Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta laskee, mutta laiva- ja lentolippujen hinnat eivät

Rikkidirektiivi tuo korotuspaineita Tallinkille. Finnairille halpa öljy näkyy viiveellä jos lainkaan.

Kotimaa
 
Sami Halinen Lehtikuva
Tallinkin Silja Symphony uudistui syksyllä.
Tallinkin Silja Symphony uudistui syksyllä. Kuva: Sami Halinen Lehtikuva

Öljyn hinta laskee, mutta matkailijoiden on turha odottaa halvempia lippujen tai valmismatkojen hintoja. Esimerkiksi Tallink, Finnair ja Finnmatkat eivät lupaa asiakkailleen hinnanalennuksia.

Tallinkin mukaan ensi vuonna voimaan tuleva EU:n rikkidirektiivi syö viime viikkoina tapahtuneen ja edelleen jatkuvan polttoaineen hinnan laskun, eivätkä laivalippujen hinnat laske.

"Siirrymme pikkuhiljaa loppuvuonna ja alkuvuodesta vähärikkiseen polttoaineeseen, mikä on nykyistä kalliimpaa. Sen vuoksi hintamme eivät tule laskemaan", sanoo Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Rikkidirektiivin tuoman polttoaineen hinnan nousun suuruus on Nöjdin mukaan vielä arvoitus, mutta pahimmillaan se voi olla jopa 40 prosenttia. "Kulumme ovat ensi vuonna kymmeniä miljoonia euroja suuremmat kuin tänä vuonna. Kaikista kuluista polttoaineen osuus on 14 prosenttia."

Toisaalta Tallink ei Nöjdin mukaan myöskään korota matkustajalippujen hintoja. Sen sijaan rahtihintoihin on tulossa hienoisia korotuksia.

Laivayhtiöt hinnoittelevat nykyisin lippunsa muutoinkin joustavasti tilanteen ja kysynnän mukaan, eikä entisaikojen listahinnoista voi Nöjdin mukaan enää edes puhua.

Finnairin lipunhinnoissa raakaöljyn hinnan lasku näkyy hitaasti, mikäli näkyy. Viestinnän asiantuntija Manti Väätäinen-Pereira Finnairilta sanoo, että yhtiö on sitonut polttoaineostot yhtiötä voimakkailta hinnanvaihteluilta suojaavaan pitkään sopimukseen. Sen vuoksi polttoainehintojen lasku voi näkyä vasta viiveellä kulujen ja hintojen pienenemisenä.

Väätäinen-Pereiran mukaan markkinat sanelevat lentohinnat. Kireä kilpailu on vienyt lentolippujen keskihintoja viime vuosina alaspäin, vaikka polttoaineen hinta on ollut korkealla. Kovan kilpailun vuoksi Finnair ei ole kokonaan voinut siirtää polttoaineen hinnannousua kuluttajahintoihin

Valmismatkamyyjätkään eivät lupaa hinnanalennuksia. Esimerkiksi Finnmatkat on Finnairin tavoin sitonut polttoaineostonsa pitkään hintasopimukseen, minkä vuoksi hintojen laskeminen tulisi kyseeseen aikaisintaan seuraavalla talvikaudella.

"Tällä hetkellä polttoaineiden hinnan lasku ei vaikuta lento- eikä valmismatkojen hintaan", sanoo TUI Fly Nordic -yhtiön operatiivinen johtaja Johan Gauermann. Yhtiö operoi Finnmatkojen lentoja.

Toinen syy hinnanalennuksista pidättäytymiseen on hänen mukaansa dollarin vahvistunut kurssi. Koska polttoaine ostetaan kallistuneella dollarilla, yhtiön polttoainekulut pysyvät ennallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat