Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioon entistä vaikeampi päästä – ylioppilaiden määrä on romahtanut

Ylioppilaiden määrä romahti kymmenessä vuodessa. Yhdeksäsluokkalaiset odottavat joulutodistusta epävarmoina.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oulun Kastellin 9D-luokkalaiset Tytti Tynkkynen (vas.), Henrietta Karjalainen ja Milla Liimatainen odottavat joulutodistukseen hyviä numeroita. Alkuvuoden yhteishaussa he aikovat pyrkiä lukioon.
Oulun Kastellin 9D-luokkalaiset Tytti Tynkkynen (vas.), Henrietta Karjalainen ja Milla Liimatainen odottavat joulutodistukseen hyviä numeroita. Alkuvuoden yhteishaussa he aikovat pyrkiä lukioon. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Näin haet peruskoulun jälkeisiin opintoihin

 Yhdeksäsluokkalaiset hakevat yhteishaussa opintoihin 24. 2.–17. 3. 2015.

 Samalla hakulomakkeella haetaan sekä lukioon että ammatilliseen koulutukseen. Hakea voi enintään viiteen koulutusvaihtoehtoon.

 Hakulomake täytetään verkossa Opintopolku.fi-palvelussa. Sivuston demoversiossa voi jo harjoitella hakemista.

 Peruskoulun jälkeen voi mennä ammattioppilaitokseen, lukioon, kymppiluokalle, ammattiopintoihin valmentavaan koulutukseen tai kansanopistoon.

 Ammattikoulutuksen valinnoissa suositaan suoraan peruskoulusta hakevia. Tutkinto antaa samat mahdollisuudet hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon kuin lukio ja ylioppilastutkinto. Monissa ammattioppilaitoksissa voi suorittaa ammattiopintojen ohella myös lukio-opintoja ja ylioppilastutkinnon.

 Lukioon pääsyn ratkaisee päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo. Jos usealla hakijalla on sama keskiarvo, valinnan ratkaisevat hakutoivejärjestys ja keskiarvo, johon lasketaan lukuaineiden lisäksi liikunnan, käsityön, kotitalouden, musiikin ja kuvataiteen arvosanat. Sen jälkeen on arvonta saman pistemäärän saaneiden kesken.

Lukiolaisten osuus nuorten ikäluokissa on pienentynyt merkittävästi. Perinteisellä tavalla ylioppilaaksi kirjoittavia oli Tilastokeskuksen mukaan 2000-luvun alussa 50 prosenttia, mutta viime vuonna enää 42,5 prosenttia.

Kaksoistutkintojen eli ammatti- ja ylioppilastutkinnon yhdistelmän suorittaneiden määrä taas on kasvanut, muttei yhtä paljon. Ylioppilaita valmistuu selvästi aiempaa vähemmän.

Opetushallituksen pääjohtajan Aulis Pitkälän mukaan kehitykseen on kaksi syytä.

"Ammattikoulutuksen suosio on kasvanut, koska se on kyennyt uudistumaan ja nostamaan imagoaan. Lukiota ei ole saatu kehitettyä samaan tapaan. Toinen syy on lukioiden saavutettavuudessa: ne sijaitsevat entistä kauempana, ja varsinkin isojen kaupunkien lukioihin on entistä vaikeampi päästä."

Oulun Kastellin koulun 9D-luokka odottaa joulutodistuksiaan epävarmoissa tunnelmissa. Nousevatko vai laskevatko numerot? Kuinka paljon on vielä ahkeroitava, että ovet avautuvat toivottuun jatko-opintopaikkaan?

"Otin itseäni niskasta kiinni syksyllä, mutta se ote on hiipunut. Keväällä tulee eteen pakko", arvioi Laura Savilakso, 15.

Suurin osa 9D-luokkalaisista yrittää päästä lukioon, mutta vielä on arvoitus, mihin lukioon. Viime vuosina keskiarvorajat ovat nousseet valtaosassa Oulun lukioista.

Tilanne on sama pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa. Alin keskiarvo, jolla Espoossa pääsi suomenkieliseen lukioon, oli viime kesänä 7,5.

Espoon lukiojohtaja Tapio Erma toivoo, ettei raja enää nouse. Hän myöntää, että tulevina vuosina paikkoja on varattava runsaasti lisää, kun hakijoiden määrä kasvaa koko ajan. Uusia lukioita ei kuitenkaan olla rakentamassa.

"Uskoisin, että paikkojen määrää kasvatetaan, mutta lisätäänkö sitä samassa suhteessa hakijoiden määrään nähden, on oma asiansa."

Turussa taas on keskitetty lukioita niin, että neljä lukiota on lopetettu ja viidennestäkin on jo tehty päätös. Lukiopaikkoja on sata vähemmän. Moni turkulainen nuori joutuukin hakeutumaan naapurikuntien lukioihin.

Oulussa 62 prosenttia peruskoulunsa päättäneistä sijoittui vuonna 2005 lukioon. Viime vuonna luku oli 56 prosenttia, ja ensi vuonna kaupunki tarjoaa paikan enää 55 prosentille.

Naisten osuus ylioppilaista on säilynyt pitkään suurena. Vuonna 1990 uusista ylioppilaista 60 prosenttia oli naisia. Viime vuonna naisten osuus oli 57 prosenttia.

Kastellin 9D:llä suurin osa pitää lukiota luontevana jatkona peruskoululle. Ammatin päättäminen tässä vaiheessa olisi vaikeaa.

Englantia ja ruotsia opettavan Heli Alapudas-Isomaan mielestä tytöt ovat tässä vaiheessa valmiimpia lähtemään peruskoulusta seuraaviin opintoihin kuin pojat, jotka saattavat elää pahinta murrosvaihettaan.

Samassa koulurakennuksessa on lukio, jonne pääsi tänä vuonna alimmillaan 8,2:n keskiarvolla. Rajan on ennakoitu nousevan ensi vuonna, joten kilpailu on kovaa. "Vielä tässä ehtii numeroita nostaa", uskoo 14-vuotias Tuomas Määttä.

Marika Mäkiniemi, 15, on jo löytänyt motivaation: "Uskonto nousee joulutodistuksessa kuutosesta ysiin."

"Kilpailu paikoista jatkuu siihen asti kun pääsee yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Sitten helpottaa", lohduttaa oppilaanohjaaja Pasi Käyhkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat