Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotihoidontuki kuumensi keskustaa

Sirkka-Liisa Anttila: Jos keskusta on hallituksessa, puolitus ei tule toteutumaan

Kotimaa
 
Sirkka-Liisa Anttila
Sirkka-Liisa Anttila

Keskustalaiset vastustivat torstaina eduskunnassa tiukkasanaisesti hallituksen kaavailemaa kotihoidontuen puolittamista vanhempien kesken. Myös perussuomalaiset ilmoittivat vastustavansa hanketta.

Asia nousi esille eduskunnan budjettikeskustelun yhteydessä.

Fakta

Ympäristöministeriö säästää neljänneksen

 Ympäristöministeriön hallinnonala on ministeriöistä budjetin pienin.

 Ensi vuodelle esitetään runsaan 200 miljoonan määrärahaa, joka on lähes 70 miljoonaa eli noin neljänneksen pienempi kuin tänä vuonna.

 Suurimmat supistukset kohdistuvat ympäristön- ja luonnonsuojeluun (21,5 miljoonaa euroa) sekä yhdyskuntarakentamiseen ja asumiseen (44 miljoonaa euroa).

 Itämeri-määrärahaan varataan viisi miljoonaa euroa.

Esitys kotihoidontuen puolittamisesta on paraikaa lausuntokierroksella. Esityksen mukaan hoitovapaata voisi pitää jatkossakin 30–832 päivää, mutta kotihoidontukeen oikeuttava aika puolitettaisiin vanhempien kesken.

Eduskunnan pitäisi hyväksyä esitys kevätkaudella, ja uudistus tulisi voimaan 1. elokuuta.

Samalla tulisi voimaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden osittainen rajaaminen, jolla pyritään rahoittamaan kotihoidontuen muutos. Kumpaakaan esitystä hallitus ei ole vielä käsitellyt.

Ärhäkimmin uudistusta arvosteli Sirkka-Liisa Anttila (kesk), jonka mukaan "pakkopuolituksesta" syntyisi kunnille 40 miljoonan euron lisäkulut siitä syystä, että perheet joutuvat entistä enemmän turvautumaan kunnalliseen päivähoitoon.

Anttila muistutti, että taloudelliset syyt estävät isää usein jäämästä hoitamaan lasta kotiin.

"Te teette päätöksiä, joilla te lisäätte kuntien menoja", hän ripitti hallituspuolueita.

Sitä Anttila kiitteli, että uudistus tulisi voimaan ensi elokuussa eli eduskuntavaalien jälkeen.

"Jos keskusta on hallituksessa mukana, tämä ei tule toteutumaan. Sen me olemme päättäneet", hän napautti.

Kotihoidontuen "pakkokiintiöimistä" moitti myös Anttilan puoluetoveri Anu Vehviläinen. Hän väitti, että uudistus vain lisäisi naisten työttömyyttä, sillä miehet eivät jäisi kotiin.

Kuoroon liittyivät myös keskustalaiset Mirja Vehkaperä ja Terhi Peltokorpi. Peltokorpi sanoi, että Kuntaliiton arvion mukaan uudistus maksaisi 150 miljoonaa euroa, ja isommistakin summista on puhuttu.

Hallituksessa kotihoidontukiuudistus on ollut erityisesti kristillisdemokraattien hampaissa. Kokoomuksen ja Sdp:n välilläkin on ollut tukkanuottaa asiasta, sillä kokoomus on valittanut demareiden jarruttaneen hanketta. Sdp:lle tuottaa tuskaa rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) vakuutti olevansa sitoutunut kotihoidontuen uudistukseen. Hän tähdensi, että uudistus jakaa hoivavastuuta äitien ja isien kesken.

Tasa-arvoministerinä Huovinen haluaa viedä tasa-arvon näkökulmaa eteenpäin.

Asiaa kyllä vastustetaan, mutta vaihtoehtoja sille, miten naisten työmarkkina-asemaa parannetaan ja isien vastuuta lisätään, on esitetty hirvittävän vähän, hän ihmetteli.

Kun lausuntokierros loppuu 5. tammikuuta, Huovinen aikoo tuoda lakiesityksen lastenhoidon tuista hallituksen käsittelyyn.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) puolestaan muistutti, että kotihoidontuen puolittaminen vaikuttaa myös siihen, millaista eläketurvaa naiset saavat. Naisten pienet eläkkeet johtuvat ennen kaikkea naisten katkonaisista työurista, hän muistutti.

"On pystyttävä katsomaan eteenpäin, kymmenien vuosien päähän."

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallinnonalalle on esitetty 12,7 miljardin määrärahaa, joka on noin 170 miljoonaa pienempi kuin tänä vuonna. STM:n osuus koko budjetista on noin neljäsosa.

Anu Vehviläinen
Anu Vehviläinen
Mirja Vehkaperä
Mirja Vehkaperä
Terhi Peltokorpi
Terhi Peltokorpi
Susanna Huovinen
Susanna Huovinen
Laura Räty
Laura Räty
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat