin tiloista helmikuussa 2014, muutama kuukausi sen jälkeen, kun Aarnio oli vangittu. Löydön teki Aarnion kollega, joka ihmetteli lukittuja pukukaappeja.

"Nämä pukukaapit ovat vieraille tarkoitettuja ylimääräisiä pukukaappeja, ja huomasin niistä kahden olevan lukossa, vaikka niiden ei pitäisi olla," poliisimies kertoi kuulusteluissa.

"Ihmettelin tätä useamman päivän, kunnes sattumalta löysin avaimen erikoisesta paikasta minun huoneeni vieressä olevasta maisemakonttorista. Kokeilin tätä avainta pukukaappiin ja se sopikin siihen."

Kuulustelu löytyy siitä osasta esitutkintamateriaalia, joka tuli julki jo tiistaina.

Mies ilmoitti löydöstä poliisilaitoksen johdolle, ja laitteet päätyivät tutkintaryhmälle.

Aarnio sai torstaina syytteet myös virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkasalaisuuden rikkomisesta ja kahdesta yllytyksestä virkasalaisuuden ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Aarnion epäillään joko suoraan tai alaisensa kautta vuotaneen salaista tietoa tiedotusvälineille. Epäilysten mukaan tietoa on päätynyt esimerkiksi MTV:lle ja Suomen Kuvalehdelle.

Aarnio on kiistänyt kaikki rikosepäilyt. Asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi torstaina, että Aarnio on pettynyt syyteharkinnan lopputulokseen. "Tutkintavankeusaika on kuitenkin ollut pitkä, joten siinä mielessä on hyvä, että asiat kuitenkin edistyvät", Leppiniemi sanoi.

Aarnio on jo aiemmin saanut syytteet muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Näiden seurantalaiteyhtiön Trevociin liittyvien syytteiden pääkäsittely käräjäoikeudessa alkaa 13. tammikuuta.

Huumejutun käsittely alkaa todennäköisesti toukokuussa.

Syytteitä saattaa tulla vielä lisääkin. Syyteharkinnassa on muun muassa epäilty lavastushanke, jossa Aarnion epäillään yrittäneen lavastaa syytöntä miestä syylliseksi törkeisiin huumausainerikoksiin.

Lisäksi tutkinnassa on Kuopion huumepoliisiin liittyvä haara.

Videografiikka selittää Aarnio-tutkinnan minuutissa
Videografiikka selittää Aarnio-tutkinnan minuutissa
Jari Aarnio on saanut syytteet laajan tutkinnan lahjushaarassa. Oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla tiistaina. Muilta osin tutkinta on edelleen syyteharkinnassa. Toimittaja: Minna Passi, video: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat