Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampere rikkoi opettajan sananvapautta

Oikeusasiamies huomautti rehtoria sananvapauden rajoittamisesta

Kotimaa
 

Tamperelaisen koulu rehtori sai huomautuksen eduskunnan oikeusasiamieheltä, kun tämä oli loukannut opettajan sananvapautta. Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan rehtori ei olisi saanut antaa kirjallista varoitusta opettajalle.

Tapaus sattui viime keväänä, kun opettaja oli kirjoittanut Aamulehteen mielipiteenään kirjoituksen, jolla hän osallistui keskusteluun koulujen mielenterveystyöstä.

Kiistaa tuli opettajan kirjoituksen tällaisesta kohdasta:

"Kuinka paljon kasvukipuilevan nuoren ahdistuneisuutta lisää luonnehäiriöinen opettaja tai opinto-ohjaaja, joka toimii epäjohdonmukaisesti ja maksattaa virheensä oppilaillaan? Käytännössä epäkelpo koulun aikuinen voi toimia virassaan vuosikausia ilman, että kukaan puuttuu asiaan."

Tämä oli siis rehtorille liikaa. Hän katsoi opettajan arvostelleen kirjoituksessa julkisesti kollegojensa toimintaa ja heikentäneen huoltajien ja opettajien keskinäistä luottamusta.

Jääskeläinen oli toista mieltä. Hänen mukaansa varoituksessa loukattiin opettajan sananvapautta ja meneteltiin siten Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain vastaisesti. Jääskeläinen katsoi, ettei työnantaja ollut löytänyt tasapainoa virkamiehen sananvapauden ja hänen lojaliteettivelvollisuutensa välillä.

Hänen mukaansa opettajalla oli ollut oikeus saattaa julkisuuteen huolensa ja kriittiset näkemyksensä oman hallinnonalansa epäkohdista ja käyttää siinä kärjekkäitäkin ilmaisuja. Kirjoitus jatkoi lasten hyvinvointia koskevaa keskustelua, johon kantelija toi uuden näkökulman.

"Lasten hyvinvointi koulussa on yhteiskunnallisesti tärkeä aihe. Kynnyksen puuttua yleisesti tärkeitä kysymyksiä käsitteleviin kirjoituksiin tulee olla korkea", Jääskeläinen toteaa.

Kirjoituksessa ei yksilöity koulua tai opettajia.

"Pelkästään se, että kirjoitus voi työnantajasta olla vaivaannuttava ja aiheuttaa yhteydenottoja lasten vanhemmilta, ei riitä perusteeksi puuttua sananvapauteen. Virkamiestenkin sananvapauden rajoja on arvioitava perusoikeusmyönteisesti."

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat