Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki rajaisi päiväkotiryhmien kokoa

Varhaiskasvatuslain uudistuksen toinen vaihe jäi parlamentaariselle ryhmälle

Kotimaa
 

Pitkään vireillä ollut päivähoitolain uudistus nytkähti torstaina eteenpäin, kun hallitus antoi esityksen uudeksi varhaiskasvatuslaiksi. Se tulisi voimaan syksyllä 2015.

Nykylaki on ollut voimassa yli 40 vuotta.

Uudessa laissa säädetään päiväkotiryhmien enimmäiskoosta. Yli kolmivuotiaiden ryhmässä saisi olla kokopäivähoidossa yhtä aikaa läsnä enintään 21 lasta ja alle kolmivuotiaiden ryhmässä enintään 12 lasta.

Säännös ei estä eri-ikäisten lasten ryhmien perustamista.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan esitys poistaisi villit jättiryhmät.

Toisaalta yhteen ryhmään voidaan lukea lapsia yli enimmäismäärän, jos nämä eivät ole paikalla yhtä aikaa.

Opettajajärjestöt ovat OAJ:n mukaan pahoin pettyneitä esitykseen, koska se on "kunnianhimoton ja syntyessään jo vanhanaikainen".

Opetusministeri Krista Kiurun (sd) mukaan viime metreillä rutistettu esitys on niin kunnianhimoinen kuin neljän puolueen hallituksen oli mahdollista saada aikaan. "Emme tee uudistuksia yhdellekään intressiryhmälle, vaan lapsen etua ajaen", Kiuru näpäytti OAJ:ta.

Toisaalta hän myönsi, että kyseessä on vasta osauudistus, vaikka hanke on ollut listoilla 15 vuotta.

Parlamentaarinen työryhmä alkaa työstää toista vaihetta. Siinä on tarkoitus määritellä, kuinka laajat oikeudet lapsilla on varhaiskasvatukseen.

Hallitus asetti rakennepoliittisessa ohjelmassaan tavoitteeksi rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta. Tavoitteesta ei ole Kiurun mukaan luovuttu, mutta asiasta ei ole päästy yksimielisyyteen.

"Odotamme valtiovarainministeriön selvitystä."

Rakenneohjelman mukaan päivähoidossa olevien lasten hoitoaika puolittuisi osa-aikaiseksi, jos toinen vanhemmista on kotona hoitamassa sisarusta.

Parlamentaarisen ryhmän pohdittavaksi jää myös lain tarkempi hallinto ja valvonta, yksityisen palvelun tuottajan järjestämä varhaiskasvatus sekä henkilöstön kelpoisuusvaatimukset ja mitoitusten muutokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat